pixel

Lokale vil have en ekstra metrostation på M1

Den var planlagt — og er forberedt — men blev aldrig til noget. Nu vil beboere i Ørestad have sagen op igen.

metro ørestad bygninger

"Stationen ved arenaen er en død sild".

Sådan lød det i en intern mail i Københavns Kommune i 2016 — og silden har helt korrekt ligget meget stille i de efterfølgende ni år.

Men nu er der ny interesse for at bygge en ekstra station på Københavns første metrolinje fra 2002.

I 'Ørestad Syd Borgerforening' vil man nemlig have taget den gamle sag op igen, da man mener, at grundlaget for beslutningen taget i 2016 helt har ændret sig.

Forberedt til mere M1

Tilbage i 2012 kunne vi fortælle, at københavnerne "formentlig" ville få mulighed for at køre lige til døren, når Royal Arena åbnede i 2015. For en ny station skulle åbne samtidig med den nye hal til koncerter og sportsbegivenheder.

Og dén idé var ikke bare grebet ud af den blå luft.

Allerede da man byggede Københavns første metro i 1990'erne, forberedte man nemlig en ekstra station mellem 'Ørestad' og 'Vestamager', der er M1's endestation.

Dengang var der helt bogstaveligt ikke andet end en tom græsmark i området, men man vidste naturligvis godt, at der var planer om at lave et tæt bebygget kvarter — hvad der i dag er blevet til 'Ørestad Syd'.

Og derfor gjorde man klar til, at der en dag kunne laves endnu en station omtrent halvvejs på den én kilometer lange strækning.  

Til sammenligning er der i dag blot omkring 400 meter mellem Kongens Nytorv og Gammel Strand på M3, så en ny station mellem Ørestad og Vestamager ville ikke stikke ud i det københavnske metrolandskab anno 2025.

Henover motorvejen 

Dengang i 2012 nåede man dog ikke til enighed.

Stationen ville koste omkring 100 mio. kroner at bygge, og over de kommende fire år nåede man frem til, at passagergrundlaget ikke kunne retfærdiggøre dén investering.

Beslutningen blev ikke gjort nemmere af, at Metroselskabet, By & Havn og Royal Arena ikke havde lige stor interesse i et anlægge stationen og dermed i at finansiere den. 

Så da Royal Arena endelig åbnede i 2017 med en Metallica-koncert, var det med passagerer der overvejende stod af ved Ørestad Station ved Field's og så gik over motorvejsbroen mod den nye hal med plads til 17.000 mennesker.

Det gør de fleste stadig i dag, og dermed ankommer de faktisk til Royal Arenas "bagside". Og turen fra Ørestad Station, der også går langs vindblæste Hannemanns Allé, er nok ikke Europas mest elegante ankomst til en national arena.

Ny situation i dag

Hvis der lå en 'Royal Arena' station dér, hvor man forberedte en fremtidig station i 90'erne, så ville man i stedet kunne følge en bred, grøn gangsti blot 200 meter, før man ville ankomme til Royal Arenas forside.

Faktisk ville man have klart udsyn til hovedindgangen, så snart man stod af metroen.

Og dét er altså, hvad en beboergruppe i Ørestad Syd nu vil have.

Gruppen har fået aktindsigt i sagen fra 10'erne og mener, at virkeligheden har ændret sig siden 2016, hvor stationen blev erklæret en "død sild".

Ifølge gruppen gik mere end 600.000 mennesker sidste år turen fra Ørestad Metro til Royal Arena "ad mørke, utrygge veje over en motorvejsbro".

Desuden bor der nu mere end 10.000 mennesker i Ørestad Syd, og ifølge Ørestad Avis vurderer et 2022-estimat fra By & Havn, at det tal vil nå 17.000 i 2032.

Et nyt mini-kvarter ved siden af Royal Arena er på vej — og det samme er en ny, stor folkeskole, der ville ligge umiddelbart ved siden af den nye metrostation.

Ørestad Syd Borgerforening kræver derfor nu, at sagen bliver genåbnet og vurderet på baggrund af virkeligheden, som den ser ud i dag:

"Det er det mest oplagte stykke infrastruktur, København mangler — lad os få det på skinner."

Sådan lyder det i et opslag på X fra Peter Hjorth, der er foreningens formand — og som i øvrigt i 2019 var folketingskandidat for Parti Klaus Riskjær Pedersen.  

Og borgerforeningen kan formentlig vente i hvert fald moralsk støtte fra Royal Arena. I 2019 udtalte direktøren i hvert fald til Ørestad Avis, at det var arenaens "klare forventning", at der kom en metrostation.  

I 2012 lød estimatet på regningen for en ny station altså på 100 mio. kroner — men det tal vil naturlivis være lidt højere i dag.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

noheggland

Tilbage i februar 2012 skrev kunne jeg - som erhvervsjournalist på Berlingske - citere dav. overborgmester Frank Jensen (S) således:

»Det vil være en fantastisk infrastruktur, hvis 15.000 tilskuere kan komme direkte med metroen i arenaen. Det vil virke logisk, og jeg vurderer, at der er stor sandsynlighed for, at vi får en ekstra metrostation samtidig med arenaen.«

https://www.berlingske.dk/kultur/oerestaden-faar-ny-metrostation?gaa_at=eafs&gaa_n=AerBZYNRExT9KYJAEXK_uRTRuQsfxOxqStKGB2Y3oQlHBXwg5XdxTOcQaBcNen9aq7U%3D&gaa_ts=67f50473&gaa_sig=Vrz-GaK0dfXVZV3_x11xJCeumlCnDp2K3C0twd-yWosFJhEeAhKXURoDS3356yzqDDFoD1DHfLqB2Xj884O5-w%3D%3D

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling