Her er kunsten, der er med til at forandre København
Solopgange på skumle stationsområder i Sydhavn — og 117 lysende drømme på en gavl i Gl. Valby. Vi guider vej til den kunst, der har været med til at løfte Københavns udsatte områder.
Ikke et ondt ord om Københavns kunstmuseer, men vidste du, at der findes omkring 3.000 kunstværker placeret rundt omkring i det offentlige rum, som du kan beskue kvit og frit?
Kunsten har været at finde på Københavns gader og stræder i mindst 400 år, og mange steder har den fået så stor betydning for områdets identitet, at man i dag slet ikke kan forestille sig det foruden.
Tænk blot på Nordre Tolbod uden Gefionspringvandet. Sølvgade uden Henry Heerups mælkegavl fra 1950'erne. Eller Christianshavn uden Olafur Eliassons skulpturelle Cirkelbro.
Der findes utallige eksempler på, at kunst — ligesom byudvikling — både kan forstærke et områdes identitet og sætte skub i (en ofte positiv) forandring. Og lige præcis det faktum har Københavns Kommune arbejdet med i de seneste 20 år, hvor de har brugt kunsten som et værktøj til at skabe tryghed, nye samlingspunkter og lokal stolthed i byens udsatte boligområder.
Således er der skabt mere end 50 kunstværker i byens områdefornyelser, hvor København Kommune siden 1997 er rykket ind i skiftende kvarterer i en 5-årig periode for at løfte områderne via fysiske, sociale og kulturelle indsatser i samarbejde med de lokale beboere.
En genvej til byens mindre kendte kvarterer
I alt 25 forskellige områder har fået et løft, siden områdefornyelserne startede, og i en ny publikation guider Københavns Kommune vej til 21 af kunstværkerne, der er vokset frem for at skabe tryghed, forandring, forundring og stolthed lokalt.
Tanken er dog også, at kunsten skal fungere som en genvej, der kan lokke besøgende til at udforske nye og mindre kendte dele af København.
Kunstværkerne fordeler sig over flere af Københavns lidt mere perifære områder, og du skal altså træde lidt i cyklen, hvis du skal se alle værkerne, der spreder sig over Sundby, Sydhavn, Valby og Nordvest — med en enkelt afstikker til Indre Nørrebro.
Bavnehøj i den gamle del af Sydhavnen er et af de seneste områder, hvor kunsten er rykket ind for at skabe forandring. I 2018 gang satte Københavns Kommune gang i en områdefornyelse, der skulle forvandle det udsatte og nedslidte byområde til et københavnerkvarter med mere kant og identitet.
Efter lokalt ønske er der blandt andet blevet arbejdet med at forandre de lidt skumle stationsområder ved Sjælør og Sydhavn Station. Målet har været at skabe både "mindeværdige og trygge ankomster", og som det er tilfældet med områdefornyelserne, har de lokale beboere været med i udviklingen.
Godt 2,5 kilometer derfra lyser 117 beboeres drømme op på en gavl på Gadekærvej i Valby. Én drømmer om at flyve til Mars, en anden drømmer om Olsenbanden, og en tredje drømmer om at få et arbejde.
Drømmegavlen, der blev indviet i 2015, er en del af Områdefornyelsen Gl. Valbys overordnede kunstindsats, Valby Fortællinger, der skabte i alt 16 værker i området fra 2013-2015. Drømmegavlen blev det mest Instagram-taggede sted i Valby i 2015, og værket nød tilpas stor international opmærksomhed til, at det for en stund havde en tvilling i London, hvor flygtninges drømme blev lyst op.
Nordens største gadegalleri
I den anden ende af byen er kunsten blandt andet blevet brugt til at skabe et nyt byrum ude foran ungdomsklubben i Nordvest.
De unge har selv været med til at vælge værkets kunstner, og deres ønsker til hende var: Glade farver, et legende udtryk og et byrum, der var robust. Resultatet blev skulpturer i rødbrun fiberbeton, som man kan kravle, sidde eller slænge sig på — og lamper med skærme i samme formsprog, der nok skal kunne holde til lidt af hvert.
Nordvest og Ydre Nørrebro har længe været nogle af de områder, hvor der er vokset mest gadekunst frem, og helt tilbage i 2006 omdannede man med kunstprojektet 'Sid ned' området omkring Mimersgade til et udensdørs kunstlaboratorium.
De mange indslag fra blandt andre Jeppe Hein og Superflex fik stor international bevågenhed, mindskede hærværk i området og skabte i sidste ende fundamentet til etableringen af Nørrebros bypark, Superkilen.
Projektet blev i 2009 fulgt op af en "kunststi" i Mjølnerparken, hvor fire kustnere fik hver deres gavl, som de kunne peppe op for at lokke flere besøgende ind i det udsatte boligområde.
10 år senere voksede ambitionerne i områdefornyelsen i Nordvest, der satte sig for at bygge videre på den lokale tradition med at etablere gavlmalerier for at skabe Nordens største gadegalleri.
I dag kan man derfor spotte hele 16 gavlmalerier på Rentemestervej og Møntmestervej, der blev sat i verden for at skabe overraskelser og forundring i hverdagen og give grobund for samtaler og lokal stolthed.
Publikationen om de 21 kunstværker i områdefornyelserne kan hentes gratis her.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!