Funktionalistisk aulaskole vokser
Arkitekten bag Langebro og Knippelsbro stod også bag skole på Amager. Ny udvides den med et formsprog der matcher det gamle.
Der bliver flere og flere unger i København, og det gælder især på Amager.
Ifølge Københavns Kommune vil der i løbet af dette årti komme 6.000 flere børn under 15 år til øen.
Dén udvikling smitter af på skolebygningerne.
Sidste år blev Amager Fælled Skole renoveret og udvidet, og i februar blev det første spadestik til den splinternye Skolen i Nordøstamager taget få skridt fra Kløvermarken. Og på torsdag er der rejsegilde for endnu en udvidelse af endnu en skole.
Denne gang gælder det den fredede 'Skolen ved Sundet' tæt på Amager Strandpark og dennes metrostation — og der er tale om en markant én af slagsen.
Fire bygninger forsvinder
Cirka 870 børn har i dag deres daglige gang på den tresporede skole, og det er ikke længere nok. Derfor udvides den med et fjerde spor.
For at gøre plads bygges to nye bygninger: Helt ny plads til de ældste elever med en række nye faglokaler, og et nyt fritidshjem til 448 børn.
De fire bygninger, der løbende har sluttet sig til på grunden efter skolens indvielse i 1938, forsvinder til gengæld til fordel for en ny boldbane og en lille park.
Den opdaterede Skolen ved Sundet vil derfor være en ganske anden end det sammenrend af bygninger, der har udgjort området i mange år.
Området vil få en mere sammentænkt karakter, og skolens funktionalistiske ophav vil få lov at træde tydeligere frem.
Nybyg under jorden
I midten af skolens gamle hovedbygning er den ovale aula i centrum.
I dag er aula-skoler så udbredte, at det online kommunikationsforum mellem forældre, skoler og institutioner har taget navn efter dem. Men Skolen ved Sundet var en af landets første af slagsen.
Skolen er tegnet af funktionalistiske Kaj Gottlob, som også stod bag Knippelsbro og Langebro — og ligesom broernes bygninger leger skolebyggeriet med geometriske former og store glaspartier.
Det er Nøhr & Sigsgaard Arkitekter, der står for udvidelsen, og de lægger meget vægt på, at de nye bygninger bliver holdt i samme stil som de oprindelige.
Således bliver udvidelsen også opført med lyse og glatte materialer, store vinduer, fladt tag, afrundede hjørner og facader der inkorporerer gentagede, geometriske former.
Og for at undgå at nybyggeriet overdøver de gamle bygninger, graves alle de funktioner, der ikke er afhængige af sollys, ned under terræn.
Alt i alt skal skolen komme til at fremstå med et mere sammenhængende, funktionalistisk formsprog.
Når de nye bygninger står klar til skolestart i 2022, får også de oprindelige bygninger og deres udearealer en renoveringstur.
Hele arbejdet forventes at være afsluttet efter sommerferien i 2024.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!