Københavnske minder til deling
Du kan også bidrage til byens online historiebog med personlige erindringer fra København.
Erindringer.dk: Københavnernes Fortællinger
Et site skabt af Københavns Stadsarkiv.
Indholder fra start 2.300 scannede dokumenter og digitaliserede fortællinger fra stadsarkivet.
De fleste er barndomsminder skrevet af københavnske pensionister i 1969 på opfordring af daværende socialborgmester Børge H. Jensen, og handler derfor mest om perioden 1900-1950.
Alle kan fremover skrive med på Københavns historie ved at dele deres erindringer om stort og småt på sitet.
Nu kan du lære din by endnu bedre at kende og det endda uden at skulle ud i efterårsregnen. Websitet erindringer.dk lader dig nemlig synke godt ned i sofaen med læsestof om København i gode og dårlige tider.
Beretningerne stammer fra byens stadsarkiv, er skrevet af københavnerne selv, og beskriver især byens udvikling fra 1900 til 1950. Men på nettet er intet som bekendt endeligt, og hjemmesiden er under konstant udvikling med flere fortællinger fra flere tidsperioder.
Far i rendestenen
De foreløbigt over 2.000 nedskrevne minder giver dig mulighed for at forstå byens historie indefra, og mange af fortællingerne er meget rørende. Læs for eksempel Camilla Cecilie Christine Enggrens (født 1892) tidlige barndomserindring fra arbejderklassen i et meget fattigt København:
“Da jeg kom hjem en dag, lå min far i rendestenen. Han var døddrukken. Det havde jeg oplevet før, og jeg forsøgte at hjælpe ham op. Men han kunne slet ikke støtte på fødderne, for han havde brækket begge ankler. Jeg blev meget bange og troede, at politiet ville tage ham. Så jeg styrtede tilbage til mit arbejde, da jeg vidste, at herren i huset var læge. Da jeg tudende havde fortalt ham, hvor min far lå, kørte han straks i sin fine vogn med kusk og tjener derhen med mig. Gadens unger flokkedes om os og piftede over det flotte køretøj, der kom og hentede den fulde skomager. ”
En kollektiv hukommelse
Hvis du bliver inspireret under din læsning til selv at bidrage med en fortælling om dit København, er du meget velkommen. Det behøver ikke at være hele din livshistorie, du deler på websitet, men måske en anekdote om et arbejde du har haft, et kvarter du har boet i, eller måske en erindring om en bestemt tid i dit liv i København.
Når du bidrager, bliver du en del af den kollektive hukommelse siden danner ramme for. Udover at være rettet mod den historieinteresserede københavnere, er erindringer.dk også beregnet til undervisningsbrug. Her kan hjemmesiden både være en fortællende skattekiste for folkeskole- og gymnasieelever og et arkiv af kilder for universitetsstuderende.