pixel

Sådan kommer ny svømmehal på Østerbro til at se ud

Et lille, forladt industriområde på Østerbro har i årtier været forsømt — nu er planen for en ny svømmehal klar.

Er du bilist i hovedstaden, er du med garanti kørt forbi 'Beauvaisgrunden' på Østerbro.

Men du har nok ikke bemærket den.

Grunden ligger i krydset, hvor Helsingørmotorvejen bliver til Lyngbyvej, og hvor forstaden Emdrup bliver til ydre Østerbro, og den gør ikke meget væsen af sig.

De mange biler, S-togsbroen ved Ryparken Station og den nye elladestation med futuristiske træ-halvtage på Hans Knudsens Plads, stjæler øjets opmærksomhed.

Men sådan bliver det ikke ved med at være.

Den halvtomme, improviserede bypark med spredte træer, buske, en lille skaterpark og selvtrådte stier står nemlig over for en stor forvandling.

En ny offentlig svømmehal i to etager skal bygges på grunden — i sammenhæng med et socialt botilbud og et plejecenter.

De nye byggerier skal erstatte det nuværende, henkastede område, som kommunen selv betegner som "slidt og utrygt".

Det er ikke første gang, kommunen forsøger at omdanne grunden og bygge boliger på den. Men efter mange års forsøg ligger der nu en konkret lokalplan klar for den sidste del af området.

Og politikerne på rådhuset skal i næste uge tage stilling til, om dén plan skal godkendes og dermed blive til virkelighed.

Fra konservesdåser til nyt byrum

Der er faktisk en god grund til, at en kommunalt ejet grund på Østerbro er opkaldt efter den ketchup, du måske har stående i køleskabet.

Fra slutningen af 1800-tallet og frem til 1969 lå Beauvais’ konservesfabrik nemlig på området, hvor supper, ketchup og marmelade blev fremstillet i konservesdåser.

I 1983 overtog kommunen grunden, og siden har forskellige planer for dens fremtid taget form — og er blevet skrottet igen.

I 00’erne var planen at opføre boliger i form af skyskrabere, men da finanskrisen ramte, blev den vision skrinlagt.

I 2016 forsøgte kommunen igen — denne gang med fem mindre, femkantede boligtårne.

Tre af dem blev bygget, mens resten af grunden langs S-togskinnerne siden har stået mere eller mindre urørt hen.

Indtil nu, altså.

Sidste år fik tegnestuen 'Nordic Office of Architecture' til opgave at tegne bygningerne til de kommende faciliteter, og arbejdet med den lokalplan, der skal muliggøre byggeriet, blev igangsat.

Det arbejde er nu færdigt, og planen omfatter både nye grønne områder, tagterrasser og bedre cykelforhold.

Mere plads til vandhunde

Det er ikke nogen hemmelighed, at København mangler idrætsfaciliteter — sammenlignet med resten af landet. 

Kommunen ligger nummer chok på alt fra boldbaner til idrætshaller og svømmeanlæg — målt per indbygger.

Derfor vil svømmeglade østerbrogensere nok klappe i hænderne over, at en to-etagers svømmehal er hjørnestenen i transformationen af Beauvaisgrunden.

Kultur- og Fritidsforvaltningen på Københavns Rådhus har tidligere lagt op til, at svømmehallen skal indeholde klassiske svømmebaner, badezoner til leg, varmtvandspool og sauna.

Det er dog ikke kun børnefamilier og vandmotionister, som i dag kæmper med hinanden om pladsen i byens resterende svømmehaller, der får glæde af den nye svømmehal.

To folkeskoler ligger få stenkast fra den nye svømmehal, og planen er, eleverne skal benytte svømmehallen som en del af deres idrætsundervisning.

Indgangen til svømmehallen vil blive placeret på hjørnet af Lyngbyvej og Rovsinggade. Og her etableres også et grønt område med P-pladser til 150 cykler.

Det bliver samtidig nemmere for cyklister at komme til og fra området. En ny, grøn cykelsti skal anlægges langs Rovsinggade — hele vejen fra Tagensvej på Nørrebro og videre til Kildevældsparken på den anden side af Lyngbyvej, 1,7 kilometer væk.

Oven på svømmehallen kommer en tagterrasse, der bliver indrettet med siddemuligheder, grønne lommer og beplantede kroge. Lignende terrasser etableres også på tagene af plejecenteret og botilbuddet.

De nye bygninger betyder dog, at områdets nuværende træer må fældes — selvom 23 af dem ifølge kommunen er bevaringsværdige. Derfor kræver lokalplanen, at cirka 65 nye træer plantes, og at der etableres nye grønne arealer. 

Bygninger skal agere støjværn

Tagterrasser med udsigt til Helsingørmotorvejen og Lyngbyvej lyder måske ikke umiddelbart som det mest attraktive.

Strækningen lægger asfalt til op mod 68.000 biler om dagen, og trafikken skaber en omfattende støj, som ikke alene præger Beauvaisgrunden, men hele området omkring Ryparken Station. 

Ifølge lokalplanens støjmålinger når støjniveauerne på dele af facaderne op på 73 dB, hvilket langt overstiger den anbefalede grænseværdi på 58 dB for boliger. 

Faktisk er støj-niveauet så markant, at det kommer til at påvirke arkitekturen og indretningen af de nye bygninger.

Plejecentret oven på svømmehallen er nemlig udformet, så det agerer som støjskærm for opholdsarealerne og tagterrasserne bagved, der vender væk fra de trafikerede veje.

Samtidig skal facaderne mod vejene bygges i massive materialer som tegl og beton og støjisoleres, så det indendørs støjniveau holdes inden for grænseværdierne. 

Også i botilbuddet lægger man op til at placere soveværelser og opholdsrum længst muligt væk fra de veje, hvor støjen kommer fra.

At der bygges boliger så tæt på indfaldsvejen, vil sandsynligvis være blandt kritikpunkterne, hvis politikerne nu godkender udspillet til lokalplanen og dermed sender det ud i otte ugers offentlig høring.

Tidligere har Østerbro Lokaludvalg udtalt, at støjen — især om sommeren — er for massiv til, at det er forsvarligt at etablere boliger på grunden.

Støjen fra de mange biler har ikke udsigt til at blive mindre. Men til gengæld er det nu mere sandsynligt end nogensinde før, at en lille skatepark og et improviseret hundeluftningsområde på ydre Østerbro må vige pladsen for nyt byggeri — med en ny svømmehal.

Det er en byttehandel, som de fleste naboer sandsynligvis vil hilse velkommen.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Opspin
Ih ja, en “Grøn” cykelsti på Rovsingsgade, en gade hvor der allerede er cykelsti, og i øvrigt en pisseufed gade at cykle ad, fordi nærmest samtlige københavnske autohandlere ligger der, med dødsyge bygninger med kæmpe parkeringspladser.
Soeren.chr.jensen_1735

Hvornår er det færdig? 2040?

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling