pixel

Karen Blixens Plads vinder international pris

Nyanlagt plads på Amager kan lade champagne­propperne springe. Designerne bag vinder landskabspris.

Karen Blixens Plads

Når København trækker internationale overskrifter, er det ofte infrastruktur til cyklerne, der er hovedpersonen.

Arkitekturen og bylivet bliver også hædret med mellemrum — og nu kan hovedstaden også ranke ryggen med en pris til et byrumsprojekt.

Det internationale arkitektur- og designmagasin Dezeen har kåret årets vindere af magasinets Dezeen Awards, der tæller kategorier lige fra årets infrastrukturprojekt til årets barinteriør.

Og i kategorien årets landskabsprojekt er der i år udråbt en dansk vinder: Karen Blixens Plads, som er udtænkt af arkitektfirmaet COBE med base i København.

Med sine spektakulære ufo-lignende runde bakker, har den 22.000 kvadratmeter store plads mellem Københavns Universitets Søndre Campus og Islands Brygge metrostation, gjort sig internationalt bemærket.

Det er pladsens lette udtryk kombineret med dens funktionelle dimension, der har gjort magasinet så begejstret, at prisen i år altså tilfalder netop dette ”amagerikanske” byrum.

En unik cykelparkeringsløsning

Det er tredje gang, at det toneangivende Dezeen uddeler priser til årets bedste projekter.

Juryen begrunder valget af den københavnske vinder med, at pladsen formår at fremstå som et friskt pust, der kombinerer landskabsdesign og arkitektur med en unik løsning på cykelparkeringsproblemerne i København.

Og det er særligt cykelparkeringen, der udgør den funktionelle genistreg, som har fået magasinet til at klappe i hænderne. Under hver af de runde, betonstøbte, ufo-lignende bakker findes plads og tørvejr til hele 500 cykler — uden at der er gået på kompromis med lys og akustik.

Betonbakkerne er støbt på en måde, så rummene ikke har nogen søjler, og der er lavet store, runde udskæringer som sikrer, at ufoerne fyldes med dagslys.

COBE er efterhånden kendt for sine talrige transformeringer af københavnske pladser. Nørreport og Israels Plads er eksempler på lignende projekter med en række fællesnævnere med Karen Blixens Plads.

På Nørreport har man med de nedsænkede, ovale arealer ligeledes forsøgt at tænke ud af boksen for at løse cykelparkeringsproblemerne. Og på Israels Plads har man som på Amager anvendt lys beton i arbejdet med terrænforskellene på pladsen.

Men det er altså Karen Blixens Plads, der i indeværende år har fået de andre pladser til at kigge misundeligt efter sig.

Den nye plads stod færdig i august 2019 og er siden blevet godt fyldt op med universitetets studerende, naboer og metrobrugere.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling