Axel Towers' tomme lokaler skal hjælpes
Lokalerne på Axel Towers' første sal har stået tomme i syv år — men nu har Københavns Kommune en plan.
Axel Towers er blandt byens mest markante nybyggerier.
Med sin svungne kobberfacade og placering lige over Tivoli er det 16-etagers Lundgaard & Tranberg-tegnede højhus let at få øje på og burde være en sikker vinder at have butik i.
Går man tættere på, mødes man i stueetagen af en Klarlund urhandler, en Peter Beier chocolade-handel og en Joe & the Juice café.
Men faktisk har det længe været planen, at Axel Towers skulle rumme mere butiksliv end dét — nærmere bestemt på den forhøjede terasse, der udgør 1. etagen inde mellem de fem tårne.
Men her kom butikkerne bare aldrig. I stedet har lokalerne nu stået tomme i hele syv år. Og det skal være slut nu, mener grundejeren og Københavns Kommune.
For et mindre publikum
Kommunen er netop nu i færd med at ændre den gældende bestemmelse om, at lokalerne skal rumme 'publikumsorienterede serviceerhverv', så de i fremtiden også blot kan indeholde 'serviceerhverv'.
Med andre ord vil der formentlig heller ikke rende alt for mange kunder ind og ud af lokalerne fremover. Men til gengæld håber kommune og ejer, at de lettere kan udlejes, når også fx et almindeligt kontor snart vil få mulighed for at leje sig ind.
Og det er nok ikke en helt forkert læsning af situationen, at det er bedst at opgive at trække kunder op til Axel Towers' indre byrum.
I hvert fald er den offentligt tilgængelige del af 1. sal ikke et festligt sted at komme i dag. Der er mørkt og ofte vindblæst — og de ganske lange trapper derop betyder, at byrummet heller ikke agerer genvej gennem bygningen, selv om der potentielt er mulighed for det, da der ind- og udgange til flere sider.
De eneste der rigtigt synes at have glæde af det forhøjede byrum er fotografer, der herfra kan skyde Axel Towers fra deres mest spektakulære vinkel.
Forslaget om en ændring af reglerne, så man kan få åbnet op, har været i offentlig høring frem til for nylig — og Indre By Lokaludvalg er blandt dem, der har fattet pennen.
Her undrer man sig sig over, hvorfor der ikke i stedet stilles krav om at bruge de tomme lokaler til boliger med bopælspligt.
Til det svarer Teknik- og Miljøforvaltningen på Københavns Rådhus, at lejemålene er uegnede til boliger, blandt andet fordi de på grund af brandflugtveje ikke kan opdeles i mindre sektioner.
Lokaludvalget frygter desuden, at flere "lukkede" serviceerhverv i form af kontorer og lignende kan holde liv fra området — ikke mindst sammenholdt med planerne for det kommende byggeri på Palads-grunden, hvor der også er planer om serviceerhverv i form af kontorer.
I stedet ser lokaludvalget gerne, at området omkring Axeltorv i højere grad udviklede sig mod et "kulturbåret nattelivsområde", som de skriver.
Dén bekymring deler forvaltningen dog ikke og henviser til, at der nu er større mulighed for at aktivere lokalerne, mens det fortsat vil være muligt at anvende lokalerne til publikumsorienterede serviceerhverv, hvis det skulle være. Der er blot ikke krav om det.
Bliver Axelttorv populær?
Planen er altså nu at tilbyde et bredere udbud af mulige lejere et lokale ud til Axel Towers' lidt hengemte og vindblæste 1. sal.
Om planen lykkes, finder vi snart ud af, da den endelige godkendelse forventeligt blot er en formalitet på et snarligt møde i Borgerrepræsentationen.
Og skruer vi tiden endnu længere frem, er der måske flere ændringer i området på vej, der også kan få en afsmittende effekt på lokalernes popularitet.
Mellem Axel Towers og Tivoli er der nemlig planer om — måske — at anlægge en ny, bilfri park på Vesterbro Passage, der potentielt kan knytte det lidt slukørede Axeltorv til den mere pulserende strækning fra Rådhuspladsen mod Hovedbanegården.
I den anden retning er der som nævnt også gang i planerne for et nyt Palads, mens der i det små tales i krogene om en overdækning af Vesterport Banegrav, der — hvis den nogensinde bliver til noget — kan skabe helt nye muligheder for byliv og genveje i kvarteret.
Indre By Lokaludvalg har tidligere foreslået, at de mange løsrevne planer fører til en ny samtænkning af hele området omkring Axeltorv, Jernbanegade og den vestlige del af Studiestræde — f.eks. ved at udvide den nye lokalplan for Palads, der p.t. er på vej igennem det kommunale maskineri, til også at omfatte et nyt Axeltorv.
På den måde kan det kommende byggeri af det "nye Palads" ikke bare skabe forandringer på selve grunden, men resultere i et grønt og mindre trafikeret løft til hele området, mener lokaludvalget.
Og måske også lidt mere trafik til det 'hemmelige' byrum midt i Axel Towers.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!