pixel

'Coop Byen' vil øge Albertslunds indbyggertal med 15 procent

Nyt boligkvarter med plads til 4.500 mennesker bliver opført på gammel industrigrund — og København vokser nu markant mod vest.

Har du prøvet at køre til Albertslund Station med S-toget fra København?

Så fik du måske øje på det efterhånden ikoniske logo med den afrikanske kvinde fra Cirkel Kaffe — på en betonsilo lige ud mod togsskinnerne.

Lige her vil ikke mindre end 1.800 boliger fordelt på 250.000 m2 over de næste ti år blive opført — fordelt efter en masterplan tegnet af arkitekterne hos Henning Larsen.

For ligesom Carlsberg Byen på Vesterbro, og IrmaByen i Rødovre, er et andet vartegn fra landets forbrugerhistorie i gang med at omdanne sin industrielle fortid til en fremtid med familieboliger og ny bydannelse.

'Coop Byen' bliver navnet på bydelen som over de næste ti år gradvist vil skyde op rundt om Coops gamle hovedkontor i Albertslund. Foruden kontor består området i dag af lagerhal, nedlagte jernbaneskinner og parkeringspladser. 

I planen for kvarteret bliver bæredygtige tiltag som affaldssortering, opsamling af madspild, genanvendelse af materialer, regnvandshåndtering og biodiversitet tænkt ind i landkortet fra start.

Som det ses på plantegningen over kvarteret, vil der være både grønne og blå åndehuller til rådighed for kvarterets mange, nye beboere.

Søerne og de små vandløb i det nye kvarter vil fungere som både rekreative skybrudssikringer — og som en hilsen til det "gamle" Albertslund, der også er kendt for sine kanaler.

Ifølge Coop selv — der tidligere gik under navnet De Danske Brugsforeninger — ønsker man desuden, at 'Coops historie og værdier om fællesskab, mangfoldighed og sundhed' kan spores i det nye kvarters arkitektur.

Derfor vil boliger og byrum ifølge Coop blive opført med en ambition om, at de skal fremme mødet mellem mennesker — og give mulighed for at nyt foreningsliv kan opstå og dyrkes i de planlagte fælleshuse.

Plantegningen vidner dog samtidig om en bydannelse, der nok har mere til fælles med 60'ernes modernisme end med mere klassisk bydannelse med pladser og gadeforløb omkring tætbyggede karréer. 

Frisk med det hele - også med prisen?

I første fase af projektet — som består af 380 lejligheder og rækkehuse, samlet i tre klynger om et grønt areal — vil det således være op til beboerne at drive et kommende fælleshus med fælleskøkken, drivhus og værksted. 

Boligerne vil bestå af en blanding af rækkehuse og 2-5 værelses lejligheder og vil ifølge Coop blive solgt til en pris, der vil "matche markedsniveauet for nybyggede boliger på Vestegnen".

Oversat fra ejendomsmæglersprog betyder det formentlig, at det bliver lidt billigere end inde i København, men dyrere end Korsør.

I første fase bliver der desuden opført en daginstitution, anlagt grønne fællesområder, bygget et P-hus og en multisal.

Siden kommer der nye institutioner, lejligheder, 'sansehaver' og en kæmpe klatrevæg på det gamle kaffetårn.

Kvarteres kommende beboere får desuden rig mulighed for indkøb i — naturligvis — Coops egne butikker. 

Ifølge Coop tages første spadestik til den nye bydel næste sommer. Første fase opføres med med PensionDanmark som medinvestor og forventes klar til indflytning i 2024. Den samlede pris forventes at blive omkring to milliarder kroner. 

Fuldt udbygget vil bydelen rumme 4.500 nye beboere — hvilket rundt regnet betyder, at Alberslund Kommune får løftet sit beboertal med 15 procent.

Vestegnen boomer

Det nye Albertslund-kvarter er ingen enlig svale på Vestegnen. Flere steder vest for København har byggeaktiviteten gjort sit indtog i disse år. Stigende boligpriser i København er én grund — opførelsen af den kommende letbane fra Lundtofte til Ishøj en anden. 

I en ny analyse fra erhvervsmægleren Nordicals lyder budet, at der i området i tilknytning til den nye letbane er et potentiale for at opføre 3,2 millioner nye etagementer frem til 2025, hvor letbanen forventes færdig. Dét svarer ret præcist til antallet af etagemeter i hele Ørestad — fra nord til syd — når bydelen på Amager snart står færdigbygget.  

I Høje Taastrup er en stor udvikling af området mellem centrum og indkøbscenteret City 2 i gang. Høje Taastrup C, som bydelen hedder, får plads til 1.500 boliger, 100.000 m2 etagemeter erhverv og 4.000 arbejdspladser — foruden verdens længste skatepark.

I Brøndby er planerne for en omdannelse af Brøndby Strand også fremskredne. Næste år vil en ny kvarterplan give sit bud på, hvordan det modernistiske højhusområde fra start-70'erne kan fornyes.

Samtidig har kommunen kig på erhvervskvarteret 'Kirkebjerg', der allerede nu er ved at lave sig selv om til et nyt boligområde med 2.000 indbyggere. 

I Rødovre er et nyt højhuskvarter ved Rødovre Station under opførelse — og større planer for området ved Rødovre Centeret er under forberedelse.

Derudover er der flere planer for en omdannelse af de mange industriparker fra efterkrigstiden, som hele området er kendt for — heriblandt Avedøre Holme og altså Kirkebjerg, Coop Byen og Irma Byen.  

Særligt ambitiøs — flere vil måske med et pænt ord nok sige "højtflyvende" — er Folketingets plan om at udbygge Avedøre Holme i Hvidovre med ni kunstige erhvervsøer, der i fremtiden skal falde ud over Køge Bugt.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling