pixel

Vedtaget: Hilton erobrer Ørkenfortet

Bankblokken på havnefronten forvandles nu til Christianshavns eneste hotel.

hilton copenhagen city

Om et par år bliver ankomsten til Christianshavn over Knippelsbro anderledes imødekommende, end københavnerne ellers har været vant til siden 1960'erne.

For senest i 2021 vil den flere meter høje betonmur langs Torvegade være transformeret til en åben og aktiv facade på byens nye Hotel Hilton, efter at politikerne i Københavns Kommunes nu har givet den endelige tommelfinger op til en omfattende ombygning af havnefrontens tidligere bankhovedkvarter, bedst kendt som Ørkenfortet.

Nordea flyttede i efteråret 2017 ud af den tilknappede kontorblok og ind i sit nye bankfort med udsigt til Amager Fælled. Genbrugt som 5-stjernet overnatning indrettes Ørkenfortet med omkring 400 værelser til Hilton Copenhagen City, der bliver det eneste regulære hotel inden for volden på hele Christianshavn.

Med i forvandlingen er en ekstra tagetage og nede i gadeplan en transparent tilbygning oven på bygningens betonbase, som i dag udgør muren mod Torvegade og havneløbet.

Fremover får den bastante og lukkede facade dermed forskellige udadvendte funktioner med reception og butik, kulminerende med en ny bred trappe fra Knippelsbro ned til havnepromenaden og hotellets offentligt tilgængelige restaurant, café og bar ved kajkanten.

Udover at blive en direkte forbindelse mellem promenaden og bydelens hovedgade vil trappen også gøre det langt mindre omstændigt at komme ned til havnebussens stoppested, der ligger lige ud for Hiltons kommende udeservering.

31 stemmer for, 18 imod

Tidstypisk og kasseformet blev modernistiske Ørkenfortet opført i årene 1957-1962, tegnet af arkitekten Palle Suenson. Hovedsædet for skibsværftet B&W blev i 80'erne helt overtaget af Privatbanken, der siden blev til Unibank og så Nordea.

Hotel-genopfindelsen af de godt 29.000 etagemeter er udformet af Erik Arkitekter i samarbejde med Henning Larsen Architects, der i slutningen af 90'erne ligeledes tegnede Ørkenfortets nærmeste naboer, striben af Nordea-tilbygninger langs kajen. Og som såmænd også har udformet det nye Nordea-domicil i Ørestad.

Selve om- og tilbygningen forventes at gå i gang i sommeren 2019, når alt indmaden er taget ud af den massive ejendom. Med den tilføjede etage på toppen bliver Ørkenfortet godt 35 meter højt, hvilket stadig vil være et par meter lavere end tagryggen på Udenrigsministeriet på modsatte side af Knippelsbro og Torvegade.

Vokseværket har krævet en ny lokalplan, som i sidste ende blev vedtaget med 31 stemmer imod 18 i Borgerrepræsentationen. Enhedslisten, Alternativet og SF stemte imod, blandt andet i utilfredshed med udformningen af tagetagen og for at få undersøgt mulighederne for boliger frem for hotelværelser i Ørkenfortet.

Lokale kræfter bag comebacket

Der står Hilton på nøglekortene til over 800.000 hotelværelser i mere end 100 lande, men verdens nok mest berømte hotelkæde måtte i 2017 forlade sit eneste danske hotel, der fik ny forpagter i Københavns Lufthavn.

Og selvom Hilton-logoet nu skal op på facaden ved havneløbet, så er det Ørkenfortets ejer ATP Ejendomme, der står bag comebacket og investeringen i København sammen med den lokale mastodont BC Hospitality Group.

Foruden Bella Center og Forum driver BC Hospitality Group i forvejen 5-stjernede Copenhagen Marriott ved Langebro og de to tårnhøje 4-stjernede hoteller i Ørestad, Bella Sky og Crowne Plaza.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling