Nyt kvarter på vej på Østerbro
Et farvel til omkring 100 busser betyder goddag til nyt kvarter, der skal have "levende stueetager" — udviklingen på Ydre Østerbro tager fart.
I nord stopper Østerbro i dag meget brat — dér hvor bydelen støder ind i S-togskinnerne nord om byen, og i bilerne på Nordhavnsvej.
Men her på det alleryderste Østerbro er der faktisk plads til at bygge et helt nyt mini-kvarter.
For selv om det meste af ydre Østerbro allerede blev udbygget i 1890'erne, så finder man i dag — helt op mod togskinnerne — et stort, ubebygget areal på størrelse med knap fire fodboldbaner i FIFA-størrelse.
Og her vil en privat udvikler nu opføre, hvad de selv kalder en "ny bydel på Østerbro".
Busserne er væk
At arealet med adressen Sibeliusgade 84 er ubebygget er faktisk lidt af en løgn.
For i dag finder man faktisk en ældre værkstedsbygning med store garageporte — og en administrationsbygning.
Men ellers er den store grund domineret af P-pladser til mere end 100 busser. For lige siden 1969 er den blevet brugt til at give nogle af byens mange busser ly for natten, når dagens dont var ovre.
I 2020 meddelte Arriva imidlertid, at man ikke havde brug for den megen plads længere og kunne fordele busserne ud i to andre anlæg med ekstra plads. Og i november 2022 forlod den sidste bus så adressen.
Dermed er der altså blevet plads til et nyt kvarter på grunden, som skal udvikles af firmaet NPV, der også har stået for blandt andet 'Engholmene' syd for Fisketorvet.
Og herfra lyder det, at den nye bydel på Østerbro skal have "stort fokus" på "levende stueetager", der kan bidrage til at skabe atmosfære i bydelen.
Blandede naboer
Arkitekturen vil ifølge NPV tage sit udgangpunkt i det nære område — hvilket nogen måske vil håbe ikke skal tages alt for bogstaveligt.
Som umiddelbare naboer har busterminalen nemlig blandt andet en del generisk 1960'er byggeri.
Det inkluderer et stort kompleks fra 1961 som et par år efter opførelsen havde besøg af Sovjetunionens Nikita Khrusjtjov, der skulle se et eksempel på et prægtigt, moderne dansk boligbyggeri i Andelsforeningen Bellmansgade 7-37.
Man skal dog ikke langt væk for at finde både historicistisk etagebyggeri og klassiske byggeforeningshuse i Kildevældsgade.
Og så vil det nye kvarter blive nabo til en af Københavns mere hemmelige parker — Kildevældsparken — der primært består af en 500 meter lang sti gennem en stribe græs rundt om Kildevældssøen.
Ellers er det indtil videre sparsomt med detaljer om den nye "bydel", som er i sin spæde opstart. Men afhængigt af størrelsen på dem, vil der formentlig være plads til at opføre omkring 4-6 karreer på arealet — hvis karreer altså er, hvad der i sidste ende bliver bygget.
Sikkert er det dog, at de nye beboere vil have mindre end 500 meter til den nye svømmehal, som Københavns Kommune planlægger at bygge lidt nede ad gaden.
De vil også blive naboer til det nye mini-kvarter ved DMIs gamle hovedkontor. Her opgav udvikleren Kirkbi i 2022 planer om blandt andet andet at bygge ovenpå de eksisterende bygninger på stedet — men man er for tiden i fuld gang med et lidt mindre omfattende byggeri.
Og så er der kun omkring 400 meter til et andet stort projekt bestående af 450 nye boliger ved Skt. Kjelds Plads.
Byens udvikling er altså for alvor nået til Ydre Østerbro.
Grunden med den tidligere busterminal er fortsat ejet af Arriva Group via et datterselskab, der er startet i 2022 med det ene formål at udvikle det nu forladte areal.
Og selve byggeriet tager firmaet NPV sig altså af at håndtere.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!