pixel

Frederiksbergs nye, grønne bydel har fået sit navn

En gammel tradition holdes i hævd ved navngivningen af Frederiksbergs kommende kvarter — og anlægget af ny park starter allerede til foråret.

Hospitalshaven

Når man hører ordet ‘have’, ledes tankerne uvægerligt hen på noget grønt, hyggeligt og lidt intimt. I modsætning til ordet ‘park’, der oser af noget mere velfriseret, planlagt og formelt.

Mon ikke det er derfor, de er så glade for ordet ‘have’ på Frederiksberg — hovedstadens selvproklamerede ‘grønne hjerte’?

Her er det ikke bare de små og store parker som Frederiksberg Have og Landbohøjskolens Have, der ligesom i resten af København betegnes som haver. Det er også restauranter som Krøgers Have, Hansens Gamle Have og Frederiks Have. Og sågar boligkarréer som Hostrups Have, Dalgas Have og Aksel Møllers Have.

Seneste eksempel er Porcelænshaven, som siden 2007 har været navnet på et lille bykvarter i Den Kongelige Porcelænsfabriks tidligere fabriksområde

Og nu føjer endnu en ‘have’ sig så til listen.

Politikerne i Frederiksberg Kommunes skulle mandag i denne uge beslutte, hvad man skal kalde det kommende bykvarter på Frederiksberg Hospital.

Og valget faldt på ‘Hospitalshaven’. Det fortæller 1. viceborgmester og rådmand one Loklindt (R), til Berlingske.

Tre muligheder

Embedsværket i kommunen havde egentlig udarbejdet tre forslag til et hovednavn til kvarteret og tilhørende principper for navngivning af for eksempel kvarterets interne vej- og stiforbindelser.

Men ifølge Lone Loklindt var der så bred enighed om navnet Hospitalshaven, at man ikke behøvede at stemme om det.

»For mig er det vigtigt, at vi værner om det historiske, men også at det giver nogle følelser hos folk, som har en relation til det,« sagde Lone Loklindt til Berlingske.

De fravalgte navne var henholdsvis det selvforklarende ‘Hospitalskvarteret’ og ‘Den grønne by’, der lægger sig i forlængelse af en anden frederiksbergsk navngivningstradition med for eksempel ‘Den hvide by’ og ‘Den sønderjyske by’.

Nej til 'vej'

Idéen er som sagt, at det valgte hovednavn for kvarteret skal fungere som en rød tråd for, hvordan man efterfølgende navngiver det kommende kvarters centrale park, stiforbindelser, alléer, byrum med mere.

Én ting er dog på forhånd fastlagt: Ordet ‘vej’ skal undgås navngivningen af det kommende kvarters interne forbindelser, der i stedet skal betegnes som for eksempel stræder, passager og stier. Det skal være med til at fremhæve, at Hospitalshaven bliver et kvarter, hvor det grønne er i højsædet, og hvor fodgængere og cyklister har fortrinsret.

Arbejdet med at transformere det nuværende hospitalsområde til et nyt, grønt bykvarter forventes for alvor at gå i gang efter 2026, hvor den sidste patient efter planen bliver udskrevet fra Frederiksberg Hospital og kommunen endeligt overtager området.

Central park tyvstarter

Allerede til maj næste år går arbejdet dog i gang med at anlægge første del af det nye kvarters centrale parkområde.

Det var netop en del af tegnestuen Effekts helhedsplan for hospitalsgrunden, at den offentligt tilgængelige park skulle stå klar, allerede før de første beboere rykkede ind. Dermed vil man forsøge at skabe liv og slå det nye kvarters grønne identitet fast helt fra begyndelsen.

Arbejdet med første etape af parken vil tage et halvt års tid, så p.t. forventes den klar til gæster omkring oktober eller november 2025.

Helhedsplanen — som er udarbejdet i samarbejde med blandt andre Arkitema — omfatter også en fordobling af det i dag heftigt asfalterede hospitalsområdes grønne arealer, en udbredt grad af bygningsbevaring og fokus på gode forhold for fodgængere og cyklister.

Du kan læse om helhedsplanen i flere detaljer lige her.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling