Cirkusbygningen bliver fornyet
Den runde bygning ved Axeltorv skal ifølge ejer bringes tilbage til "fordums pragt" — inklusive til 1980'er interiør.
Der findes nok ikke en københavner, der ikke kender Cirkusbygningens runde former på Axeltorv.
Her har den stået i 139 år — og selv om den udefra ser ud til at være i ganske god stand, så skal den nu bringes tilbage til "fordums pragt".
Det oplyser ejeren Balder, der lever af at udvikle og udleje ejendomme.
Cirkusbygningen er dog fredet, så der vil ikke være tale om store revolutioner, når bygningen allerede om fem måneder skal stå færdigrenoveret.
Men Balder oplyser dog, at facaden vil gennemgå en "omfattende renovering", hvor både murværket og den markante, hvide frise, der løber rundt om bygningen, vil blive frisket op.
Bygningen skal både være "smukkere" og "mere funktionel og driftsmæssig pålidelig", hedder det.
Afrundede arkitekter
Indendørs har Cirkusbygningen tidligere været præget af det interiør, som designeren Verner Panton udformede i 1984 — et interiør som dog er blevet udvasket gennem årene.
Det skal i foyeren nu genskabes her 41 år senere, så Pantons farvesætning og belysning igen får lov at stå, som den blev udformet — og Verner Pantons datter deltager i arbejdet.
Panton er ikke mindst kendt for sine runde former — ligesom Cirkusbygningen er det. Og det samme er den arkitekt, der skal stå for renoveringen.
Det er nemlig Lundgaard & Tranberg, der både slår stregerne og holder øje med eksekveringen.
Firmaet er ikke mindst kendt for det runde Tietgen-kollegie i Ørestad, for de runde Axel Towers lige overfor Cirkusbygningen, og de ligeså runde tårne i Postbyen, der er tæt på at være færdige.
I forbindelse med arbejdet i Cirkusbygningen vil også bl.a. ventilation og akustik blive forbedret, så man fremover kan spise sin 3-retters menu og se musik, dans og akrobatik i behageligere rammer.
Funklende kaskader
Cirkusbygningen blev opført i 1886, og i næsten 100 år var varebetegnelsen helt korrekt: Bygningen indeholdt cirkus — mere præcist Cirkus Schumann.
Ud mod Studiestræde var der oprindeligt stalde med plads til elefanter, giraffer og mere end 100 heste — noget som kan være svært at forestille sig i dag.
I 1914 var der storbrand i bygningen, og kuplen styrtede ned. Kun ydermurene stod tilbage. Cirkusbygningen blev dog genopført i den lidt mindre imponerende udgave vi kender i dag, hvor der ikke er et tårn på toppen af taget.
Senere begyndte man også at bruge bygningen til biograf om vinteren, men i 1970'erne var den tæt på at blive revet ned. Til sidst skred Københavns Kommune dog ind og købte bygningen, så den kunne blive reddet.
Det var kommunen selv, der satte gang i den store renovering i 1983-84, som altså også endte med et interiør designet af Verner Panton, men som ellers bragte bygningen tilbage til et mere klassisk udseende — uden enorme reklameskilte på facaden.
I 2011 solgte Københavns Kommune bygningen igen, og i dag er den altså ejet af Balder, som udlejer den til Wallmans, der afholder "dinner parties" med tilhørende show i den.
"En funklende kaskade af grin, spænding og forbløffende overraskelser" — sådan beskriver Wallmans selv deres shows på deres hjemmeside.
Og fra omkring 1. september vil kaskaden altså strømme ud i en gennemrenoveret bygning.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!