At bo i privat lejebolig gør dig gammel før tid
Undersøgelse peger på, at man ældes hurtigere hvis man bor privat til leje — og næsten 70% af Københavns nye boliger er privat udlejning.
At bo i privat lejebolig har en ældningseffekt på kroppen, der er dobbelt så stor som det at være overvægtig.
Dén ganske opsigtvækkende konklusion er en nylig undersøgelse i Storbritannien nået frem til. Her har University of Essex studeret 1.420 menneskers DNA og hvordan forskellige faktorer påvirker ældningen af kroppen.
Rygning er ikke overraskende en meget markant faktor, men at bo i en privat lejebolig påvirker faktisk 50% ligeså kraftigt som rygning. Og altså betydeligt mere kraftigt end overvægt.
Årsagen skal ifølge undersøgelsen formentlig findes i forskellige faktorer, men stress forårsaget af høje huslejer og frygten for at blive opsagt af sin udlejer — og dermed ikke have kontrol over sin egen bolig — ligger højt på skalaen.
Den danske lovgivning er anderledes end den britiske med hensyn til en privat udlejers mulighed for at opsige sin lejer, så derfor kan ældningseffekten af at bo privat til leje være mindre i Danmark.
Men nyheden er alt andet lige bekymrende set i lyset af, at ikke mindre end to tredjedele af alle nyopførte boliger i København siden 2011 er private udlejningsboliger.
Boligformen sikrer et stabilt afkast til den udvikler, der står for at opføre de nye boliger, og ikke mindst derfor er den blevet populær blandt byens bygherrer. Der er i dag fri fastsættelse af husleje i privat udlejning.
Forbliv ung i almene
Den britiske undersøgelse peger ikke overraskende også på, at dårligt vedligeholdte boliger er en af de faktorer, der udløser ældningseffekten. Og dårligt vedligehold er typisk mere associeret med lejeboliger end med f.eks. ejer- og andelsboliger.
Men for social housing, der svarer nogenlunde til almene lejeboliger i Danmark, sporer man ingen effekt på aldring i forhold til mennesker, der bor i ejerbolig.
Forskerne antager, at forskellen i forhold til privat udlejning stammer fra almene boligers lavere husleje — og trygheden for, at man ikke bare kan blive opsagt af sin udlejer.
Derfor kan man nok også antage, at de københavnere der bor i private udlejningsboliger, som falder ind under reglerne for omkostningsbestemt husleje, ikke behøver at frygte tidlig aldring på grund af boligen.
Disse regler gælder dog kun for boliger opført før 1992. I nyere byggeri kan ejeren selv bestemme, hvad huslejen skal være. Kun markedet sætter grænsen for, hvad udlejer reelt kan opkræve.
Undersøgelsen i Storbritannien blev lavet ved at måle deltagernes såkaldte DNA methylering i blodprøver. DNA methylering er en kemisk modificering af DNA, som kroppen selv foretager, og som er relateret til aldring.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
I Danmark kan man ikke “bare lige” blive opsagt af sin udlejer. Den dårlige vedligeholdelse er alt andet lige dårligere i omkostningsbestemt lejelejligheder. Det fremgår ikke hvilket problem, der er størst. Opsigeligheden eller lejen. Jeg tror på det første.
Den undersøgelse af forhold i England, kan ikke overføres direkte til Danmark.