Højhus ved Vibenshus Runddel færdigt til efteråret
Stort byggeprojekt ud til prominent trafikkryds skrider frem og står efter planen klar til indflytning til efteråret.
Tilløbet har været langt, men nu er målet endelig i sigte. Hvis alt går efter planen, vil det markante højhusbyggeri '21Ø' ved Vibenhus Runddel stå færdigt til september.
Til den tid vil der være gået over 20 år, siden planer om nybyggeri på grunden første gang blevet luftet — og knap 10 år siden stedets tidligere byggeri blev revet ned.
Hvis du tidligere haft din gang i området, vil du muligvis kunne huske, at der her på hjørnet af Aldersrovej og Jagtvej tidligere lå en beboelsesejendom, som i sine sidste leveår var malet i en skrap turkis farve.
Foran ejendommen, ud til Lyngbyvej, lå en lav, barakagtig restaurationsbygning, som gennem årene husede en bred vifte af etniske restauranter.
Men virkeligheden har ændret sig.
Tom grund gennem flere år
Mellem 2016 og 2017 blev bygningerne revet ned, og i de følgende år fremstod hjørnet her i et af Københavns travleste trafikkryds som en inaktiv byggeplads, omgivet af et krydsfinerhegn med skiftende reklameskilte.
Siden er flere bygninger langs Aldersrogade og Jagtvej blevet revet ned, og i begyndelsen af 2023 var byggeriet af '21Ø' så endelig klar til at gå i gang.
Og nu er projektet altså så fremskredent, at der ser ud til at komme mere ordnede forhold omkring Vibenshus Runddel senere i år.
BIG-forslag afvist
Der har som nævnt været tanker om nybyggeri på grunden siden engang i 00’erne, men her på Magasinet KBH skrev vi første gang om det tilbage i 2011, da konkrete planer om et skulpturelt højhus tegnet af BIG blev afvist af politikerne efter naboprotester.
Selv ikke en mere afdæmpet udgave af projektet kunne formilde naboer og politikere, og først med et mere traditionelt — men stadig ret bastant — bud tegnet af Dissing+Weitling, blev et byggeprojekt endelig godkendt.
Todelt projekt
Nybyggeriet består reelt af to bygninger:
Dels kontorhøjhuset ud mod Vibenshus Runddel, der netop nu er ved at blive beklædt med rødbrun aluminium og glas. Og dels et lavere boligbyggeri i en blanding af lyse og mørke natursten, der vil fungere som afslutningen af en eksisterende karré.
Mellem de to byggerier anlægges en bilfri passage mellem Jagtvej og Aldersrogade.
Kontorhuset rejser sig i ni etagers højde ud mod Jagtvej, mens det trapper ned i ’terasser’ mod Aldersrogade på den modsatte side. I stueetagen skal der indrettes en café med eget bageri — og under gadeniveau, er der gravet ud til en P-kælder med plads til 72 biler.
Boligbyggeriet bliver syv etager på sit højeste sted og vil på dele af tagetagen blive udstyret med et rødbrunt mansardtag, der skal markere tilknytningen til det foranliggende højhus med den rødbrune aluminiums-beklædning.
Kontorbygningen vil rumme i alt 9.000 kvadratmeter fordelt på 18 lejemål, mens boligbyggeriets cirka 6.000 etagemeter skal rumme i alt 62 lejligheder — fra 26 små ungdomsboliger med ét værelse til fire, store syv-værelses udlejningsboliger, som for længst er udlejet.
Naboprojekt fik nej
Projektet, der altså har afstedkommet nedrivningen af adskillige ældre ejendomme, ligger i øvrigt lige overfor den hedengangne batteriproducent Hellens’ tidligere fabrik i Aldersrogade.
Her har stifteren af hotelkæden Cabinn, Niels Fennet, barslet med planer om et hotel- og kontorkompleks. Men mens de ældre ejendomme altså er faldet som fluer på den modsatte side af Aldersrogade, fik Fennet 'nej' til sine nedrivningsplaner, da de blev forelagt politikerne på Københavns Rådhus.
Bevaringen af den tidligere batterifabrik var et af efterhånden adskillige eksempler på, at politikerne er gået mere i defensiven for byens eksisterende bygninger.
Tidligere gav man som udgangspunkt altid tilladelse til at nedrive bygninger, der ikke er fredede eller vurderet som havende høj bevaringsværdi. Men nu går flere politikere efter at gøre bevaring til det grundlæggende princip og kun tillade nedrivning, hvis der er gode argumenter for det.
Set i dét lys, kan 21Ø-byggeriets bagmænd formentlig være glade for, at de oprindelige planer er så gamle, som de er, selvom realiseringen har været længe undervejs.
For var de blevet fremlagt for politikerne i dag, var de muligvis aldrig blevet godkendt.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!