pixel

Permanent lysshow på Rådhuspladsen

Det nye Industriens Hus lyser i natten – iklædt funklende fyraftensgevandter syet af 80.000 diodelys.

kbh magasin

Mønstre og figurer i grønne, blå, orange og lilla nuancer er pludselig begyndt at danse hen over den enorme glasfacade på det ombyggede Industriens Hus og blande sig med Rådhuspladsens utallige andre lysindtryk fra bygninger, reklameskilte og trafik.

Dansk Industri har holdt til på samme prominente matrikel ved siden af Tivoli siden 1872 i nu tre forskellige bygninger. Det forrige hus var elsket af få, og fik kun lov at stå i 30 år. I det nye ligeledes kontroversielle tredje forsøg, tegnet af Transform Architects, er bygningen fordoblet i størrelse og indpakket i glas fra top til tå, holdt på plads af diagonale, overskærende metalsprosser, der tegner en slags harlequinmønster på hele facaden.

Industriens Hus har siden halvtredserne mest været kendt for sine mange lysende virksomhedslogoer på facaden. De er nu tilbage efter halvandet års ombygning, men neonstofrørene er udskiftet med mere miljøvenlige LED-dioder, og hele molevitten må lade sig nøje med en plads i baggrunden til fordel for det dynamiske lysshow på den yderste facade, som designkontoret Kollision har orkestreret.

di_6.jpg

di_8.jpg

Lysshow til byens puls

For at skabe liv i det 2.000 kvadratmeter store facadeareal har Kollision udviklet en softwareplatform, der med 80.000 små LED-lamper integreret i de diagonale sprosser kan tegne stjerner, slanger, ruder og hjerter med lysene – ja, en hvilken som helst form, man kunne ønske sig, så længe den kan harmonere med det diagonale gitter.

”Det er altså ikke bare en almindelig rektangulær skærm, der er hængt op, men derimod en lysoplevelse, der er tæt knyttet til arkitekturen”, understreger Rune Nielsen, som er arkitekt hos Kollision og som projektleder har arbejdet sammen med Transform og hardwareleverandøren Martin Professional på at udvikle husets identitet udadtil.

di_3.jpg

Facadelyset er indstillet til at skifte hastighed og udtryk alt efter årstid og tidspunkt på døgnet, og stiger for eksempel i intensitet i takt med, at dagen går på hæld. Efter mørkets frembrud og frem til klokken 01 går det løs med de mest sprælske farver og former. Derefter indtræder en ”hvilepuls”, hvor stjerner blinker søvnigt fra facaden, og dét er både for at spare på strømmen men også for at udtrykke, at byen sover, forklarer Rune Nielsen:

”Vi har gjort meget ud af at relatere facadens udtryk til byen som et signal om, at DI er i samspil med omgivelserne. Så hastighederne i de grafiske udtryksformer relaterer sig til den gående på fortovet, eller til bilerne, der kører på gaden, så vi hele tiden forholder os til byens puls.”

di_11.jpg

Kun fantasien og geometrien sætter grænser

Ligesom byen er foranderlig i det længere løb, kan facaden også ændre karakter over tid, så det er aldrig til at vide, hvad man kan forvente af lysshowet. Kollision har stillet en lang række grafiske muligheder til rådighed, som DI’s kommunikationsafdeling kan lege med og skabe en slags VJ-playliste ud fra.

Der er allerede eksperimenteret med grafik til særlige lejligheder, som da Dannebrog for nylig blev blæst op i de fulde otte etagers lysende dioder for at fejre, at Danmark vandt Melodi Grand Prix.

Kun fantasien – og som sagt de geometriske betingelser – sætter grænser for udtrykkene. Forløbig er det op til DI at finde på, men systemet er principielt klart til et interaktivt element, og så man kan jo som magKBH have lov at håbe på en dag at kunne spille en omgang diagonal Tetris eller Snake i storformat på facaden.

di_5.jpg

di_4.jpg

Udfordrende ombygning

Transform Architects ombygning af selve huset har foreløbig ikke været ledsaget af udelt begejstring, men opgaven har heller ikke været helt nem. DI havde brug for markant mere gulvareal, men inden for samme grundareal, og de dybe kontorer kombineret med en lav etagehøjde gjorde det til en udfordring at få dagslys ind til de midterste kontorer.

Glasfacaden blev den løsning, der kunne sikre nok lysindfald, samtidig med at det gav det signal om åbenhed, DI også ønskede sig. Den forreste del af foyeren, som er lys og let indefra, er offentligt område, og alle kan komme ind og se de skiftende udstillinger om industri. Det er desuden herfra DR’s 'Aftenshowet' sendes fremover.

di_9.jpg

Selve beliggenheden stillede naturligvis også udfordringer, for det forpligter at bygge på Rådhuspladsen med de ansete gamle institutioner Tivoli og Københavns Rådhus som naboer.

For ikke at klemme Tivoli helt inde bag en høj, kold glasvæg er det nye Industriens Hus nedtrappet fra de otte etager mod H.C. Andersens Boulevard til kun to etager ind mod Tivolis pantomimeteater, og der er bygget haveanlæg på hver tagflade med over hundrede nyplantede træer og buske.

di_10.jpg

Langs Vesterbrogade er det planen at skabe en aktiv og levende facade med butikker i to etager til afløsning for den mere lukkede indre arkade fra den forrige bygning. Irma blev den første forretning, der flyttede ind i det nye hus i maj.

Se en video af lysanimationerne på Industriens Hus:

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling