pixel

Endelig afgørelsens time for ‘Palæstinas Plads’

Efter næsten halvandet år med udsættelser, afstemninger og ankesager skal politikere nu (endelig) tage en beslutning i kontroversiel navngivnings­sag.

Normalt foregår navngivning af veje og pladser i København uden de store sværdslag og uden den store offentlige bevågenhed. De fleste borgere vil først opdage, at en vej er blevet navngivet eller omdøbt, når der en dag hænger et nyt, blankt skilt på gadehjørnet.

Sådan forholder det sig mildt sagt ikke med et hidtil unavngivet og upåagtet byrum mellem Nørrebrogade og Hillerødgade på Nørrebro. 

Diskussionen om, hvorvidt byrummet fremover skal hedde ‘Palæstinas Plads’, har på grund af krigen i Gaza udviklet sig til et meget offentligt og til tider bittert politisk tovtrækkeri. Og det på trods af, at der faktisk er politisk flertal for navneændringen i Borgerrepræsentationen.

Men nu — efter mere end halvandet år — ser det ud til, at det endelig bliver afklaret, om København skal have en Palæstinas Plads eller ej.

I næste uge skal politikerne i Teknik- og Miljøudvalget (TMU) for anden — og sandsynligvis sidste — gang behandle og formentlig tage endelig stilling til navngivningen, som første gang blev foreslået af Enhedslisten, SF, De Radikale og Alternativet tilbage i august 2023.

Angreb førte til udsættelse

Forslaget om navngivningen skulle egentlig bare have været igennem den normale behandling og godkendelse i det kommunale vejnavnenævn. 

Men to dage før nævnets planlagte møde 9. oktober 2023 udførte den palæstinenske bevægelse Hamas sit blodige angreb på Israel, der blev efterfulgt af en langvarig krig, som siden har kostet tusinder af civile palæstinensere livet.

Vejnavnenævnet valgte derfor i 2023 at udsætte behandlingen af navngivningen til et senere — mindre volatilt — tidspunkt.

Men som tiden gik, blev fronterne blot tegnet endnu skarpere op. Blandt andet mente især de borgerlige partier, at navngivningen af en Palæstinas Plads kunne ses som et kommunalt forsøg på at føre udenrigspolitik.

På sit møde i juni 2024 kunne Vejnavnenævnet derfor ikke nå til enighed, og derfor blev beslutningen sendt tilbage til TMU, hvor De Konservative benyttede sig af den såkaldte ‘standsningsregel’. Det betød, at forslaget nu skulle til afstemning i den samlede Borgerrepræsentation.

Her blev blev det med et snævert flertal besluttet at sende sagen i offentlig høring. Dén høring affødte ét høringssvar fra Nørrebro Lokaludvalg og 162 borgerhenvendelser. Både lokaludvalgets høringssvar og 153 af borgerhenvendelserne var positive over for navngivningen af byrummet.

Endnu en afstemning

Ikke desto mindre lykkedes det igen ikke Vejnavnenævnet at nå til enighed, da medlemmerne i starten af december 2024 skulle behandle forslaget på baggrund af høringssvarene. 

Enhedslistens to medlemmer af nævnet stemte for, mens Socialdemokratiets og De Konservatives i alt to medlemmer stemte imod. Dermed var der stemmelighed, og det er derfor nu (igen) blevet pålagt politikerne i Teknik- og Miljøudvalget at tage (endelig) stilling til, om København skal have en Palæstinas Plads eller ej.

Indstillingen fra Vejnavnenævnet til politikerne lyder, at politikerne ikke bør stemme for forslaget. Det skyldes, at stemmeligheden i nævnet formelt betyder, at forslaget her er afvist.

Omvendt lyder det fra embedsværket, at der ikke er noget retligt til hinder for navngivningen. Senest har Ankestyrelsen her i slutningen af januar behandlet en klage fra De Konservative i København, som gik på, at forslaget om navngivningen er udenrigspolitisk motiveret.

Ankestyrelsen har afvist sagen, fordi navngivningen ikke umiddelbart ses som “at være begrundet i udenrigspolitiske hensyn eller andre hensyn, som kommunerne ikke kan varetage”, som det lyder.

Politikerne skal behandle sagen på et møde den 24. februar og kan vælge at godkende forslaget, selv om Vejnavnenævnet altså har indstillet, at man ikke gør det.  

Da sammensætningen af TMU er den samme, som da forslaget oprindelig blev vedtaget, må man forvente, at det endelige resultat bliver det samme. Men sådan som sagen hidtil er forløbet, tør vi herfra ikke sætte to streger under et resultat, før sagen er helt afsluttet. 

Hvis der mod forventning viser sig at være flertal imod navngivningen, vil området på Nørrebro fortsætte livet uden et navn. ‘Palæstinas Plads’ vil i så fald blive placeret i den kommunale 'Vejnavnebank' og vil dermed kunne bruges til navngivning af en anden plads engang i fremtiden.

Kontroversen om Israels Plads

Idéen om at navngive en Palæstinas Plads i København er langtfra ny.

Det er for eksempel mere end én gang gennem det seneste kvarte århundrede blevet foreslået at lave en 'to-statsløsning' ved at omdøbe en del af Israels Plads til Palæstinas Plads. Senest var i 2021, hvor forslaget dog faldt i Borgerrepræsentationen, da kun Ø, B, Å og Frie Grønne støttede idéen.

Israels Plads hed oprindeligt Linnés Torv, men blev omdøbt i 1968 i anledning  af 25-års dagen for redningen af de danske jøder under besættelsen.

Samtidig blev en plads i en forstad til Jerusalem navngivet 'Danmarks Plads'.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Patrick Langelund
Det er vel ikke mere kontroversielt at København får sin Palæstinas Plads end det er at bevare Israels Plads.
Dennis Nielsen
Spørgsmålet er om man vil have mere Aksel Larsen eller Palæstina i Danmark

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling