pixel

Boligbyggeri med variation rykker ind på Nørrebro

På en ryddet grund på Ydre Nørrebro er der gjort plads til flere, nye københavnske boliger.

baldersgade nybyggeri boliger

Byens gamle småindustri har gennem mange år været på tilbagetog, mens mange nye boliger og et mere rekreativt storbyliv i stedet er kommet til.

Turen er nu kommet til et område på Ydre Nørrebro — hvor gaderne har navn efter nordisk mytologi — der i forvejen har lagt jord til adskillige nye byrums- og boligprojekter det seneste årti.

Superkilen, Bananapark, det nye kulturhus i den gamle Nørrebrohallen og Mimersparken gør hver sit til at ændre områdets ry fra råt boligkvarter til arkitektonisk eksperimentarium.

Midt i det hele ligger Bragesgade og Baldersgade — to gader, der nok mest er kendt for det gamle Nørrebro Bibliotek, som siden er flyttet til Nørrebrohallen, og Balders Plads, der med sine høje træer og bilfrihed er et lille, lokalt mødested.

Med levn fra gamle værksteder, ujævne facadeforløb og ukrudt langs fortovet bringer gaderne minder om dengang, Nørrebro stadig var et rigtigt arbejderkvarter uden fortovscaféer, fitnesscentre og andet forfinet pjank.

Nye boliger på vej

Som det er sket på mange andre københavnergader med overlevende småbyggeri og efterladte kvadratmeter, er der nu byudvikling på vej til denne del af Ydre Nørrebro.

På Baldersgade er et ujævnt mix af skure og småbyggerier blevet fjernet, og tilbage ligger nu en rektangulær byggegrund, hvor nye boliger snart vil vokse frem.

I alt fem mindre boligbebyggelser vil skabe et mere sammenhængende forløb langs gaden, hvor der før herskede mere kaotiske forhold.

Kaos betyder dog også variation, som mange gerne ser mere af i det nyudviklede København, der ofte kritiseres for at være en monoton gentagelse.

De nye huse på Nørrebro — tegnet af C.F. Møller — vil blive tilpasset de lidt rodede, eksisterende omgivelser ved at hvert hus får sin egen højde, sin egen farve og sit eget materialevalg.

Dét skal bibeholde noget af det varierede forløb, som Baldergade har i dag.

Flere ældre industribygninger på Bragesgade-siden af grunden bliver i forbindelse med projektet erklæret bevaringsværdige, og deres karakteristiske, knækkede fabrikstage vil dermed fortsætte med — helt bogstaveligt — at gøre området lidt kantet.

Børn og radikale naboer

I første omgang skal en lokalplan for projektet igennem processerne i Københavns Kommune.

I den foreløbige plan er der lagt op til nye serviceerhverv, institutioner eller butikker i stueetagen i de gamle fabriksbygninger mod Bragesgade.

16 nye træer er også en del af projektet, og der vil blive skabt en offentlig sti mellem Baldersgade og Bragesgade gennem et nyt gårdrum.

Projektet bliver genbo til et helt nyt børnehus, der afløser Københavns Kommunes nu lukkede jobcenter på Baldersgade, og husets kommende børn og forældre vil formentlig ikke være kede af, at omgivelserne nu friskes en hel del op.

Hvordan brugerne i det venstreradikale aktivisthus BumZen på den anden side af Baldersgade vil tage imod det seneste "gentrificerings-indtog" på Nørrebro, er nok et mere åbent spørgsmål.

Planen for området er i offentlig høring frem til 26. september.

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling