Nybyggeri på Valby Langgade rykker tættere på
Efter et par års stilhed er der nu igen gang i projekt, der skal erstatte byhus fra 1907 med fire bygninger med ungdomsboliger.
Et af det centrale Valbys kendetegn er den helt særlige cocktail af klassisk københavnsk karréby langs Toftegaards Allé og så den mere landsbyagtige målestok omkring Tingstedet i det ‘gamle’ Valby.
Og på intet tidspunkt er kontrasten mellem de to typer by større, end når man drejer om hjørnet mellem Søndre Fasanvej og begiver sig mod vest ad Valby Langgade.
Få meter fremme er en modernistisk 60'er blok med et 365-Discount supermarked i stueetagen det sidste, højere byggeri, inden byen for en stund falder i skala.
Trods flere nyere byggerier er landsbystemningen så gennemgående, at man nemt glemmer, at der faktisk kun er omkring fire kilometer til Rådhuspladsen.
Og den oplevelse kommer et planlagt nybyggeri på Valby Langgade 52 ikke til at ændre på.
Ganske vist skal vejen banes for projektet ved at rive et næsten 120 år gammelt byhus ned. Men nybyggeriet skal efter planen bevare den nuværende bygnings skala, så oplevelsen af at blive teleporteret til midten af en landsby ikke forsvinder helt.
På vej efter to et halvt år
Vi har tidligere skrevet om byggeprojektet, der skal erstatte det eksisterende byhus og en bagvedliggende parkeringsplads med i alt fire lave bygninger med ungdomsboliger.
Men siden et snævert flertal af politikerne i Teknik- og Miljøudvalget i sommeren 2022 stemte for at give tilladelse til at rive det gamle byhus ned, har der været stille om projektet.
Nu, to et halvt år senere, ser det imidlertid ud til, at projektet igen har fået momentum.
Her i midten af december er der deadline på en såkaldt indledende høring, inden opstarten af en ny lokalplan for området. Sådan en høring skal afdække, om der er særlige, lokale forhold, man skal være opmærksom på i selve arbejdet med at lave lokalplanen.
Det er nødvendigt med en ny lokalplan, hvis hele projektet med dets fire bygninger skal realiseres. Den nuværende lokalplan muliggør nemlig kun, at det eksisterende hus bliver udskiftet med ét af tilsvarende proportioner.
Fire lave huse
Projektet er tegnet af Holscher Nordberg og kommer til verdenen på initiativ af ejendomsudvikleren Wonderwall.
Nybyggeriet skal efter planen rumme 23 ungdomsboliger og består altså af fire separate bygninger, der skal opføres parallelt med hinanden på den aflange byggegrund.
Ud mod Valby Langgade vil den største af bygningerne blive opføret — et 2½ etager højt byhus med erhvervslokaler i stueetagen og boliger ovenover. Set fra gaden vil dette byggeri kommer til at danne overgang fra naboens 5-etagers modernisme til Valby Langgades "strøg" med lavere byggeri og flere caféer.
Derefter følger to lidt mindre bygninger, før endnu et hus på 2½ etage slutter af bagerst på grunden, der ligger op til Nordisk Films hovedkontor.
De efterhånden flere år gamle visualiseringer af projektet lægger op til, at de nye bygninger opføres i en stiliseret fortolkning af klassiske byhuse med sadeltag, storsprossede vinduer og kviste på taget.
Ud mod P-pladsen foran supermarkedet på kompleksets østlige side, skal der efter planen lukkes af med en mur, så der dannes et aflukket, fælles gårdmiljø mellem de fire bygninger.
Nabo løb ind i problemer
Mod vest får det kommende byggeri en nabo, der også har været mange år undervejs. Her står et moderne byggeri med et botilbud nu endelig færdigt, efter at det blandt andet blev stoppet af en klage til Planklagenævnet tilbage i 2021.
Klagen skyldtes, at byggeriet havde fået dispensation fra lokalplanen, der ellers kræver, at der skal være serviceerhverv i stueetagen af alle nybyggerier ud mod Valby Langgade — for at holde gaden som en aktiv handelsgade.
Også det kommende ungdomsboligbyggeri har mødt nogle bump på vejen.
Det var altså et ganske snævert flertal — seks mod fem — der i sin tid gav grønt lys til at rive den eksisterende ejendom ned.
Ejendommen er ikke vurderet som bevaringsværdig, men Socialdemokratiet, Venstre og De Konservative ønskede alligevel, at den skulle bevares — eventuelt i kombination med nybyggerier bagerst på grunden.
Men i sidste ende blev nedrivningstilladelsen altså givet, og nu er første skridt på vejen mod en realisering af de nye ungdomsboliger altså taget.
Embedsværket i Københavns Kommune forventer at kunne være klar med et lokalplanforslag i løbet af andet kvartal af 2025.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
kommentarer