pixel

Byens nye stadsarkitekt vil ikke udtale sig negativt

Efter fem år er der udskiftning i stolen — København har fået en ny stadsarkitekt.

lars jensen stadsarkitekt københavn

Onsdag fik København officielt en ny stadsarkitekt: Den 48-årige Lars Jensen, der tiltræder jobbet den 1. september.

I nu 19 år har Magasinet KBH haft tradition for at lade en indkommende stadsarkitekt eller teknik- og miljøborgmester pege på tre steder i byen, der "topper", og tre der "flopper".

Intentionen er at give læserne et indtryk af, hvilken person der nu sætter sig i en vigtig stol for byens udvikling — og hvilken filosofisk retning byen har i vente.

Senest gav Line Barfod os sine top'per og flop'per i 2022 — og i 2019 var det den nu tidligere stadsarkitekt Camilla van Deurs, der pegede gode og dårlige eksempler på byens udvikling og arkitektur.

Vanen tro har vi også bedt Lars Jensen om at være med i den lille øvelse, men rådhusets presseafdeling fortæller os, at Jensen ikke ønsker at udtale sig negativt om noget, før han er gået i gang med sit arbejde.

Og derfor kan vi altså desværre ikke holde traditionerne i hævd: En ny stadsarkitekt kommer ikke til at udløse en ny udpegning af top og flop i København.

Ikke i denne omgang, i hvert fald. Vi giver Lars Jensen en chance mere til efteråret, når han forhåbentlig har fundet sig til rette i sin nye stol.

Fra Jylland, nu Amager

Lars Jensen har indtil forleden levet en relativt diskret tilværelse i arkitekturfaget.

I 15 år har han været projekleder hos firmaet Sleth og har blandt andet været med til at udvikle planerne for Århusgadekvarteret og resten af Nordhavn. I samme periode har han været rådgiver for Københavns Kommunes udviklingsselskab By & Havn, så man kan sige, at Jensen er hentet inden for folden.

Oprindeligt kommer Lars Jensen fra Jylland og er uddannet på arkitektskolen i Aarhus, men han har efterhånden opholdt sig mere end 20 år i København og bor i dag på Amager med sin familie.

I en artikel i 'Dansk Projektledelse' sidste år understregede Lars Jensen, at han hos Sleth har haft særligt fokus på at inddrage interessenter i arbejdet med at udvikle byen.

At blive klogere på hvad de forskellige interessenter har af mål, gør én i stand til at kommunikere bedre med dem, sagde Jensen dengang.

Og netop dén tilgang kan blive et aktiv for ham i de kommende år. 

En stadsarkitekt i Københavns Kommune har nemlig ikke nogen egentlig magt, men fungerer primært som en slags rådgiver, når byens politikere skal tage beslutninger om alt fra nyt byggeri til nye byrum. Og dermed kan stadsarkitekten inddirekte have stor betydning for byens fremtidige former.

Desuden stiller stadsarkitekten ofte op, når Københavns Kommune skal kommunikere til byens beboere om byens udvikling — og er dermed også en slags talsperson.   

Vi vender forhåbentlig tilbage med en Top + Flop fra Lars Jensen senere på året.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

dome_4051
Hvis Stadsarkitekten ikke har nogen magt, hvad skal man så med ham? Der har jo tydeligvis ikke været en arkitekt til stede i meget af det der bliver udviklet af By&Havn. Århusgade er blevet ok, men henne på nabomolen Sundmolen er der bygget ekstremt tæt og grim. Nu bliver resten af Nordhavn plastret til af kæmpe klodser af glas og stål og et elsket fristed forsvinder...
Marc1524
Jeg havde håbet, at der kunne ske en positiv forandring med ansættelsen af en ny stadsarkitekt. Det faktum, at han har arbejdet med By & Havn og er en fan af Nordhavn, betyder en fortsat fokus på kedelige, høje bygninger og ikke på det, der gør det traditionelle København så godt, nemlig den menneskelige skala og stimulerende facader, som nævnt af Jan Gehl.
lene.arnakke
Tidligere rådgiver for By&Havn, som arbejder i hærdigt for at rydde byen for grønne unikke oaser. Så kan man tænke sig hvad københavnerne har i vente af den nye stadsarkitekt.

relaterede
artikler

Den nye teknik- og miljøborgmester kunne tænke sig fremtidens Strøget som en slags ny Jægersborggade. Line Barfod viser os vej rundt i byen til sine tre topper og tre flopper.

relaterede
visioner

seneste
byens liv

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling