pixel

Københavns pengekasse bugner — men de fleste penge er allerede brugt

Næsten 25.000 kroner pr. indbygger har Københavns Kommune i likvide midler, og mængden af frie midler er vokset støt de seneste år.

København Skyline

Københavns Kommune ligger lige nu inde med 16.284.000.000 kroner i likvide midler, hvilket svarer til 24.697 kroner for hver indbygger — lige fra den spædeste nyfødte til kommunens ældste, der ifølge Danmarks Statistik er 108 år gammel.

For det beløb kunne man for eksempel forære en Tesla Model Y til næsten alle godt 40.000 indbyggere i Vanløse — og stadig have et par milliarder til overs.

Man kunne også vælge at investere i mellem 800 og 1.000 penthouselejligheder i Pasteurs Tårn i Carlsbergbyen. (Der er dog kun tre, og de er alle solgt).

Man kunne købe hele den danske flåde af F-35-kampfly med et greb i lommen.

Eller man kunne afbetale omkring halvdelen af prisen for den planlagte metrolinje M5.

I realiteten vil det dog være en rigtig dårlig idé for kommunen at begynde at spendere de mange milliarder. Langt størstedelen af dem er nemlig øremærket til allerede planlagte anlægsprojekter.

Den 'reelle kasse' bugner også

Kommunen har projekter i støbeskeen for i alt 23,7 milliarder kroner over de kommende ti år, og lidt over 14 milliarder af kronerne i kommunens pengetank skal gå til at betale en del af dette beløb.

Når alle udlæg er betalt, står kommunen dog stadig tilbage med lige godt 1,7 milliarder kroner, der udgør ‘den reelle kasse’. Det svarer til lidt over 2.500 kroner for hver indbygger i kommunen.

Disse penge er kommunens frie midler, som kan bruges, hvis der pludselig opstår akutte udgifter. Men der er faktisk flere af dem end nødvendigt.

Økonomiforvaltningen vurderer nemlig, at kommunens reelle kasse generelt bør indholde omkring 700 millioner kroner. Så er der nok til løbende at have fleksibilitet i driften.

Københavns Kommune har altså omkring en milliard mere i sparegrisen end nødvendigt.

Den reelle kassebeholdning er derudover vokset støt de seneste år. For knap to år siden, da vi sidst skrev om kommunens likviditet, var beløbet ‘nede’ på cirka 1,1 milliarder kroner.

Den rigeste kommune

Alle danske kommuner skal hvert kvartal lave en oversigt over deres likviditet ud fra et 12 måneders gennemsnit, og det er fra den seneste af disse opgørelser (2. kvartal 2024), at ovenstående tal stammer.

København har i årevis været landets absolut rigeste kommune målt på likviditet.

Mens der altså ligger 24.697 kroner i kommunekassen for hver københavner, er det tilsvarende beløb på landsplan i gennemsnit 8.571 pr. indbyggere i årets første kvartal. Landets "fattigste" er Langeland Kommune, der kun har godt 1.000 kroner for hver af de godt 12.000 indbyggere i likviditet.

2024 er sågar langtfra det fedeste år for Københavns Kommune. Tilbage i 4. kvartal 2022 var likviditeten helt oppe på godt 17,9 milliarder kroner, svarende til næsten 28.000 kroner pr. københavner.

Kommunen forventer, at man allerede i 4. kvartal år vil sætte ny rekord og runde de 18 milliarder kroner i likviditet — blandt andet på grund af et stort afkast i kommunens investeringsforening.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

juul81
Så er der vidt råd til at lave M5’s linjeføring til en ringbane. Det kunne være fint at forbinde Rigshospitalet og indre Nørrebro med resten af byen.
Marc1524

Det ville være rart, hvis kommunen brugte nogle af de penge på at bygge billige boliger eller skabe nye kvarterer, der ikke kun består af firkantede, minimalistiske kasser, men som anvender design fra fortiden til at inspirere udformningen.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling