pixel

Nu går arbejdet med København Syd for alvor i gang

Flere detaljer om et langt bolig- og erhvervsområde i København Syd er på plads. Et planlagt højhus og cykelbro skal måske ændres.

kbh syd, aften, station

Ikke så lidt er sket omkring København Syd de senere år.

Flere nye byggerier er opført, og metroens linje M4 har fået endestation her. Og så har stationen i øvrigt ændret navn fra Ny Ellebjerg til netop København Syd for at markere, at nye tider er på vej.

Og meget mere er på vej. De kommende år skal området nemlig omdannes til en tæt bydel omkring Københavns "nye", sydlige togstation.

Nu er den såkaldte 'startredegørelse' for den kvarteret klar og med dén får vi et nærmere indblik i planerne.

Lidt tættere på byggestart

Redegørelsen er i og for sig blot et dokument på otte sider, der udstikker de helt overordnede linjer for det kommende kvarter. 

Men den danner grundlag for — og sætter gang i — den lokalplansproces, der formelt åbner arbejdet med at opføre de mange nye boliger, kontorer og butikker — og en ny stationsbygning. 

Lokalplanens opgave er at "forfine" den helhedsplan, som sidste år udløste 1. præmien i en arkitektkonkurrence til firmaerne Holscher Nordberg og Adept. 

En god portion af stationsområdet er allerede optaget af nyere bygninger og ældre, bevaringsværdige industrihuse. Og da det økonomisk blev vurderet for svært at bygge ovenpå sporene, foreslog vinderplanen i stedet et tæt byggeri i en kileform langs sporene.

Her skulle et enkelt, 100 meter højt "boligtårn" suppleret af flere lavere byggerier levere den tæthed, som Metroselskabet finder nødvendig for at gøre projektet rentabelt.

Metroselskabet ejer jorden og står for at sætte gang i udviklingen af den — men området skal sælges til en privat udvikler, der skal stå for det videre arbejde. 

Den lange kile skal bindes sammen af en godt 600 meter lang cykelsti, der snor sig gennem området og på sin vej endda suser gennem den nye stationsbygning, der skal opføres over den underjordiske metrostation.

Cykelstien skal, som udgangspunkt i hvert fald, via en bro føres hen over den såkaldte concourse, der allerede er bygget — altså det 'gulv' under gadeniveau, hvor passagererne fordeler sig ud til de forskellige perroner.   

Den "svævende" cykelbro over stationen har overlevet skridtet fra helhedsplan til den nye startredegørelse og har nu derfor gode muligheder for at blive realiseret. Man kan nok forvente, at den vil gå hen og blive en af områdets definerende features.  

Hvor højt må det blive?

I den startredegørelse, der nu er lagt på bordet, er der dog rejst tvivl om, hvorvidt højhuset skal bevare sin forslåede højde på 100 meter og 32 etager.

Tvivlen skyldes den forholdsvis høje bebyggelsesprocent på den sparsomme plads. Metroselskabet vil i alt have bygget 40.000 m2 i området, hvoraf 18.000 skal huse nye boliger — og hos Københavns Kommune er man ikke sikker på, at der er afsat plads nok til udendørs opholdsarealer til måske 250 nye boliger ud over mange nye kontorer.       

Men tvivlen udspringer også af et mere generelt, æstetisk hensyn til nabolagets mere sparsomme højder, der dog ovre på den anden side af togskinnerne brydes af Grønttorvets punktvise, høje bygninger i op til 20 etager. 

Bevares højhuset i sin tænkte form, anbefaler Teknik- og Miljøforvaltningen at skabe ekstra opholdsplads med flere tagterrasser og en eventuel overdækning af et togspor, som kan forøge opholdsarealerne med op til 1.800 m2. En sådan overdækning vurderes dog at fordyre projektet en del.

Hvor skal broen gå?

I dag er København Syd en besværlig station at bevæge sig udenom.

Længe har fodgængere, som skulle på tværs af stationen, først måtte en tur op på Køge Bugt-banens perron og ned igen på den anden side. 

Det underjordiske stationsanlæg gør dén tur lettere for fodgængere, men for cyklister vil turen på tværs af stationen fortsat være besværlig.

I den vindende helhedsplan løses problemet med en ny cykelbro, der lægger sig på siden af Køge Bugt-banens hævede skinner og perroner, der krydser hele området i 8-9 meters højde.

En bro her vil dog ifølge Metroselskabets komme med en regning på 180 millioner kroner, hvilket vurderes i den dyre ende.

I stedet lægger startredegørelsen op til, at man overvejer en alternativ stibro over Øresundsbanen og videre syd om sporene til en eksisterende tunnel under skinnerne ved Trekronergade.

Cyklerne starter og ender stort set samme sted. Den oprindelige løsning er den mere direkte — og måske også infrastruktur-mæssigt mest interessante.

Alternativet vil dog være billigere, men her skal cyklerne ud på en lidt mere "krøllet" tur, der også fører igennem en eksisterende passage under skinnerne, hvor der ikke er så meget plads.  

I det videre forløb skal de københavnske politikere altså tage stilling til en række ting på basis af anbefalinger fra embedsværket.

Skal fordelingen mellem bolig og erhverv ændres for at få mindre pres på boligernes friarealer? Eller skal bebyggelsesprocenten sænkes — f.eks. ved at højden på højhuset reduceres til 80 meter, hvilket vil reducere etagearealet med ca. 2.600 m2.

Eller kan man som nævnt løse problemet ved at skabe nye friarealer på en overdækket perron, med dén pris, som dét nu kommer med?  

Kommunen kan også vælge at mindske højden på de øvrige byggerier for at sikre bedre sammenhæng med den eksisterende bebyggelse nord for området, der omfatter flere bevaringsværdige industribygninger.

Politikerne skal altså ligeledes beslutte, om broforbindelsen langs nordsiden af Køge Bugt-banen i stedet skal gå over Øresundsbanen — og man dermed kan spare en god sjat penge.

Og endeligt skal det besluttes, hvor mange P-pladser der er "nødvendige" i det yderst stationsnære område. 

Dét sker alt sammen på et møde i dag, og så snart Metroselskabet har solgt området til en privat udvikler, vil arbejdet med lokalplanen fortsætte.

Den endelige plan forventes klar om godt og vel et års tid.   

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Niels Madsen_1

Behold meget gerne højden på højhuset og lav så friarealer hen over sporene.

Det vil give læ for vejr og vind samtidig med. Jeg vil anbefale Københavns kommune at bruge de penge på det. Det vil give en god kunde oplevelse når man bruger det offentlige.

Forøvrigt en god ide omkring en P kælder som kommer frem her i spalten.
Bodil Henriksen

Hvad sker gøres der for S togs-perronen på København Syd. Den er meget nedslidt, trist, forblæst og plastret til med byggeafdækninger, som har taget permanent karakter.

Hvornår sættes S togs-perronen i stand, og hvordan integreres den i den kommende stationsbygning?
finn.breddam

Jeg går varmt ind for cykelbroer, og de må gene være dyre hvis de gør nytte - men den blå linje her er et absurd dårligt projekt. Det er en "fly-over" af samme type som Bispeengbuen, og den skal otte meter op over en S-togslinje, der selv er en slags fly-over. Og hvilket behov skal den dække? Den gør intet for stationens funktion, den ser bare stationen som en barriere. Og hvis man fx måler afstanden fra Landevejen/Ellebjergvej til Kløverbladsgade/Carl Jacobsens Vej, bliver 1100 m reduceret til 950 m.

Skal vi betale 180 mill. kr. for det? Dyre cykelbroer skal tænkes 3-5 km ud til begge sider for at give mening. Og det er endnu mere absurd at bygge det som fodgængerbro - otte meter op og ned, værsgo - på et sted, hvor man i forvejen kan vælge mellem rulletrappe (næste år) og elevator.

Og med de meget lange ramper fylder den virkelig meget, både m2 og m3, midt i et tætpakket område hvor der også skal være plads til fodgængere, taxaer og cykelparkering.

Den røde forbindelse derimod er en fin lille bro, der hverken fylder eller koster ret meget, og som faktisk dækker et udækket behov: det nye kvarter Strømmen bliver forbundet til Følager og dermed også til Grønttorvet. Typisk kommunal fornuft.

Her mangler vi så bare the missing link: Strømmen-tunnelen. Og det er forkert, at "der ikke er så meget plads": den har samme mål som den nyere tunnel under Landevejen - den er bare spærret af skrammel. Den er den lavest hængende frugt i hele det her usædvanligt sammenfiltrede transportsystem. Pinligt for en cykelby. Men her kunne 1/1000 del af de 180 mill. faktisk gøre en stor forskel! Tre vippepullerter, tak. Nu.
finn.breddam finn.breddam

Læg mærke til illustrationen af bygningerne over stationen, hvor der står at ”Vendepladsen integreres i et samlet grønt, trygt og aktivt byrum”: det er en smuk beskrivelse af et busstoppested.

Men altså, det er lige der hvor den ”blå” forbindelse vil komme skråt ned som en otte meter bred rampe, der fylder rummet mellem den høje S-bane og den centrale cykelsti, måske i to-tre meters højde ved det lyserøde træ, der hvor der er tegnet nogen små brune bygninger.

Det kommer IKKE til at se ud som på tegningen der. Det er cyklismens svar på Bispeengbuen. Dens eneste bidrag til stationen og lokalmiljøet er, at den vil skygge for træerne.
finn.breddam

Hvis der er ét sted i København, hvor man kan forvare en parkeringsnorm på 0, må det være i et byggeri, hvor man har direkte udsigt til fem forskellige jernbanelinjer, vist nok 3 A-busser og fine cykelstier i alle retninger.

(På nudansk: en multimodal hub).

Det kunne faktisk bruges offensivt i markedsføring af byggeriet af alle involverede parter.

Til gengæld ville jeg foreslå at lægge et lag bilparkering under hele Strømmen-området: du kan komme med S-tog eller metro, tage rulletrappen op til din bil - og køre direkte ud på Ellebjergvej (O2). Det er den perfekte placering af de "weekendbiler", der fylder op i Københavns gader. Sekundært pendlerbilerne fra Midtsjælland, der gerne må holde sig ude af det centrale København.
Mathias Hagensen
Kunne man ikke gøre noget for busserne. Det ser ud til at buspassagerer stadig bliver sat af på broen og skal finde hele vejen til stationen. Derudover er der ikke nogen decideret busholdeplads. De stopper bare midt i banen.
sa_2547 Mathias Hagensen
De er lige i de disse dage ved at anlægge bus-holdepladserne. Så vidt jeg forstår, vil 1A holde på pladsen ved næste køreplansskifte.
sa_2547
Beboerne i A/B Lejren, de røde barakker ved siden af stationen, må efterhånden begynde at føle sig ret presset.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling