Illum forvandlet fra kælder til kvist
Københavns gamle fine stormagasin har udvidet og fornyet sig a la Italia. Nu med mere udsigt fra toppen, stort madmarked i bunden og nyt ansigt på hjørnet.
En ensom klovn med ballondyr under armen står og ser lidt livstræt ud på Amagertorv. Lidt derfra danser et marionet-skelet til James Browns ’Sex Machine’ foran et blandet publikum på Storkespringvandets kant.
Alt er næsten som det plejer med et leben af turister og gøglere på Københavns ældste plads, men så krydser et par over til Illum på hjørnet og forsvinder ind i en ny elevatorindgang med marmorbeklædte vægge.
De dukker op igen fem etager højere oppe på en smal men velbesøgt balkon, hvor der lige akkurat er plads til både planter, bænke og godtfolk – og konstante, impromptu fotoshoots.
Udsigtsbalkonen ligger på toppen af Illums nye udvidelse og ansigt mod Amagertorv. Og det vinduesrige vokseværk er blot en del af den største renovering og ombygning af Københavns gamle mondæne stormagasin siden starten af 1970’erne.
Illum er i dag ejet af den italienske varehus-kæde La Rinascente, som har fornyet fra kælder til kvist med klare aftryk fra støvlelandets mad og mode. Foruden hjørneudvidelsen er et madsupermarked i hele underetagen kommet til og så altså Illum Rooftop på femte sal – en moderniseret foodcourt, der fra terrassen serverer den vel nok bedste udsigt, man kan få til sin pizza og sin spritz i hele middelalderbyen.
Pradas sættekasse
Selvom hjørnet af Strøget og Købmagergade siden 1899 har været synonym med Illum, så har selve hjørnebygningen i karréen, der peger lige ud mod Storkespringvandet, ikke været en del af stormagasinet før. I en overgang frem til 2007 husede hjørnet landets største McDonald’s. Nu er det anderledes fornemt indtaget af modegiganten Prada, som udstiller sine italienske luksusvarer i de store nye forskudte vinduer.
Ansigtsløftet er udformet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter, og for at passe ind med nabobygningerne er facaden holdt i en lys farve og inddelt i base, torso og tag.
Vindueskarnapperne er beklædt med messinglegeringen tombak, som også er brugt på facaden på de øvre etager af Illum. De tætsiddende vinduer med dybe relieffer får facaden til at ligne en slags sættekasse i kæmpeformat.
Fugleperspektiv på gågaden
De nye elevatorer fra gaden fører lige lukt ind til Illum Rooftoops samling af restauranter på øverste med et kæmpestort hvælvet trægitter som tag. Bugtende hvide loftslameller danner en overgang til terrassen, som smyger sig hele vejen rundt om bygningen og giver en spektakulær udsigt – det er Original Coffee, der få år efter starten som ydmyg ladcykelbiks har fået den misundelsesværdige placering på det nyindtagne hjørne.
Skulle man blive træt af at skue ud over byens tage og over på Christiansborg, kan man læne sig ud over gelænderet og finde endeløs underholdning i menneskemylderet nede på gågaderne og på torvet med hver deres mønstrede granitbelægning.
Eller man kan komme igen på et andet tidspunkt af døgnet og se en ny udsigt. Køkkenerne og elevatorerne holder nemlig åbent alle dage fra 10 til 22, så man også uden for Illums åbningstider kan komme op og sidde og nyde de lyse sommeraftener, mens man for eksempel sipper til en Zombie ”Jutland” Style-cocktail til 150 kroner.
Der er selvfølgelig flere italienere, som den napolitanske pizza-kæde Rossomodoro, blandt de otte restauranter i Illum Rooftop, men også bøffer hos Be Steak, eller hummer hos en filial af Skagen Fiskerestaurant.
Kælderdrømme for italofile
I kælderen står en gruppe høfligt opmærksomme mennesker i en cirkel omkring en ung mand, der forklarer og gestikulerer ivrigt med en bakke i én hånd. Magasinet KBH, som står og lurer i udkanten af gruppen, er så heldig at få tilbudt en smagsprøve på en caciottona-ost i peber og olie.
Alle italofile tendenser ser ud til at kunne tilfredsstilles på de 2.000 m2’s display af Italiens køkken i Illums underetage. Det er den internationale kæde Eataly, der er flyttet ind med tre restauranter, en kaffe- og en vinbar, selvbetjente specialbutikker med over 3.000 italienske produkter samt 200 infoskilte og en kokkeskole.
Konceptet er, at man både kan spise, shoppe og lære i Eataly. Overalt hører man det syngende tungemål og ser de tilhørende fagter både fra personale og fra gæster, og særligt de ægte italienske besøgende må vel opfattes som et kvalitetstegn.
I skoleområdet prydes væggen af en gammel porcelænsfacade fra Royal Copenhagen, som blev gravet frem bag en snydevæg i forbindelse med renoveringen. På den anden væg står skriften: La vita è troppo breve per mangiare e bere male (i Magasinet KBH’s bedste oversættelse: Livet er for kort til at spise og drikke dårligt).
Infoskiltene rundt omkring forklarer de forskellige regioners vine, pastatyper og ost. Et skilt minder om, at spaghetti er opfundet i Napoli og jo blot er én type pasta. Skulle det ikke også være for eksempel bucatini, pappardelle eller strangozzi? Prøv bare, for et andet skilt frikender pastaens kulhydrater for skyld i vægtstigning.
Det italienske madtema i Illum flyder også med op på gadeplan, hvor spisestedet og baren Rudo nu ligger med indgang fra Pilestræde. Rudo er åbnet af kok og restauratør (og halv-italiener) Christian F. Puglisi – kendt for Nørrebro-restauranterne Bæst, Mirabelle, Manfreds og Relæ.