pixel

Kunstig intelligens skal holde opsyn i byrummene

I fremtiden kan kameraer på skraldebiler og fejemaskiner automatisk holde tilsyn med, at for eksempel containere er lovligt opstillet. Nyt pilotprojekt på vej fra Københavns Kommune.

fejemaskine købmagergade

Kommunalt ansatte bruger hvert år mange timer på at køre rundt i København og tjekke om butikker skilter korrekt, om containere er lovligt opstillet og om for eksempel lyssignaler fungerer, som de skal.

Der kunne spares mange arbejdstimer og skattekroner – og blive udledt mindre CO2 – hvis man i stedet kunne få computere til at udføre den visuelle kontrol. 

Derfor er Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune klar med et pilotprojekt, der skal afprøve, om man kan lægge en del af kommunens tilsyn over på brug af kameraer og kunstig intelligens.

Konkret vil man installere kameraer på de køretøjer, som i forvejen er ude at køre i byens gader — for eksempel fejemaskiner og skraldebiler — og lave tilsyn på basis af fotos og GPS-data modtaget fra kameraerne.

Metoden har sine naturlige begrænsninger — for eksempel når en sag drejer sig om støjforhold, eller når det er nødvendigt at tale med folk på stedet — og i disse GDPR-tider skal der naturligvis også tages højde for beskyttelse af borgernes privatliv.

Men kommunen håber, at det nye system kan træde i stedet for i hvert fald en del af de manuelle inspektioner.

Algoritmen skal trænes

I første omgang skal der indsamles 40.000-60.000 billeder fra afgrænsede dele af København. Disse skal bruges til at træne en algoritme til at genkende bestemte ting i bybilledet — for eksempel containere.

Algoritmen skal også trænes til at sløre eller helt undgå at bruge billeder, der indeholder nummerplader, ansigter eller andre personlige oplysninger.

Samtidig skal det undersøges, hvilke kommunale køretøjer der er bedst egnet til formålet, for eksempel ved at køre langsomt nok til at tage brugbare fotos.

Til sidst skal alle projektets enkeltdele samles, og algoritmen skal testes i “den virkelige verden”.

Ifølge forvaltningen vil alle fotos, der bliver taget i forbindelse med pilotprojektet bliver slettet efter brug, og så få medarbejdere som muligt vil få adgang til dataene undervejs.

Projektet skal koste lidt over 1,4 millioner kroner. Opstarten er betinget af, at politikerne først godkender og siden afsætter de nødvendige midler fra kommunens såkaldte innovationspulje ved efterårets budgetforhandlinger for 2021.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling