En fotoskat fra det København, der forsvandt
Ny bog er spækket med 692 hidtil ukendte billeder af storbyen, lige inden de store saneringer ændrede den for altid.
Dengang i 1960'erne, hvor hovedstaden for alvor begyndte at rydde ud i sine nedslidte og usunde boligkvarterer, begyndte den unge københavner Leif Ziegler at dokumentere den by, der forsvandt.
'Byen der forsvandt – København og Frederiksberg i farver 1961-1972'
En fotobog af Leif Ziegler og Allan Mylius Thomsen.
Forord af teknik- og miljøborgmester Morten Kabell.
480 sider i formatet 25,5 x 28 cm.
Udgivet af Løfbergs Forlag, køb til introprisen 348,- inkl. fragt på bogens egen hjemmeside.
Når han hørte, at noget skulle rives ned, tog han ud med sit Rolleiflex-kamera og forevigede de utidsvarende baghuse, sidehuse, trappehuse, svalegange og basarbygninger, inden de var væk for altid.
Først et halvt århundrede senere er den store københavnske fotoskat nu dukket op fra Zieglers arkiver – udgivet som noget så moderne som en bladrevenlig sofabordsbog i stort format.
'Byen der forsvandt – København og Frederiksberg i farver 1961-1972' indeholder således hele 692 farvefotos taget i Rolleiflex'ens karakteristiske kvadratiske format (som nutidens store billeddelingstjeneste Instagram har genoplivet for nye generationer).
Det er byhistorikeren og byvandreren Allan Mylius Thomsen, ham med hatten, der har sørget for at få fotografierne udbredt i bogform og som naturligvis også har sørget for, at de bliver ledsaget af righoldige historiske detaljer og anekdoter.
Fra Amagerbro til Valby, fra Sydvest til Nordvest, guider Ziegler og Thomsen gennem et København af i går.
Kvarter for kvarter, gade for gade, gyde for gyde, baggård for baggård, butik for butik og værtshus for værtshus.
For mange københavnere en genopfriskning af alle de detaljer, de stadig har på nethinden, og for endnu flere en tidsrejse tilbage til et København, de aldrig før har set.