pixel

Kommende skole del af ny trend med 'klassisk nybyggeri' på Frederiksberg

Planerne for ny bygning til privatskole nær Gammel Kongevej henter masser af inspiration fra områdets ældre villaer.

Kaptajn Johnsens Skole

Frederiksberg er godt på vej til at blive et epicenter for en bølge af mere traditionelt orienteret arkitektur.

I de seneste blot fire år er nyklassicistisk inspirerede boligbyggerier skudt op på både Niels Ebbesensvej og Alhambravej, mens endnu ét er undervejs på Rathsacksvej.

På selve bydelens hovedstrøg, Gammel Kongevej, er forberedelserne godt i gang til opførelsen af en markant, art deco-inspireret etageejendom.

Og snart vil endnu et nybyggeri med en ‘tilbageskuende’ byggestil formentlig føje sig til listen.

Som vi tidligere har beskrevet, ønsker Kaptajn Johnsens Skole at erstatte en ældre villa med en ny, større skolebygning, der henter kraftig inspiration fra det eksisterende.

Og projektet er nu blevet konkretiseret yderligere i et lokalplansforslag, som blandt andet visualiserer, hvordan det ‘ny-gamle’ byggeri vil komme til at se ud i husrækken.

Villa-inspirerede detaljer

Formålet med nybyggeriet er at skabe mere plads til den over 130 år gamle privatskole. Derfor overrasker det ikke, at den planlagte, nye bygning med sine fire etager fylder en del mere i landskabet end den to etager høje villa, den skal erstatte.

Praksis Arkitekter — som har tegnet bygningen — forsøger dog at give bygningen en mindre bastant fremtoning ved at videreføre en stribe elementer fra den eksisterende villa og andre bygninger på Gammel Kongevej-sidegaden Tårnborgvej.

Skolebygningen skal blandt andet opføres som en fritliggende bygning med luft til alle sider og med en tilbagetrukket facade, der flugter med skolens ældre hovedbygning, som er den nærmeste nabo.

'Frederiksberggrønt' træværk og skifertag

Bygningens facadeudtryk kommer desuden til at hente inspiration fra de mange villaer i nabolaget med træværk malet i ‘frederiksberggrøn’, gesimsbånd og pyntedetaljer med skyggevirkninger — samt et bredt, villaagtigt tagudhæng.

Facaden skal efter planen udføres i 'støvetgrønt' puds og med grønmalet træværk på øverste etage — mens taget vil blive beklædt med enten matsort skifer eller et skiferlignende materiale i hærdet glas med integrerede solceller.

Foran bygningen ud mod Tårnborgvej skal der efter planen anlægges grønne bede samt en lille ankomstplads, hvor forældre kan sige farvel til poderne ved skoledagens begyndelse.

Langs bygningens nordlige side skal der anlægges en passage, som fører videre ind på skolens område, mens der bag bygningen anlægges en ny legeplads.

Tidligere forslag afvist

I alt vil den nye bygning føje knap 1.000 ekstra etagemeter til den pladshungrende privatskole.

Det er omkring 250 kvadratmeter mindre end det oprindelige forslag til en ny, mere modernistisk skolebygning, som Kaptajn Johnsens Skole lagde frem tilbage i 2022.

Udsigten til at en 1890’er-villa på to etager skulle erstattes med fem etagers mere bombastisk modernisme huede imidlertid ikke lokalpolitikerne på Frederiksberg.

Privatskolen blev derfor bedt om at komme med et nyt forslag, der både fyldte mindre i landskabet og bedre tilpassede sig det eksisterende miljø omkring skolen.

Og resultatet er den grønmalede, villainspirerede bygning, som nu er baggrunden for det egentlige lokalplanforslag.

Detaljeorienterede Frederiksberg

Hele den forudgående proces er endnu et eksempel på, hvordan politikerne i Frederiksberg Kommune er langt mere ‘hands-on’ i forhold til den arkitektoniske udformning af nybyggerier end deres kolleger i Københavns Kommune.

Københavns nuværende overborgmester, Lars Weiss (S), har således tidligere argumenteret for, at politikere ikke skal agere smagsdommere, når det gælder arkitektur.

På Frederiksberg er det lige omvendt. Her har politikerne ofte meget specifikke ønsker til, hvordan et nybyggeri skal se ud, og ofte fremgår det af udvalgsreferater, at de har afsat tid til at besøge og se på de fysiske forhold, før de endeligt godkender et projekter.

Et af de seneste eksempler på Frederiksberg-politikernes engagement er den kommende tilbygning til Sct. Thomas Kirke på Rolighedsvej, hvor politikerne blandt andet inspicerede en model af den planlagte facadebeklædning, før de gav deres endelige godkendelse.

Et andet eksempel er et planlagt hjørnebyggeri på Nordre Fasanvej — i øvrigt også tegnet af Praksis Arkitekter — som ved politikernes mellemkomst voldsomt har ændret karakter undervejs i processen. Her har politikerne seneste bedt om et nyt forslag med færre etager.

Beslutning udsat

Heller ikke den nye bygning til Kaptajn Johnsens Skole har endnu fået lokalpolitikernes endelige, blå stempel.

Det såkaldte 'Klima-, Plan- og Boligudvalg' drøftede planerne på deres seneste møde her i februar, men valgte at udsætte beslutningen til et senere møde. Så yderligere debat om bygningens æstetik et altså sat på programmet.

Kaptajn Johnsens Skole er grundlagt i 1887 og har siden 1936 haft til huse på sin nuværende placering mellem Tårnborgvej og Lykkesholms Allé på Frederiksberg.

Skolen består i dag af fire ældre bygninger, og det planlagte nybyggeri skal både give bedre plads og sikre mere tidssvarende lokaler.

Villaen på Tårnborgvej, som skal erstattes af den nye skolebygning, er ikke klassificeret som bevaringsværdig.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling