pixel

Inderhavns­broens ankomstplads er byens nye madmarked

Selvom Papirøen er væk, bliver der atter smovset gademad ved kajkanten i området.

madmarked grønlandske handels plads

Det ser drabeligt ud med de halvt nedrevne industribygninger på Papirøen, hvor Copenhagen Street Food har holdt til de sidste fire år. Murbrokkerne og de gabende bygninger på øen giver et dramatisk bagtæppe til madmarkedets afløser på den tilstødende holm: Broens Gadekøkken.

Kort
Broens Gadekøkken

Københavns spritnye faste udendørs madmarked ligger lige for enden af Inderhavnsbroen på christianshavnersiden ved Grønlandske Handels Plads. Her på pladsen foran pakhuset kaldet Nordatlantens Brygge har der allerede siden Inderhavnsbroens åbningsdag stået små vogne med pandekager og kaffe og fristet, men nu er der altså bygget et egentligt marked med faste boder.

Og der er allerede fyldt godt op på bænkene i solen.

Copenhagen Street Food på Papirøen nåede sit sidste år halvanden million besøgende, så der er også grund til at tro, at det nye madmarked med næsten samme placering kan tiltrække store mængder sultne københavnere og turister.

Markedet er et samarbejde mellem nogle af ejerne af restaurant Noma og restauratør Jesper Møller, som har speciale i gadekøkkener – han var manden bag Papirøens street food og åbner også snart det endnu større Reffen på Refshaleøen.

Mødested i grønlænderstil

Området ved Grønlandske Handels Plads har i mere end 200 år bragt handlende og sømænd sammen fra Grønland, Island, Færøerne og Danmark. Her blev tørfisk, saltede sild, hvaltran og skind losset og lagret i pakhusene, inden de blev solgt videre til det europæiske marked. I 2003 åbnede Nordatlantens Brygge med officielle repræsentationer for Færøerne, Grønland og Island.

Broens Gadekøkken vil videreføre den nordatlantiske stil, og boderne er derfor lavet af gamle skibscontainere, der har fået græs på taget og er malet i forskellige farver inspireret af de grønlandske bygdehuses klare farver.

Pladsen er indrettet med runde træpotter med træer og blomster, og de klassiske borde/bænke opstillinger har selskab af nogle rå granitbænke med svævende træsæder. Cyklerne står parkeret sådan lidt over det hele på københavnsk manér. Da Magasinet KBH kommer forbi, har københavnerne kollektivt valgt at placere deres cykler i en dekorativ cirkel om én af træpotterne.

De parkerede lejecykler og fremmede tungemål afslører, at ogå mange turister med det samme har fundet frem til det nye madmarked, og det er lige efter planen:

»Da Broens Gadekøkken ligger mellem Christiania og Nyhavn, som er nogle af Københavns større attraktioner, så forventer vi, at vi får en del udenlandske besøgende, men vi håber også, at københavnerne, for eksempel beboerne på Christianshavn og i Indre By, vil bruge Broens Gadekøkken som et lokalt mødested,« siger Jesper Møller.

Som anbefalet af Noma

De syv madboder og fire barer byder på både gamle kendinge og et par nyere – udvalgt af samarbejdspartnerne fra Noma, der selv startede i stueetagen af Nordatlantens Brygge.

»Madprofilerne er valgt ud fra, at det er erfarne restauratører, og at det er spisesteder, som nogle af ejerne bag restaurant Noma selv ynder at besøge. Derudover skal det være muligt at nyde mad fra morgen til aften, så der vil være morgenmad fra klokken 8 i hverdagene og klokken 9 i weekenden hos GRØD og The Coffee Collective. Frokost og aftensmad serveres fra klokken 11, så uanset hvilket tidspunkt man kommer forbi på dagen, kan man nyde et godt måltid og noget at drikke,« siger Jesper Møller.

Det er filialerne af salat-pushende California Kitchen og internationalt burger-hypede Gasoline Grill, der trækker de stabilt lange køer i de allerførste dage, så Magasinet KBH vælger i stedet rå fiskestykker og fermenteret ananasjuice hos sydamerikanske Pal’ Pueblo by PMY til i alt 110 kroner. Det virker rigtigt at spise fisk her ved den historiske handelsplads og at nyde smagen af fjerne lande – også selvom der måske er lidt langt fra peruviansk ceviche til Nordatlanten.

Broens Gadekøkken har inviteret pop-ups og gæstekokke fra hele verden til markedet senere i år for at udvide københavnernes horisont, når det gælder street food.

Pladsens historie fortsætter

Broens Gadekøkken er flyttet ind ved Inderhavnsbroen på en dispensation fra Københavns Kommune, der gælder i tre år fra 2018 til og med 2020. Derefter er det uvist, hvad pladsen, som ejes af Staten og forvaltes af Slots- og Kulturstyrelsen, skal bruges til.

»Foreløbig har vi en aftale på tre år, og derefter er det op til de lokale politikere, hvorvidt vi får en ny dispensation fra lokalplanen til fortsat at drive madmarked på Grønlandske Handels Plads,« siger Jesper Møller.

Den nuværende lokalplan giver mulighed for at bygge op til 5.000 kvadratmeter blandede boliger og serviceerhverv på pladsen, mens for eksempel Christianshavns Lokaludvalg i stedet gerne vil omdanne den til et grønt parkområde midt i havnen.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling