pixel

Flyt ind i Nordhavns vartegn

Endnu en silo i Nordhavn genbruges til ny by – og denne gang bliver det boliger.

kbh magasin

Fakta

DLG-silo 1

DLG (Dansk Landbrugs Grovvareselskab) har efterladt to gamle foderstofssiloer på Fortkaj i Nordhavn. Den mindre af dem ombygges til boliger, der forventes klar til indflytning i 2016.

I alt 11.000 m2 fordelt på 11 etager og 80 lejligheder. Forventet pris: 340 mio. kroner.

Genbruget designes af Praksis Arkitekter for udviklingsselskabet Boll+.

Siloen ligger i Århusgadekvarteret, hvor der efter planen skal flytte 3.000 mennesker og 7.000 arbejdspladser ind det kommende årti. Visionen for hele Nordhavn er 40.000 af hver på 30 år.

"KlarPiratStart" står der graffitimalet med kæmpebogstaver øverst på den store hvide silo-blok for enden af Århusgade. Snart lyder også et startskud til omdannelse af den pensionerede foderstofsbeholder til 80 luksuslejligheder med havneudsigt.

For selvom Nordhavn har taget hul på et omfattende identitetsskifte fra industrikajer til kanalboligkvarterer, skal områdets identitetsskabende pejlemærker også i fremtiden være de gamle siloer, der kan ses fra hele byens tage.

Den knap 50 meter høje "KlarPiratStart"-silo er den mindste af de to firkantede DLG-siloer ved Fortkaj, og skal efter planen stå indflytningsklar i 2016 som det andet silo-genbrugsprojekt i Nordhavn. Det første bliver Copenhagen Port Company House ved den modsatte kajkant, Sandkaj, hvor to runde, tidligere cementsiloer er klar til et rykind af 600 kontorstole til sommer.

dlg_silo_3.jpgdlg_silo_6.jpg

Altanrige facader

Det er udviklingsselskabet Boll+, der vil transformere Dansk Landbrugs Grovvareselskabs efterladte betonkvadrat til en nutidig 11-etagers boligblok. Direktør Morten Boll har en vis erfaring med spektakulære genbrugsboliger i København, for han har tidligere været med til at ombygge Islands Brygges frøsiloer til Gemini Residence og Holmens motortorpedobådshal til Torpedohallen.

I Nordhavn har Boll+ udpeget Praksis Arkitekter til at udtænke udformningen af de 80 lejligheder i størrelser fra blot 60 til hele 240 kvadratmeter. Siloens rå arkitektur skal bevares med klare referencer til den tidligere brug, så ud over vue til skyline og Øresund kan der forventes betonsøjler og usædvanligt højt til loftet – op til 5,5 meter.

Udvendigt bliver de syd- og vestvendte facader domineret af et nyt lag af søjler og dragere, der skal bære masser af nye karnapper og store altaner. De nederste etager indrettes til butikker og cafeer, der kan understøtte bylivet i den genopfundne havnebydel.

dlg_silo_5.jpgdlg_silo_4.jpg

Silosøsteren følger efter

Også den anden hvide DLG-silo lige ved siden af skal genbruges – det er den, hvor nogen har skrevet "Hva drikker Mølr" langs toppen. Ud over at være lidt højere er storesøsteren dog også væsentlig smallere, og det har skubbet dens ombygning længere ud i tidshorisonten.

I lokalplanen for Århusgadekvarteret, navnet for første etape af det nye Nordhavn, er "Hva drikker Mølr"-siloen nemlig udpeget til udelukkende offentlige funktioner. Men den har siden vist sig for smal til, at for eksempel restauranter og butikker vil fungere i hele bygningen.

Derfor er Københavns Kommune nu på vej med et tillæg til lokalplanen, der vil tillade boliger og hotel i den midterste del af "Hva drikker Mølr"-siloen, mens der stadig skal være blandt andet udstillingssted i bunden og skybar på toppen.

dlg_silo_2.jpg

Emner

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

læservision
Nordhavn
Kan et fiskemarked være med til at give Nordhavn lidt tiltrængt identitet og en stærkere kobling til det vand, der omgiver byens nye boligområde?
læservision
Nordhavn
Nordhavn skal have et nyt vartegn. En gigantisk figur i træ af en trind Bademester, der kan skubbes i vandet ved en fælles indsats.

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling