pixel

Rejsekort-app'en er klar

Nu kan du lade det blå-hvide plastikkort blive hjemme — men der er spørgsmålstegn ved ny app's funktionalitet og privatlivs-indstillinger.

rejsekort, mobil, app

Nu slipper du for at panik-rode efter et af de allersidste plastikkort, det stadig var nødvendigt at have på sig.

Rejsekort-appen er nemlig kommet til byen, og du kan nu nøjes med at swipe til højre på telefonen, næste gang du hopper ombord på bus eller tog.

Derfra registrerer app'en, hvilket stoppested eller station din rejse slutter på, når du checker ud igen. Skifter du transportmiddel undervejs, skal du ikke længere checke ind på ny.

At finde en rejsekort-stander og høre på dens "ka-tjing" — eller den nærmest udskammende "øh-øh"-lyd — slipper du også for.

Og skulle du glemme at checke ud — hvad der nok er sket for mange af os — minder app'en dig også om det, når rejsen er slut. Eller den kan automatisk tjekke dig ud, hvis du ønsker det.

Scorer lunkent på App Store

Rejsekortet blev for alvor udrullet tilbage i 2012, nogenlunde samtidig med at smartphone-revolutionen for alvor tog fat i os.

Derfor var det næsten kun et spørgsmål om tid — altså helt præcis 12 år — før rejsesystemet endelig blev at finde på lomme-skærmen.

Men trods det lange tilløb er det teknologiske vidunder blevet modtaget lidt lunkent indtil videre. I hvert fald at dømme efter de første anmeldelser, der er tikket ind i Apples App Store.

Her scorer app'en i skrivende stund beskedne 2,7 ud af 5 stjerner — med både gode og dårlige oplevelser blandt brugerne.

"Det er rart, at man ikke længere skal have sit fysiske kort med. Men den mangler stadig masser af funktionalitet, fx indtjekning af cykel, flere personer osv. Desuden så stopper indtjekningslyden ens musik, hvilket er frusterende," lyder en tostjernet anmeldelse.

App'ens manglende forhold til cykler og ekstra passagerer er et udbredt kritikpunkt, som Rejsekortet dog lover er løst næste år. Det samme gælder lydafbrydelsen, som mange anmeldere er utilfredse med.

"Helt klart bedre end det fysiske rejsekort. Én ting jeg dog godt kunne undvære, det er ka-tjing lyden ved check-in og check-out. Den afbryder helt det, man går og lytter til," lyder en lidt mere positiv fire-stjernet anmeldelse eksempelvis.

Hvorfor en app?

Et par anmeldelser peger på, at det havde været lettere, hvis man — som f.eks. i London — bare kunne tjekke ind med Apple eller Google 'Wallet' og ikke behøvede at have en særskilt app kørende.

Metroens standere er dog ikke gearet til dén løsning, og derfor har man altså valgt en app, der er helt uafhængig af de fysiske standere og som i øvrigt ikke er udviklet af Metroselskabet, men er en standardløsning købt af firmaet Fairtiq.

Et andet udbredt kritikpunkt har været app'ens brug af data.

Da en beta-version blev lanceret for et begrænset antal brugere i foråret, viste det sig nemlig, at iPhone-app'en indsamlede data, selv når den ikke var i brug. Og at indsamle oplysninger om brugerens færden, udover hvad brugeren selv har godkendt, kan være i strid med GDPR-lovgivningen.

Siden kunne fagbladet Ingeniøren berette, at en fejl i app'en gjorde, at brugernes lokation ikke blev anonymiseret. I teorien kunne ansatte på Rejsekortet altså til alle tider sidde og overvåge, hvor man befandt sig.

Af de grunde indledte Datatilsynet denne sommer en undersøgelse af app'en.

Dén undersøgelse er faktisk ikke afsluttet endnu, men imens har Rejsekortet altså lanceret app'en. Samtidig har de dog lovet at rette til, så app'en kun indsamler nødvendige rejsedata — og ens lokation bestemmes nu kun i den periode, man er tjekket ind, siger Rejsekortet.

Kræver adgang til lokalitet altid

I skrivende stund kræver seneste version af app'en dog stadig tilladelse til at bestemme ens lokation, uanset om app'en er i brug eller ej. Og privatlivs-deklarationen er tvetydig:

Ét sted står, at der kun indsamles data i perioden fra tjek-ind til tjek-ud. Et andet sted indikeres det, at app'en skal lukkes helt ned — og altså ikke køre i baggrunden — for at systemet ikke kan indsamle data.

Med tiden er planen, at det fysiske rejsekort og standerne helt skal udfases.

Der vil dog gå nogle år før dét sker, og Rejsekortet lover, at man inden da vil lancere et alternativ til dem, der af den ene eller anden grund ikke kan bruge app'en.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

madsenjensholm_1846
DSB har lanceret en billet-app, der dækker Rejsekortets område, for et par måneder siden og reklamerer for den på Rejsekortstanderne. Mærkeligt at to offentlige selskaber laver identiske produkter, uden at koordinere?!
hcholdt
Skal man ikke bare være imod alt, der kommer fra det offentlige?

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling