pixel

Badning i Søerne? Planer om renseanlæg rykker drømmen tættere på

Et nyt renseanlæg i lille park kan føre til renere vand i den nedgravede Ladegårdså — og i Søerne.

Skt. Jørgens Sø

Der er næppe mange, der vil være uenige i, at det er skønt at slentre langs Søerne på en varm sommerdag.

Men ville det ikke være endnu mere skønt, hvis man også kunne smide kludene og hoppe i Søernes svalende vand? Vel at mærke uden at risikere alskens sygdomme?

Idéen er ikke længere så søgt, som den har været.

En foranalyse, som politikerne bestilte sidste år er nu blevet færdig, og den viser, at et muligt rensesanlæg ved Ladegårdsåen kan føre til langt bedre vandkvalitet i Søerne, som den løber ud i — og dermed potentielt også til badning i Søerne. 

I dag et lukket system

Som det er i dag, er Søerne et ret lukket system med meget lav vandgennemstrømning.

Det er blandt andet dét, der fører til, at vandstanden i Søerne i perioder er meget lav.

Samtidig betyder det, at skadelige bakterier fra Søernes rige fugleliv — og diverse småforurening fra byens beboere — kun langsomt bliver ‘vasket’ ud.

Men netop den underjordiske Ladegårdså er en af de primære kilder til vand i Søerne, og med et renseanlæg ved åen vil man potentielt kunne styre, hvor meget vand der bliver ledt ind til Søerne — og dermed også langt bedre kunne kontrollere vandstanden.

Samtidig vil renseanlægget også potentielt kunne bruges til decideret at rense vand fra Søerne, så man direkte går ind og justerer på vandkvaliteten.

Mere vand i Søerne

Foranalysen — som er udarbejdet af Rambøll — viser, at der er virkelig gode muligheder for at lede regnvand fra de omkringliggende dele af byen til et renseanlæg ved Ladegårdsåen og få det renset tilfredsstillende.

Det rensede vand vil derefter kunne bruges til at hæve vandstanden i Søerne med 50-70 cm i de tørre sommermåneder.

I foranalysen identificeres fem forskellige placeringer af et renseanlæg, men det anbefales, at man vælger det grønne område 'Ågadeparken', der som navnet antyder ligger ved Ågade — lige før opkørslen til Bispengbuen, når man bevæger sig ud af byen.

Den lille park, der nok er ukendt for de fleste, som ikke bor i området, har form som en smal, grøn kile med en gennemgående sti, der ligger lige ud til den stærkt trafikerede gennemfartsvej. 

Her foreslås det, at man bygger selve renseanlægget i den sydlige ende ind mod byen, mens resten af parkområdet graves ud til en lang smal sø til 'forrensning' af vandet og opsamling af skybrudsregn. Rundt omkring søen kan man anlægge en snoet gangsti.

Det anbefales også, at den nuværende beplantning så vidt muligt bliver genetableret, så parkens karakter af grønt åndehul bliver bevaret.

Det er Henning Larsen Architects, der har skitseret, hvordan det eventuelt kommende renseanlæg og Ågadeparken kan komme til at se ud.

Frem og tilbage til Søerne

Som en del af anlægget skal der også etableres en vandledning fra Søerne, så vandet herfra kan pumpes til renseanlægget, hvor det kan blive renset og via Ladegårdsåen blive ledt tilbage, hvor det kom fra.

Hele herligheden anslås at koste i omegnen af 130 millioner kroner — eller cirka 1/3 af et af de fire nye parkeringsanlæg, som Københavns Kommune også barsler med for tiden. 

Det er nok især her, at folk, der drømmer om en dag at kunne bade i Søerne, spidser ører. Som vi tidligere har beskrevet, er det netop vandkvalitet og vandgennemstrømning, der hidtil har gjort lovlig badning i Søerne til en urealistisk drøm.

Men selv om badedrømmen altså nu er blevet en smule mere realistisk, kan dens eventuelle realisering stadig ligge et godt stykke ude i fremtiden. 

Halvlange udsigter

De københavnske politikere har netop fået oplyst, at de godt kan vælge at sende renseanlægsprojektet direkte videre til efterårets forhandlinger om byens budget for 2025 — og dermed med det samme afsætte penge til at gå videre med projektet. 

Embedsværket anbefaler dog politikerne, at man venter på resultaterne af yderligere to foranalyser om håndtering af regnvand, som vil bidrage til et bedre overordnet billede af behovene. 

Disse foranalyser ventes færdige i starten af 2025. Og dermed vil det komplette overblik over renseplanerne først være klar, når politikerne til næste år skal forhandle om budgettet for 2026.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Annemette Hemdrup

Jeg håber virkelig ikke der bliver badning i Søerne!!!

Så er det slut med fred og rolige gåture omkring søerne. Så bliver der støj og larm ligesom ved Islands Brygge. Det må ikke ske.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling