pixel

3 nye højde­rekorder i Norden

Højhusfeberen har grebet Skandinavien. Der er nye rekorder på vej i både København, Danmark, Norden — og i verden.

Karlarårnet Gøteborg

En af de mest dominerende trends i Europas storbyer i disse år er at bygge tættere byer med blandede funktioner og gode muligheder for at komme rundt på cykel eller til fods.

Det er alt sammen noget, man typisk forbinder med de ældre, lavere bydele — i København særligt i form af Indre By og brokvartererne.

Alligevel er der de senere år også sat gevaldigt fut i nye højhusbyggerier — også på disse breddegrader.

Lige ovre på den anden side af Øresund står Skandinaviens højeste bygning: Turning Torso i Malmø rager 190 meter op i luften.

Senere i år må Malmø og Turning Torso dog aflevere den nordiske fallos-krone til Sveriges næststørste by, Gøteborg.

Her vil 'Karlatårnet' nemlig inden længe slå sidste søm i oppe i 245 meters højde. 

I Danmark er det også den næststørste by, der går højest med en ny rekord. I Århus åbner snart 'Lighthouse' der med 142 meter bliver landets højeste bygning.

København sætter sin egen, lokale rekord året efter — i 2022 — når Pasteurs Tårn står klar på Carlsberg. Med sine 120 meter vil det nå 18 meter højere op end det mere end 50 år gamle Domus Vista på Frederiksberg. Boligsalget starter her til foråret.

Boliger og hotel

Men det er altså i Gøteborg, at man fremover vil kunne sidde og fika med visheden om, at man befinder på toppen af Skandinaviens byggede miljø — helt bogstaveligt.

Hvis man lægger omkring 16 millioner danske kroner på bordet, kan man få love at gøre det permanent, øverst i bygningen i sin egen lejlighed på 190 kvadratmeter.

Men hvis mindre kan gøre det — og man kan leve med at være en hel del længere nede i bygningen — kan man erhverve sig en bolig på omkring 70 m2 for små 4 millioner.    

I alt vil Karlatårnet rumme 73 boliger, kontorer, restaurant og et hotel i den dyrere ende med 300 værelser.

Hotellet skal drives af Nordic Choice Hotels, der har den norske hotelkonge Petter A. Stordalen som hovedejer. Stordalen og Nordic Choice driver også det nye Villa Copenhagen i den gamle postbygning ved Hovedbanegården.

Højt og tæt

Karlatårnet er tegnet af det internationale arkitektfirma Skidmore, Owing & Merill, der har eksisteret siden 1936 og er en slags uofficielle verdensmestre i højhuse.

SOM — som firmaet gerne betegnes af de fleste der har udtalt hele navnet nogle gange — er også de kreative kræfter bag Burj Khalifa i Dubai der med sine 828 meter p.t. er verdens højeste bygning.  

I Gøteborg fik det store firma hjælp af en meget mindre, dansk tegnestue, nemlig Entasis, der i København har lavet masterplanen til Carlsberg, som altså snart skal lægge jord til Københavns højeste bygning. 

Samarbejdet mellem højhusspecialisterne og Entasis har i Gøteborg resulteret i en slags hybrid mellem det vertikale og den tætte by man kan gå rundt i til fods. Karlatårnet skal nemlig stå i den nye bydel 'Karlastaden' der blander de to elementer. 

Entasis formulerer det således:

"Masterplanen [for Karlastaden] forener bygherrens drømme om høje huse og stor tæthed, med formgivning af gader og byrum i en skala der kan møde mennesket i øjenhøjde og med venlighed. Svaret på det modsætningsfyldte spørgsmål blev en bydel formet af podiebygninger — tunge byhuse der afsluttes ved 5-6 etager, som vi kender det fra den klassiske by, som base for i alt 5 tårne i varierende højder."

Blandingen er også et hovedgreb på Carlsberg, der blander ni tårne med et relativt tæt gadenet. 

Og den er i øvrigt også kendetegnende for Malmø-kvarteret BO01 der både er lavt, opført bæredygtigt og prioriterer blød trafik over biler — og samtidigt er hjemsted for Turning Torsos 190 meter.

Både Malmø, Gøteborg og København må dog inden længe erkende, at Skandinaviens højeste hus er mindre end kvart så højt som verdens ditto.

Burj Khalifa er nemlig på vej til at blive overgået af Jeddah Tower i Saudi Arabien, der bliver verdens første bygning, der når en fuld kilometer op fra jorden. Byggeriet er for tiden sat på stand-by men forventes genoptaget senere i år. 

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling