Kønne kommunale kæledægger
Øer af træ og en rullende messingfacade er blandt årets smukkeste nykommere, synes kommunen selv.
Københavns Kommunes Bygningspræmiering
Siden 1902 har Københavns Kommune uddelt priser til særligt skønt byggeri eller særligt gode byrum, der er kommet til byen i løbet af året.
Bygningspræmieringen i 2013 er uddelt til projekter, der blev givet ibrugtagningstilladelse til i 2012, eller som er taget i brug inden 1. maj 2013.
Bedømmelsesudvalget består af Københavns Kommunes Kultur- og Fritidsudvalg, stadsarkitekten samt repræsentanter fra Center for Byggeri, Akademisk Arkitektforening og Ingeniørforeningen Danmark.
Endnu et år med nye bygninger og byrum er så småt ved at gå på hæld i København, og traditionen tro gør kommunen selv status over alt det nytilkomne med sin bygningspræmiering.
Hæderen er i mere end et århundrede blevet uddelt til årets gode og smukke byggerier i Københavns Kommune. I bedømmelsen lægges der vægt på, at arkitekturen tager udgangspunkt i stedets særlige karakter og bidrager til oplevelsen af København som en by med kvalitet i bymiljøet.
En flok markante nye byrum snupper halvdelen af diplomerne i 2013 – men Superkilen er lidt overraskende ikke i blandt dem, selvom den tredelte park på Nørrebro ellers har været byens helt store arkitekturprissluger i år.
De seks prismodtagere i 2013 er i stedet:
Øerne i Ørestad
Arkitekt: ORT, Open Research Team
Bygherre: By & Havn
Tre nye mødesteder er skudt op i kanalen langs Ørestads Boulevard, udformet som runde øer i gyldent træ. "Simpelthen et enkelt, poetisk og smukt projekt," lyder rosen fra kommunen.
Du kan her på Magasinet KBH se meget mere om Øerne i Ørestad.
Trollbeads Domicil
Arkitekt: BBP
Bygherre: Lise Aagaard Copenhagen
I Toldbodgade er en grå bygning fra 60'erne blevet beklædt med messing, der bevæger sig, alt efter behovet for solafskærmning. Det har ændret et anonymt kontordomicil til et forvandlingskuglehus, som kommunen mener er "et kompromisløst projekt, som har krævet mod (...) og stort talent (...) at gennemføre."
Du kan her på Magasinet KBH se meget mere om Toldbodgade 13.
Børnekulturhuset Ama’r
Arkitekt: Dorte Mandrup Arkitekter, Nøhr & Sigsgaard
Bygherre: Københavns Kommune
Det forvoksede legehus på Øresundsvej har skæve vinkler, bratte niveauforskelle og småskøre vinduer. Københavns Kommune klapper sig sig på skulderen for "et hus, der virker overbevisende både ude og inde samtidig med, at det omsætter børns drømme og ønsker til virkelighed".
Du kan her på Magasinet KBH se meget mere om Børnekulturhuset Ama’r.
Vester Voldgade
Arkitekt: Cobe
Landskab: GHB Landskabsarkitekter
Bygherre: Københavns Kommune
Vester Voldgade og dens små byrum undervejs er omlagt til en rolig promenade som alternativ til hidsige H. C. Andersens Boulevard. Hvis kommunen selv skal sige det, så er det en trafiksanering, der "på stilfærdig og elegant vis skaber forbindelser og får flere københavnere og turister til at opholde sig mere i byen".
Du kan her på Magasinet KBH se meget mere om den nye Vester Voldgade.
Fornyelse af Fælledparken
Arkitekter: MLRP, Nordarch, Monstrum
Landskab: GHB Landskabsarkitekter, Bisgaard Landskabsarkitekter, Skov & Landskab
Bygherre: Københavns Kommune
Københavns mest besøgte park er over de seneste år renoveret, fornyet og forbedret med en stribe små og store projekter. Kommunen føler selv, den har klaret opgaven med "god sammenhæng mellem parken som helhed og de enkelte anlæg, som hver for sig er perler".
Du kan her på Magasinet KBH se meget mere om Skateparken, Tårnlegepladsen, Spejlhuset Løbehjulsbanen og Vandlegepladsen.
Restaurering af Dannerhuset
Arkitekt: Varmings Tegnestue, Praksis Arkitekter
Landskab: Schønherr
Bygherre: Danner
Nansensgades fredede bygning fra 1873 er ombygget til en mere tidssvarende ramme for organisationen Danner, der tilbyder rådgivning og midlertidige boliger til voldsramte kvinder og deres børn. "Et fornemt eksempel på at kulturarv både kan bevares og udvikles med ydmyghed og respekt for det originale," lyder det kommunale skudsmål.
Også Frederiksberg Kommune har en årlig bygningspræmiering til de smukkeste nykommere, og den gik tidligere på efteråret til to projekter:
Retten på Frederiksberg
Arkitekt: 3XN
Bygherre: Bygningsstyrelsen
På Howitzvej dømmes der efter reglerne i en ny uregelmæssig ramme, når domstolstilbygningen med sine krumme kurver og skarpe vinkler afstemmer sig efter bevaringsværdige træer, naboernes sigtelinier og fredede genboer. Frederiksberg Kommune synes, at det er "et forbilledligt og smukt eksempel på en tilpasning af et nutidigt og moderne byggeri i en følsom sammenhæng."
Du kan her på Magasinet KBH se meget mere om Retten på Frederiksberg.
Fornyelse af Søndermarken
Landskab: GHB Landskabsarkitekter
Bygherre: Slots- og Ejendomsstyrelsen
En række mindre nyskabelser i Søndermarken understøtter parkens muligheder for naturoplevelser, kulturhistorie og motion – gerne på én gang. Projekt Liv & Lys har "på fornem vis løftet Søndermarken til en ny æra som moderne historisk bypark," applauderer Frederiksberg Kommune.
Du kan her på Magasinet KBH se meget mere om Søndermarkens interaktive løberute.