pixel

Noma blokerer ulovligt for "byens bedste løberute"

7,5 kilometer i det grønne og langs vandet. Det lyder godt, men ét sted er der sat prop i herlighederne.

noma hegn pigtråd

"Det er Københavns bedste løberute," skriver en læser til Magasinet KBH og spørger: "Men ét sted er den blokeret — hvordan kan dét være?"

Dét sætter Magasinet KBH sig for at finde ud af, men lad os først få sat nålen det rigtige sted i byen.

Vi er ikke ved Søerne, hvis rundtur på 6,4 kilometer ellers for mange har karakter af et veritabelt løbestadion.

Nej, vi er ved Københavns gamle voldanlæg på Christianshavn, som løber langs hele kanalbydelens østlige og sydlige sider. Starter man ved Lille Langebro og følger voldgraven op til Vandflyverhangaren lidt før Refshaleøen — og returnerer på den anden side af voldgraven — har man løbet eller gået omkring 7,5 kilometer.

"Hele turen kan man gå eller løbe langs vandet på en smuk og helt flad rute," skriver læseren, "og man møder kun trafik, når man skal krydse Torvegade. På nær ét sted."

Oppe i "toppen" af turen — ved det nordligste af voldanlægget — stopper stien omkring vandet nemlig abrupt. I stedet støder man ind i et hegn med pigtråd, forklarer læseren, og inde bag hegnet ligger den velkendte restaurant Noma. Hertil og ikke længere.

Prustende kamp opad volden

Magasinet KBH tager sommerskoene på og går på inspektionstur til Frederiks Bastion, som Noma ligger i ly af. Og ganske rigtigt. Den ubrudte, og meget idylliske, sti der ellers har fuldt voldens vand i flere kilometer stopper her brat med et pigtrådsklædt hegn. Inde bag hegnet kan man se en græsplæne med et par picnic-bænke ved Nomas bagside.

Magasinets udsendte er ikke den eneste, der er blevet mødt af forhindringen. Netop som vi ankommer, er en kvindelig turist prustende og stønnende i færd med at bakse sin cykel opad den lidt intermistiske trappe op til toppen af volden, som en den eneste vej videre herfra. Hun forventede tydeligvis ikke, at den ellers ubrudte sti pludselig ikke var så ubrudt alligevel.

Med lidt hjælp lykkes det med noget besvær at få cyklen båret op, så turisten kan komme videre og uden om Nomas gourmet-restaturant.

Besværet stopper dog ikke her — for nu skal man jo ned igen. Efter kortvartigt at have fulgt voldens top, er næste udfordring at komme ned på Refshalevejs asfalt på den anden side. Turen går ad en stejl rampe, der ikke har nogen trin, men blot er fritlagt jord — trådt godt ned af de mange mennesker, der også har mødt Noma-hegnet de senere år.

Trækkende med en cykel skal man koncentrere sig en hel del for at holde tilbage og ikke ende med at ryge ud foran en bil på Refshalevej. På gåben går det uden problemer denne varme sommerdag, men man kan fint forestille sig, hvor svært det vil være at fortsætte sin gå- eller løbetur, hvis det har regnet, og jordrampen er blevet til glat mudder. 

Magasinet trasker ned ad Refshalevej og drejer til højre — hen til Nomas indgangsparti med drivhus.    

Her får vi atter øje på stien langs vandet, som Noma har belagt med store betonfliser. Men komme ind på den kan vi ikke, for også i denne ende er den spærret af. Her kun med et reb, men beskeden er klar: Kom ikke ind her — det er vores område.

Kræver dispensation

Men er det nu også dét? Kan Noma sætte en prop i en 7,5 kilometer lang rute rundt i af Københavns smukkeste og mest historiske områder?

Dét spørgsmål sender vi videre til Københavns Kommune, og svaret er i grove træk: "Nej".

"Området er omfattet af lokalplan nr. 332 for Holmen," skriver Københavns Kommune til Magasinet KBH, og fortsætter:  

"Lokalplanen sætter begrænsning for hegning [...] og siger, at de ubebyggede arealer som hovedregel skal henligge uindhegnede. Eventuel hegning der ikke kan begrundes i forsvarsmæssige hensyn, må kun finde sted i særlige tilfælde med Bygge- og Teknikudvalgets tilladelse (forudsætter dispensation)."

Har Noma fået en dispensation? Nej, det har de ikke, og Teknik- og Miljøforvaltningen skriver, at de allerede er opmærksomme på hegnet, men at området er omfattet af Museumsloven, og at Slots- og Kulturstyrelsens vurdering derfor er central for sagen. 

Forvaltningen kan ikke behandle en evt. dispensation til Noma, før styrelsen har delt sin holdning, og det har man på forvaltningen tidligere netop bedt styrelsen om at gøre.

Beder nu om status igen

Styrelsen er dog måske blevet fanget i køen til Nomas burger-eksperimenter, for sidst Københavns Kommune hørte fra Slots- og Kulturstyrelsen om sagen var i 2020.

Ved dén lejlighed oplyste styrelsen, at man var i dialog med Noma om at få gjort forholdene lovlige — formentlig ved at de nedtager hegnet og lader voldstien blive komplet igen. Styrelsen havde nemlig ikke fundet anledning til at dispensere, forklarede de i 2020 til Københavns Kommune. 

Kommunen bad derfor om at få besked, når der var udstedt et egentligt påbud til Noma — men siden har man intet hørt på rådhuset, og det er altså to år siden.

På baggrund af Magasinet KBHs henvendelse fortæller forvaltningen dog, at man nu vil tage kontakt til styrelsen igen for at få en status.

Med dén kan ikke blot løberne, men også gående og cykelskubbende turister, måske se frem til, at "Københavns bedste løberute" bliver hel.

Vi har kontaktet Noma for en kommentar, men de er endnu ikke vendt tilbage.

Magasinet KBH følger sagen og opdaterer, når der er nyt.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Alicja Fenigsen

det ser ikke så godt ud..

Christian Wagner
På christianshavn er man da ikke bange for at vælte hegn? Det da bare om at give noma en lærestreg.
Lars Bak Christian Wagner
Ja, man kan jo eventuelt smide stumperne foran indgangen til Noma...

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling