Badning i Søerne og 'sølignende å’ med nyt renseanlæg?
Ny placering af et renseanlæg kan betyde en ’sølignende å’ i Ågadeparken — og lede mere og renere vand til Søerne.
Vand, vand og vand.
Vi danskere elsker vand. Helst ikke som vand fra oven — men gerne til rekreative formål. Vandudsigt og bademuligheder er i høj kurs.
Og netop adgangen til vand har København gode erfaringer med at skabe — og udsigt til at få mere af.
Åbningen af havnebadet på Islands Brygge i 2002 fik for alvor københavnernes øjne op for ny brug af havnens vand. Og i dag er der tiltagende interesse for potentialet i Søerne — også for mulig badning.
Men ligesom tidligere tiders uappetitlige havnevand skulle gøres badeklart, så skal også Søernes vand være rent nok, hvis det skal bruges til andet end at kigge på.
Og det er langt fra tilfældet i dag.
Søerne er i dag en del af et ret lukket system med lav vandgennemstrømning. Og det betyder, at især baciller fra det rige fugleliv udgør et problem, da de kun langsomt bliver vasket ud.
Resultatet er både et uegnet bademiljø og en til tider ubehagelig dunst for spadserende langs vandkanten.
Det kan et nyt renseanlæg dog råde bod på.
De første tanker i den retning blev tænkt i 2022, hvor Københavns Kommune satte gang i en såkaldt 'foranalyse' af mulighederne — en analyse der sidste år pegede på, at et nyt renseanlæg for vandet i Søerne burde ligge i Ågadeparken lige ved Bispeengbuen.
Men den holdning er nu ændret.
Anlæg slår en kolbøtte
Anbefalingen sidste år lød, at det nye rensanlæg skulle placeres i forbindelse med den i dag underjordiske Ladegårdså, der løber fra Bispeengbuen til Søerne.
Undervejs passerer vandet under jorden den 350 meter lange, men meget smalle Ågadepark, der løber langs den stærkt trafikerede Åboulevard. Og et anlæg her var den bedste løsning, lød det dengang.
Resten af parkområdet skulle graves ud til en lang smal sø til 'forrensning' af vandet og opsamling af skybrudsregn.
Men nu har den udpegede placering altså slået en kolbøtte.
Anbefalingen lyder nu i stedet, at renseanlægget placeres længere ude af byen — i Grøndalsparken, som alligevel formentlig står foran en større transformation, hvor Grøndals Å skal blotlægges.
Og det betyder, at Ågadeparken kan få lov at folde sig yderligere ud.
Bedre uden for byen
Kommunen har siden sidste år også kørt to relaterede forundersøgelser om fremtidens Grøndalspark og mulighederne for at åbne rørlagte vandløb flere steder i København.
Og med resultaterne fra de to analyser vurderer man nu, at der ikke vil være særlige fordele ved at placere et nyt renseanlæg i Ågadeparken — midt i den tætte by.
Det skyldes blandt andet, at man nu ikke ser parken som vigtigt et led i at opsamle regnvand, der kan sendes videre til Søerne — og at nye vandrør ved Emdrup Sø i stedet vil øge vandtilførslen til Søerne.
Konsekvensen er et større potentiale for mere rekreativitet og biodiversitet i Ågadeparken, når der ikke længere skal placeres et renseanlæg her.
Udspillet lyder nu i stedet at lade en genåbnet Ladegårds Å løbe igennem Ågadeparken — en å der vil fremstå som en "langsomt strømmende kanal med sø-lignende karakter".
Her vil hundeluftere og andre passerende kunne nyde et vandspejl, der er direkte forbundet med Søerne, som åen skal forsyne med vand. Og man vil altså ikke længere skulle tolerere synet af et renseanlæg i parken.
Højere vandstand
Ladegårdsåen forsyner allerede i dag Søerne med vand, men til tider kommer der så lidt vand frem, at det — i de tørre sommermåneder — resulterer i en foruroligende lav vandstand.
Med mere vand fra Emdrup Sø, suppleret med oppumpet grundvand, vil man have mere vand til rådighed fra den nordlige del af byen.
Vandet løber i dag fra Emdrup Sø ud i Lygte Å, hvor det fortsætter til det mødes med Grøndals Å. Herfra løber den nu samlede å under navnet Ladegårds Å videre ind til Søerne. Under jorden, altså.
Det nye renseanlæg foreslås som nævnt nu i stedet placeret i den lange Grøndalsparken, som strækker sig helt fra Bispeengbuen på Nørrebro til Flintholm Station, og har Grøndals Å løbende under sig.
Åen skal slippes fri og løbe på overfladen gennem Grøndalsparken, og samtidig vil man med en ændring af kloaksystemet fremover opsamle mere regnvand i parken — vand der altså vil blive renset, inden det får lov at løbe videre mod Ladegårds Å og Søerne.
Således vil der komme mere vand fra både Lygte Å og fra Grøndals Å, inden det løber sammen i Ladegårds Å.
Vandet vil allerede være rent, så man behøver længere ikke at have et renseanlæg i Ågadeparken — og man vil kunne fritlægge hele — eller dele af — Ladegårds Å ind mod Søerne.
Og så vil der naturligvis komme mere, og renere, vand ind til de samme søer.
Det vil føre til en langt bedre vandkvalitet — og potentielt til badning i Søerne, ligesom det vil kunne hæve vandstanden med 50-70 centimeter, når solen står højest i sommermånederne.
De københavnske politikere skal se på forslaget om det flyttede renseanlæg — og planerne for Grøndalsparken — på et møde i næste uge.
Derefter resterer dog pengene.
Hvis politikerne i næste uge nikker ja til udspillet til både park og renseanlæg, skal finansieringen efter planen diskuteres til september, når byen lægger sit budget for 2026.
Om der til den tid afsættes midler er et åbent spørgsmål, men Teknik- og Miljøborgmester Line Barfod har i hvert fald erklæret, at hun og resten af Enhedslisten vil prioritere sagen.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
Der er slet ikke plads omkring Sct Jørgens sø til mange mennesker. Der gå og cykelstier helt ud til søen og svaner og andre fugle der yngler ved breden af søen.
I kan få badning oppe i den anden ende ved Østerbro- der er meget bedre plads…