Politikere: Havnen skal være fossilfri
Københavns Kommune gør (endnu) et forsøg på at forvise dieselmotorer fra Inderhavnen.
Det tager gerne toppen af idyllen, når solen ellers skinner over hovedstaden, og træerne er ved at eksplodere af grøn frodighed:
Kanalrundfarten kommer om hjørnet og med et tungt dieselbøvs pruster den endnu en lille sky af NOx-partikler ud over solens spil i krusningerne på vandets overflade.
Kunne det ikke gøres bedre i disse eltider? I en tid hvor alt fra havnebusserne til de allestedsnærværende GoBoats driver sig selv fremad ved elektrisk kraft?
Jo, mener et stort flertal at partierne på Københavns Rådhus.
Da et forslag om at skabe en "fossilfri havn" for nylig blev stillet i Borgerrepræsentationen, var der nemlig støtte fra alle partier på nær Konservative og Venstre.
Opgav i 2023
I 2022 kunne vi fortælle, at havnerundfarten i København på én sæson udleder ligeså mange kvælstofsilter som 5.000 biler, der alle kører en gang rundt om jorden.
Det vurderede Det Økologiske Råd.
Og modsat turene rundt om jorden, så udleder havnerundfarten alle sine sundhedsskadelige partikler midt i en tæt befolket storby.
Vi kunne også fortælle, at de to operatører i havnen — Netto-bådene og Canal Tours (Stromma) — begge har uopsigelige kontrakter med Københavns Kommune, der intet krav indeholder om, at de skal sejle elektrisk.
Derfor var Københavns Kommune fanget i en situation, hvor man ikke kunne gøre noget ved alle de dieseldrevne både.
Og da man samtidig ikke kunne finde mere plads i havnen til en ny, hollandsk operatør, som alene sejler med elektriske både, så parkerede man i 2023 i praksis sagen.
Men nu forsøger man altså igen.
Enhedslisten, SF, Radikale og Alternativet stillede i Borgerrepræsentationen det forslag, at man nu "går i dialog" med By & Havn og staten om at skabe en fossilfri havn i København.
Og det blev altså vedtaget.
Prøver igen "med dialog"
Når staten skal inddrages i arbejdet, så er det fordi, at København med den nuværende lovgivning ikke kan kræve, at der ikke må bruges fossilt brændstof i Inderhavnen.
Og man håber på, at man med en dialog med Christiansborg kan skubbe en lovændring igennem. Det er forsøgt før — uden held — men nu vil man altså åbne dialogen igen.
Samtidig vil man dog denne gang også prøve en lidt "blødere" vej, hvor man beder By & Havn om at prøve at overtale operatørerne af havnerundfarten til selv at iværksætte en udskiftning af deres diesel-motorer — eller af bådene i deres helhed.
By & Havn er havnemyndighed i byen, og er 95% ejet at Københavns Kommune.
Canal Tours har dog tilbage i 2019 afvist at skifte ud i flåden med henvisning til omkostningerne. Men politikerne ønsker altså ikke blot at vente til de nuværende kontrakter udløber i 2037 og vil forsøge at finde en løsning med firmaerne.
Indtil videre er det dog småt med konkrete udspil til, hvordan By & Havn skal kunne overtale Netto-bådene og Canal Tours til at investere millioner i moderniseringer — 12 år før det kan blive krævet af dem.
Det eneste konkrete tiltag i forslaget er, at man kan "afdække" med operatørerne, om der f.eks. skal oprettes ladefaciliteter i havnen.
Men besluttet blev forslaget altså. Og Københavns Kommune forsøger dermed endnu engang, at få havnerundfarten til at følge eksemplet fra havnebusserne og GoBoat.
Når V og K stemte imod forslaget, så skyldes det i øvrigt ikke, at de to borgerlige partier drømmer om en havn, der driver af diesel.
Konservative fik ført til protokols, at man støtter tanken om en fossilfri havn, men at man ønsker at respektere de kontrakter med det private erhvervsliv, som kommunen har indgået.
Gøres havnen fossilfri, vil det også betyde, at de mange andre private motorbåde, der i dag bruger havnens vand, skal have skiftet drivkraften på bådene ud.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!