pixel

Badevigen for enden af Bryggen

Københavns nyudgravede mini-strand ligger omgivet af ny by til alle sider.

havnevigen bonava

Det er en overrumplende følelse at cykle forbi menneskehavet på Islands Brygge og forvilde sig langt ud i, hvad der forekommer som et helt nyt og uudforsket, mennesketomt område – og så runde et hjørne og finde endnu et hav af (halvnøgne) mennesker. Eller rettere: En havnevig fuld af dem.

I den sydligste ende af Bryggen, lige inden haveforeningen Nokken, er der nemlig udgravet en kunstig vig fra havneløbet og ind til Artillerivej med en tilhørende lille sandstrand.

Stranden og vigen er centrum og mesterstykke i Havnevigen – et helt nyopført nabolag med tre runde højhuse foruden lejlighedsblokke og rækkehuse. I alt 400 nye ejerboliger udviklet af Bonava (tidligere NCC Bolig).

Selve vigen står grundejerforeningen for, så stranden er privat område, men med offentlig adgang.

På den modsatte side end badestranden ligger der rækkehuse med egen direkte adgang til vandet, og således sørger vigen både for en helt særlig eksklusivitet for de ganske få og for et nyt sted at gå på stranden for alle andre i byen.

Til både børnefamilier og strandflirt

Den 275 meter lange vig starter omtrent ved Amager Ro- og Kajakhus, hvor en dæmning adskiller badearealet fra havneindløbet – og i øvrigt opsamler en hel del plastikdimser og oppustelige genstande. Vandet i den op til to meter dybe vig pumpes ind fra havnen og har derfor samme badekvalitet som resten af Københavns Havn.

I den anden ende længst mod øst er bassinet lavest med 90 centimeters vanddybde. Her ligger en Rema 1000 stor og mægtig og stikker ganske uden pli sin uskønne bagside med varelevering, affaldscontainere og brandtrapper ud mod den lille badevig. En kasse til glemte sager og et opstillet toilet er omvendt med til at give stedet en lidt privat og hyggelig stemning.

Sandstranden er dækket af en blanding af børnefamilier i den lave ende og strandløver- og løvinder i den anden ende med flirt i luften.

Café Nöa'h ligger på hjørnet ved starten af vigen til dem, der foretrækker strandstemningen på afstand og i stole med ryglæn.

Eksotisk kulisse med pandekagestabel

De mange helt nye og moderne bygninger giver en lidt kulisseagtig følelse, der leder tankerne hen på sydlandsk ferieresort med de lyse huse i identiske klumper.

Den eksotiske stemning bliver hjulpet på vej af sæsonens afsvedne græs og tørre planter. Man kan skimte det skæve Hotel Bella Sky i det fjerne, men det er også det eneste, der peger på, at vi er i København.

Tårnene i Havnevigen vil dog nok være genkendelige for den opmærksomme københavner, for dem har man i nogle år nu kunnet få øje på hele vejen fra Sjællandsbroen til Langebro.

De tre hvide højhuse formgivet af Arkitema Architects er ovale og på henholdsvis 11, 14 og 16 etager. Deres omsluttende og forskudte altaner giver 180-graders udsigt for beboerne og ligner udefra en opvisning med hulahopringe eller en stabel amerikanske pandekager.

Strandrækkehuse i flere varianter

For foden af de tre tårne har Arkitema lagt et tæt grønt landskab med 49 rækkehuse med have kaldet Koncepthusene, hvor Havnevigens allerførste beboere flyttede ind tilbage i 2013.

Og på vigens bred følger så Strandhusene, hvor beboerne kan hoppe direkte i vandet eller kravle ned fra egen badestige fra bagterrassen. Flere af de 26 strandhuse er da også p.t. de dyreste rækkehuse i København.

Overfor, med caféen og store altaner ud til den nye bystrand, ligger lejlighedsblokken Strandtorvet, tegnet af Vandkunsten.

Bag blokken og ved siden af den langs sandet ligger Byhusene, der også er tegnet af Vandkunsten. 110 styks, særligt for børnefamilier og med inspiration fra kartoffelrækkerne og den engelske byhusstil. Murstenene er genbrugssten for at give et historisk anstrøg.

Mellem tårnene og Amager Fælled mangler Bonava nu blot at blive færdige med Længehusets 35 lejligheder, før selskabet har fuldendt hele sit boligkvarter omkring vigen. Her forventes de sidste beboere at flytte ind næste sommer.

Boligbyggerierne for enden af Havnevigen mod Artillerivej og fælleden er ikke del af Bonavas store projekt. Herunder det karakteristiske boligtårn BryggeBlomsten med de skarpe, takkede kronblade i 15 etager. Det mørke tegl-højhus er tegnet af Mangor & Nagel og opført for PKA Pension.

Sand, vand, kaj og fælled

Sjældent har man set så meget legetøj i et boligkvarters gader, som man finder i Havnevigen. Og ikke kun børnenes. Udover de allestedsnærværende plastikmotorcykler, der hærger de bilfri boligstrøg, er der gummibåde, kajakker, kanoer, fiskenet, baderinge, badebolde, dykkerbriller og plastikspande og -skovle.

I den dyrere ende af boligområdet står et bordtennisbord ude, og der er fæstnet akrobatikringe i ét af højhusenes nederste etagefremskud. Det er tydeligvis aktive udendørsmennesker, der har slået sig ned i det nye kvarter, hvor man kan vælge frit mellem sandstrand, havnevig, kajkant eller fælled at boltre sig på.

Amager Fælleds mange hektar fredet natur ligger nemlig som en slags ekstra baghave. Rundt omkring i området plantes træer og buske, der harmonerer med den naturlige bevoksning på fælleden, for eksempel pil, slåen, hvidtjørn, asp, hyld og tjørn.

Hele Havnevigen ligger på en grund, hvor byens busser plejede at køre i garage lige op ad haveforeningen Nokken. Det er ikke til at sige, om beboerne i de to meget forskellige nabolag er begyndt at blande sig, men indtil videre lader Nokken og kajakhuset til at ligge ret upåvirkede af vigens mange mennesker og fortsætte livets gang i deres sædvanlige rolige tempo.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling