pixel

Kommune­hospitalet åbnes op mod byen

Et i dag lidt lukket kæmpeområde mellem Søerne og Botanisk Have står til at åbne op og blive mere mangfoldigt — og tættere bebygget.

Kommunehospitalet hovedbygning

Københavns tidligere kommunehospital har i mange år været lidt af en offentlig hemmelighed.

På den ene side er de imposante bygninger i gule mursten med røde striber ikke til at overse, som de ligger der og troner langs Øster Farimagsgade bag Botanisk Have.

På den anden side indbyder de strenge, katedralagtige facader ikke ligefrem til, at forbipasserende myldrer ind gennem portene for at finde ud af, hvad der rører sig inde i de mange små og store gårdrum i hospitalskompleksets indre.

Det skal der nu laves om på.

Ejendomsudvikleren Jeudan, som har ejet det tidligere kommunehospital siden 2004, har et ønske om at udvikle det kæmpestore, men relativet lukkede, område til en mere åben og levende del af den omkringliggende by.

Jeudan har derfor bedt Københavns Kommune om at sætte gang i det indledende arbejde med at udarbejde en ny lokalplan, der skal muliggøre udviklingen af området.

Mere mangfoldig anvendelse

Det er indtil videre meget småt med detaljerne, men Jeudan ønsker blandt andet, at det tidligere hospitalsområde får en mere blandet anvendelse, så bygningerne kan bruges til f.eks. erhverv, håndværk, boliger og butikker.

I dag er stort set hele bygningskomplekset udlejet til Københavns Universitets Center for Sundhed og Samfund, der dog muligvis skal flytte ud i en nær fremtid.

Der er allerede i dag mulighed for, at op til halvdelen af området bruges til boliger, men derudover er den nuværende lokalplan primært lagt an på, at komplekset skal bruges til undervisnings- og forskningsinstitution.

Og disse relativt stramme rammer vil Jeudan altså nu gerne have sprængt, så hospitalsområdet kan blive et helt lille bykvarter med en mere mangfoldig anvendelse — og med en styrket forbindelse til den omkringliggende by.

Gemte gårdrum bag murene

Selvom hospitalsområdet ligger mellem to af byens mest populære rekreative områder, Botanisk Have og Søerne, opleves det udefra som et lidt utilnærmeligt, lukket område, afgrænset af hegn, mure og lukkede facader.

Inde bag murene gemmer sig imidlertid en mangfoldighed af små og store gårdrum med høje, gamle træer og velplejede græsplæner. Ved at åbne området mere op, kan der potentielt skabes en mere naturlig og grøn forbindelse mellem Sortedams Sø og Botanisk Have — og det snart nyåbnede Naturhistoriske Museum

Udover at åbne og mangfoldiggøre området vil Jeudan også gerne have mulighed for at opføre nye bygninger til boliger i nogle af områdets gård- og haverum. 

Der er allerede i dag eksisterende, nyere byggerier i flere af hospitalskompleksets gårdrum, mens andre af gårdrummene bliver benyttet til parkering. 

Hvordan de eventuelle nybyggerier skal udformes, melder historien indtil videre ikke noget om.

Gamle bygninger fredet

Én ting kan der dog ikke ændres på, og det er de oprindelige hospitalsbygninger fra 1863, som har været fredet siden 1959. Fredningen blev udvidet i 1999, da hosptalsdriften blev indstillet og bygningerne sat til salg.

Det samlede hosptalsområdet er afgrænset af Øster Farimagsgade mod øst og Øster Søgade mod vest. Området udgør omkring 70.000 kvadratmeter — næsten ligeså meget som dets nærmeste nabo, Botanisk Have, og næsten tre gange så stort som Rådhuspladsen.

Historisk stil, moderne udførelse

Kommunehospitalet blev opført tilbage i 1859-1863 og var et af de første permanente byggerier uden for de daværende volde. 

Bygningerne var tegnet af arkitekt og kongelig bygningsinspektør Christian Hansen med inspiration fra byzantinsk byggestil. Trods det nærmest katedralagtige udtryk var hospitalet indrettet efter de mest moderne principper med stringent opdeling af funktioner og masser af lys og luft til patienterne. 

Og nu tyder meget så på, at Kommunehospitalets lys og luft i en nær fremtid vil komme endnu flere københavnere til gode.

Men før da skal projektet konkretiseres, og de overordnede rammer skal udstikkes. Næste skridt i dén proces bliver den såkaldte 'startredegørelse', der er en slags skitse til lokalplanen som vil indeholde de detaljerede planer for området. 

Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune forventer, at startredegørelsen vil blive fremlagt for politikerne i starten af næste år.

Og når den tid kommer, kan man selvfølgelig læse alt om det her på Magasinet KBH.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Jan Christensen
Alt behøver ikke åbnes op. Det er fint med det stille , det smukke plankeværk osv.. Sørgeligt at bygge nyt mellem de gamle fredet bygninger, så forsvinder det fine bymiljø.
lthomsen
Hvis de vil bygger beboelser på de grønne områder, så forsvinder disse jo. Det er da ikke særlig attraktivt. Kunne man ikke beholde disse og så lade nogle af de eksisterende bygninger indrette til kollegieværelser o.l. som der jo er stor mangel på i København.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling