Hegn på havnefronten er endelig fjernet
Det er 11 år siden, at en ny lokalplan krævede havnefronten på Christianshavn åbnet op for alle — men først nu er det sket.
"En sorgens dag," kunne man sige.
Sådan skrev bestyrelsesformanden for boligforeningen 'Det Hvide Snit' for et par uger siden på beboernes fælles hjemmeside, efter man fra Østre Landsret havde modtaget endeligt påbud om at fjerne sin indhegning af havnefronten.
Og nu er hegnet så væk. Efter at have været en torn i øjet på både mange andre lokale i området og spadserende langs havnefronten siden sidst i 1970'erne, er der nu igen fri adgang til at spadsere fra Knippelsbro til Inderhavnsbroen på Christianshavner-siden.
11 års kamp
Det Hvide Snit er navnet på en klynge bygninger med almene lejeboliger lige ud til Inderhavnen — direkte overfor den gamle Toldbodsbygning på Havnegade.
Boligerne er en afdeling af Bo-Vita, der i alt administrerer knap 6.000 almene lejeboliger. Men det er ikke mindst beboerne selv, der i årevis har kæmpet imod, at indhegningen af deres boligområde — og af havnefronten — skulle tages ned. Og som nu altså endeligt har tabt kampen.
På den anden side i bokseringen har stået Københavns Kommune og en lokalplan for området fra 2012, som kræver, at der skal være et offentligt tilgængeligt promenadeforløb langs alle kajkanter — og at promenaden skal friholdes for hegn.
Og nu — 11 år senere — er planen altså endelig blevet effektueret.
Undervejs har beboerne haft Københavns Kommune i først byretten og siden i landsretten. Men da Østre Landsret den 17. april stadfæstede Byrettens dom, var slaget endeligt tabt. Bo-Vita og beboerne fik af retten besked på, at hegnet var i strid med lokalplanen, at og det skulle fjernes senest den 15. maj.
Og det er nu sket.
Privat eller ikke?
Når beboerne har kæmpet så hårdt imod, at hegnet blev fjernet, skyldes det officielt blot, at man har villet holde cyklister og hunde væk fra området. I hegnet sad nemlig låger, der ikke vår låst, og dermed var der offentlig adgang til området — formelt i hvert fald.
I praksis betød indhegningen — og de store skilte med "privat område" — at de fleste forbipasserende ikke oplevede en sammenhængende promenade langs havnens vand. Og hegn og skilte har formentlig igennem mange år afskrækket en hel del spadserende fra at bevæge sig ind på området.
Inde bag hegnet har beboerne i Det Hvide Snit dermed i praksis haft den 200 meter lange strækning direkte ud til Inderhavnen stort set for sig selv — og har kunnet bruge den som kongerigets måske bedst beliggende fællesområde for en almen boligforening.
De forskellige opfattelser af adgangen til området blev meget godt sat i scene, da Magasinet KBH var på besøg tilbage i februar. Mens vi talte med en beboer ved havnekanten om stridighederne, kom et par med en hund gående forbi og bidrog med et par kommentarer til beboeren:
»Hvad fanden er det for noget asocialt pis, I laver her. At spærre hele havnefronten af i årevis, fordi I vil have den for jer selv. I har kraftedeme at rette jer efter reglerne.«
Det hjalp ikke, at beboeren protesterede, at der skam var offentlig adgang, og at det ifølge hende kun var for at undgå cykler og hunde, at der var sat hegn op.
Ikke uhæmmet adgang
Læser man bestyrelsesformandens reaktion på dommen i Østre Landsret, kan man da også mistænke, at hegnet måske har haft den tilsigtede bi-funktion simpelthen at holde folk væk. Jan Hyttel skriver blandt andet til beboerne:
"Alle andre grønne områder [...] er fortsat helt private og giver ikke mulighed for offentlig adgang udover det, vi selv måtte vælge. Problemet bliver naturligvis at få det formidlet, så det kan forstås af dem der mener, at de helt uhæmmet har adgang til både at tage ophold og lufte hunden på græsarealerne og sågar legepladsen."
Hyttel understreger her, at alle områder ud over den 7,5 meter promenade langs kajen fortsat er helt private og dermed kun kan bruges af beboerne — og indikerer dermed, at sådan har man hidtil i praksis også opfattet selve promenaden.
Rent formelt er det Bo-Vita, der ejer området, som dermed ikke er ejet af f.eks. Københavns Kommune eller By & Havn. Men det er ikke unormalt, at en lokalplan fastsætter, at der skal være offentlig adgang til et privat område.
Ligeledes er det heller ikke unormalt, at det kan tage Københavns Kommune lang tid at få en privat grundejer til at rette ind efter lokalplanen. Det ser man for tiden også i en sag om Noma, hvor flere borgere tilbage i 2018 klagede over, at restauranten i strid med lokalplanen har afspærret stien langs Stadsgraven på Christianshavn — men hvor sagsbehandlingen fortsat er i gang.
Da Magasinet KBH var på besøg i Det Hvide Snit i februar bad beboeren netop om, at vi i stedet fokuserede på dén sag, og ikke på Det Hvide Snits indhegning af havnefronten. Beboeren håbede på dette tidspunkt på, at Østre Landsret ville omgøre Byrettens beslutning.
Men sådan endte det altså ikke med at gå, og hegnet ved Strandgade er nu væk. Tilbage står kun de stolper, som hegnet var sat fast på. Dem ønsker man p.t. ikke at fjerne, da de ifølge beboerforeningen holder bilerne væk.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
kommentarer