Arkitekturpris til stor skybrudspark i Nordvest
Kombination af grønt område og skybrudssikring udløser pris til Grønningen-Bispeparken nær Grundtvigskirken.
For få år siden var Bispeparken og Grønningen i Nordvestkvarterets nordlige ende ikke ligefrem tilløbsstykker.
De to, aflange grønne områder er sammenlagt på størrelse med knap tre fodboldbaner og er adskilt fra hinanden af stærkt trafikerede Tuborgvej.
Indtil for nylig bestod de primært af flade, ensformige græsplæner — drysset med en generøs håndfuld træer.
Når folk fra hele hovedstaden dengang strømmede til nærliggende Bispebjerg Kirkegård for at tage selfier under det lyserøde flor fra de japanske kirsebærtræer, var der næppe mange, der ville have værdiget Bispeparken og Grønningen mere end et enkelt blik, hvis de kom forbi.
Sådan er det ikke længere.
I forbindelse med et stort skybrudsprojekt er de to grønne områder nemlig blevet omdannet til et bakket landskab med varieret beplantning, slyngede stier belagt med gule klinker, opholdsområder og træskulpturer.
Vi fortalte om åbningen sidste år, men områdets forvandling er så markant, at projektet — der er tegnet af SLA — forleden blev belønnet med arkitekturprisen 'Årets Arne'.
Lokalt ejerskab
Projektet får blandt andet prisen, fordi man med udgangspunkt i det praktiske behov for skybrudssikring har formået at skabe et “trygt og levende byrum, som borgerne føler ejerskab over”, som der står i motivationen.
Det har man blandt andet opnået ved fra begyndelsen at involvere naboerne i planlægningen af den nye park. Her var ønsket ikke mindst at skabe plads til nye aktiviteter og at øge den sociale sammenhængskraft.
Dét har man forsøgt at opnå ved at indarbejde faciliteter til leg og ophold overalt i det nye parkområde — lige fra integrerede siddekanter i de mange lavninger til små lommepladser med borde og bænker, udsigtsplatforme og klatrestativer.
De mange eksisterende træer i området er blevet suppleret med endnu flere, og fortidens tætklippede græs er skiftet ud med blandt andet vilde urter, blomster, frugttræer og bærbuske.
Derudover sikrer ny belysning — som ‘blænder op’ ved aktivitet i området — at det også er trygt for områdets beboere at færdes i parken efter mørkets frembrud.
Og endelig er det nu muligt at opmagasinere og tilbageholde hele 3 millioner liter regnvand i områdets 18 regnvandsbassiner — mere end fem gange så meget som det store bassin i Frederiksberg Svømmehal kan rumme.
Dermed kan Grønningen-Bispeparken nu medvirke til at mindske vandskaderne i de lavereliggende dele af København, hvis et voldsomt skybrud rammer.
Og de nominerede var ...
Årets Arne — der er opkaldt efter arkitektkoryfæet Arne Jacobsen — er blevet uddelt af Arkitektforeningen København hvert år siden 2007.
De øvrige nominerede til årets pris var Cornelius + Vöges renovering af Frederiksberg Svømmehal, Mikkelsen Arkitekters transformation af Kedelhuset i Carlsbergbyen til Dansehallerne, Operaparken, tegnet af Cobe, samt LYTT og ADEPTs indgange og støttepunkter til Naturpark Amager.
Tidligere vindere tæller blandt andre Praksis Arkitekter for nybyggeriet på Ny Østergade 30, Leth og Gori for Elefanthuset i Zoo og Dissing og Weitling for Cykelslangen.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!