Hele verden elsker spejlhuset
Et reflekterende legepladshus i Fælledparken begejstrer jorden rundt og får fin pris.
Mirror House
Ligger på Tårnlegepladsen i Fælledparkens sydlige hjørne, mod Rigshospitalet.
Skabt af MLRP Arkitekter.
Siden Tårnlegepladsen i Fælledparken åbnede i november sidste år, har børn og barnlige sjæle muntret sig med at kravle rundt på legehus-udgaver af byens tårne og tage. Men det er det gamle opholdshus midt på legepladsen, nu beklædt med skøre spejle, der begejstrer udenfor landets grænser.
Spejlhuset, der giver børn og voksne lange arme og tykke ben, har fået massiv omtale på nettet, hvor op mod 800 forskellige arkitektursites har fortalt om huset til millioner af læsere.
Interessen eksploderede, da én af verdens største design- og arkitekturblogs, Dezeen Magazine, skrev om det unikke danske stykke design, og arkitekterne bag har siden mærket interesse for projektet fra alle verdenshjørner. Flere er interesserede i at forevige Mirror House-projektet i bogform, og så har spejlhuset som den foreløbige krone på værket netop vundet den anerkendte Red Dot Design Award.
Sjovt for børn
”Fordi det er en god historie,” forklarer Robert W. Paulsen opmærksomheden. Han er den ene partner i arkitektfirmaet bag, MLRP.
Deres tanke bag Mirror House er, at det falder i ét med landskabet, og at det inviterer børnene til at bruge huset interaktivt, ligesom resten af Tårnlegepladsen.
”Det er et frisk indslag, enkelt og originalt. Børnene elsker spejlene, og kan stå der i flere timer. Det er super, at det har den effekt. Det er ikke så tit, at man får den oplevelse som arkitekt, at især børn synes, at det man har tegnet, er sjovt”, siger Robert W. Paulsen.
Fra hul i jorden til hurlumhejhus
Opholdshuset, der før var nedslidt og oversprayet med graffiti, er som forvandlet og minder nu mere om et skørt hurlumhejhus fra en forlystelsespark.
Gavlene er dækket med poleret stål, som skaber en flydende overgang mellem bygning og landskab og spejler omgivelserne, så det kan være svært at spotte, hvad der er hus og hvad der er natur.
”Huset befinder sig på kanten mellem by og park, og derfor syntes vi, det var spændende at lege med overgangen, så afslutningen af huset ikke var så afvisende, men mere forsvindende ind i naturen”, forklarer Robert W. Paulsen.
Næste stop trafiklegepladsen
Om dagen kan dørene åbnes, og frem trylles flere spejle i buede former, der indbyder til leg, når de forvrænger og transformerer store til små og små til store.
I dagtimerne er huset bemandet og fungerer som opholdssted for børn, forældre og pædagoger, der har brug for en pause fra løjerne på legepladsen. Inde bag spejlene kan de både spise deres madpakke og besøge det lille hus.
MLRP bliver i den legende del af Fælledparken lidt endnu. Deres næste projekt er nemlig en ombygning af opholdshuset på Trafiklegepladsen, der ligger ud mod Gunnar Nu Hansens Plads. Også her skal huset gøres robust til om aftenen, mens det i dagtimerne kan åbnes op med foldeporte og får en facade af glas.