pixel

Papirøen nærmer sig "åbning"

Svensk indretning, japansk arkitektur og mad i nye "haller". Papirøen er ved at "åbne op" — men lejlighedssalget står stadig sløjt til.

papirøen, luftfoto

Byggerierne på Papirøen er knapt nok færdige. Alligevel har de længe fået opmærksomhed for både deres Toblerone-form og skyhøje boligpriser.

Små 71 millioner kroner måtte en udlandsdansker forrige sommer således betale ved kasse to for 400 m2 i landets hidtil dyreste lejlighedssalg her lige overfor Nyhavn.

Men snart bliver Papirøen — som historisk set hedder Christiansholm — også kendt for mange andre ting.

Her følger et lille overblik over hvad der er i vente — og hvad der allerede er klar.

Astrid Lindgren-stemning

Den internationale hotelkæde 25 hours har allerede her i juli slået dørene op for et hotel med et specieldesignet interiør af det svenske bureau Stylt.

Og nationaliteten fornægter sig ikke, for man finder masser af lyse træelementer, klassiske vinduesprosser og chic svensk sommerhuscharme i hotellets 128 værelser.

Desuden byder hotellet på to restauranter med inspiration fra både det asiatiske køkken og det lokalt producerede.

Øverst finder man en cocktailbar med terasse og udsigt — og værelserne kan bookes fra 1.800 kr. pr. nat.

Svømmehal i japanske streger

Rundt om hjørnet og lige ud til vandet finder vi den japanske tegnestue Kengo Kumas bidrag til Papirøen.

Her skulle det nye vandkulturhus og havnebad faktisk allerede være indviet i 2021, men kombinationen af byggeriets kompleksitet og kun én adgangsvej ud til Papirøen gjorde opførelsen en del mere kompliceret end først antaget og skubbede betydeligt til tidsplanen.

Så derfor må vi nu vente til næste år med at tage en dukkert i det våde element i et byggeri, der arkitektonisk lægger sig op ad sine Toblerone-naboer men samtidig er sit eget.

Her i august er der kommet godt gang i bekædningen af facaden, og man kan nu få et rigtig godt indtryk af, hvordan huset vil tage sig ud, når det står helt færdigt.

Svømmehuset har pyramideformer med lyse teglfacader gennemboret af en række små vinduer, der om aftenen vil blive til små, effektfulde pletter af lys — og om dagen vil tillade solen at sende lysstråler indendørs.

Pyramiderne hviler rent optisk på en glasdomineret base, der giver det hele et svævende udtryk der i atueetagen åbent ud mod den omliggende by.

Foran vil et indrammet havnebad også tilbyde udendørs svømning — ligesom det vil være muligt at svømme udendørs mellem byggeriets tagflader.

Den verdenskendte japanske tegnestue, der står bag svømmebadet, har også designet blandt andet det nationale, olympiske stadion i Tokyo og det skotske designmuseum V&A Dundee.

Ufærdig, men enorm populær træbrygge

Allerede nu er det dog muligt at svømme ved Papirøen, da den første del af øens planlagte træbrygge åbnede denne sommer. Og det ses.

Hele strækningen, der byder på et flot stykke snedker-arbejde, er på solrige dage allerede tætproppet med solbadere og badegæster, der egentlig ikke må bade her, men med glæde gør det alligevel.

Og om ikke alt for længe får de endnu mere plads at boltre sig på, når resten af vandkanten mod nord står færdiganlagt — men efteråret når desværre nok at melde sin ankomst, før det sker.

Men til næste sommer kan det fulde stræk i hvert fald tages i brug.

Papirøens (nye) haller

Da Papirøens gamle lagerhaller i 2018 blev revet ned for at gøre plads til alt det nye, betød det også et farvel til det kortlivede — men meget populære — madmarked, som på kort tid var blevet et lidt eksotisk samlingspunkt i byen med street food inspireret af alle verdenshjørner.

Det rustikke marked levede kun i 3½ år men var årsagen til, at 'Papirøen' kom ind på københavnernes mentale bykort. Før 2014 var øen for de fleste blot en anonym stump industriland overfor Nyhavn og Skuespilhuset.

Siden har vi både fået 'Broens Street Food' på nabopladsen ved Inderhavnsbroen og også 'Reffen' på Refshaleøen.

Dette efterår åbner den nye version af Papirøens "haller" — de meget højtloftede stueetager, som Papirøens boliger er bygget ovenpå.

Rent arkitektonisk har man søgt at holde fast i nogle af de kvaliteter, der var en succes i de gamle haller med madmarkedet: Et råt og industrielt udtryk med en helt åben form, der gør indretningen fleksibel.

Den præcise dato for åbningen er endnu ikke meldt ud — ligesom indholdet af hallerne ikke er det.

Man kan dog allerede nu ved selvsyn konstatere, at der i hvert fald er mere mad på vej, men udgangspunktet har fra starten været, at hallerne skal rumme "forskellige offentlige og kulturelle aktiviteter".

Kunst i parkeringskælderen

Vi skal også en tur under jorden, for i Papirøens nye P-kælder har street art-kunstneren Jakob Tolstrup her i sommer udsmykket væggene med store malerier.

Motiverne er, sjovt nok, ikke biler men derimod cyklister fra forskellige samfundsgrupper, der ifølge Papirøens udvikler skal illustrere de forskellige liv og historier Papirøen rummer — både i dag og dengang stedet rent faktisk var et papirlager.

Om dén symbolik går igennem hos beskueren, er man selv herre over, men i hvert fald sætter den overvejende orange væg noget kulør på den ellers grå P-kælder.

Tolstrup maler med spraydåser og uden skitser — og stod også bag de karakteristiske "PAPIRØEN"-bogstaver, der var at finde på den gamle lagerhal, dengang den husede streetfood indtil for små syv år siden.

Typografien har han nu genskabt nede under jorden.

Og boligsalget? Jo altså...

Mens det altså skrider godt fremad på den kulinariske, rekreative og kreative front, ser det lidt mere sløjt ud, når vi zoomer ind på Papirøens boligsalg.

Sidst vi beskrev det noget svigtende boligsalg, talte vi os frem til 47 ledige boliger til salg.

Det er halvandet år siden, og i dag er tallet oppe på 52 usolgte lejligheder, da der siden er kommet lidt flere boliger til i form af de nyopførte 'Kanalhusene'.

Men det går altså stadig ikke den rigtige vej med at afsætte boligerne — selv i en tid hvor udbuddet i København har svært ved at følge med efterspørgslen.

Måske er forklaringen ganske enkelt priserne, der selv efter københavnske forhold er skyhøje. Ønsker du at erhverve dig et nyt 215 m2 rækkehus i netop Kanalhusene, skal du således slippe ikke færre end 30 millioner kroner.

Det giver en kvadratmeterpris på 139.500 kroner, som er over det dobbelte af gennemsnitsprisen her på Christianshavn — som i forvejen er blandt byens dyreste kvarterer.

Som om det ikke var nok, skal man oveni smide svimlende 31.000 kroner om måneden i ejerudgift.

Til gengæld får man så syv værelser, tre badeværelser og sin egen terrasse med kajakplads lige ud til vandet.

Man kan selvfølgelig også bare snuppe en lidt mere besindig to-værelses 'tårnlejlighed' på 70 m2. Men selv her skal man lægge 8,5 millioner kroner, hvilket stadig er en kvadratmeterpris langt over gennemsnittet — også selv om lejligheden knap nok har vandudsigt.

Mens det går sløjt med salget af ejerlejligheder, ser det omvendt mere end positivt ud for den fjerdedel af byggeriet, der udgøres af almene lejeboliger.

Tusinder har skrevet sig op til en af øens 83 almene lejligheder, hvor huslejen starter ved godt 4.000 kroner for en 42 m2 lejlighed.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Karen Melchior
Så vi har to 25 hours hoteller i København men ingen af dem reflekterer de ligger i kbh eller bare Danmark. Lidt mærkeligt valg måske, men der er nok en tanke bag. Ville ønske der var en grænse for hvor længe boliger (og butikker) kunne stå tomme. Så markedet kunne få lov til at fungere fremfor man vare afskriver tab.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling