Længe ventet vinterbad på Bryggen indstillet til afvisning
En udvidelse af Islands Brygges havnebad med et vinterbad har været år undervejs. Men nu vurderes det fremlagte forslag at fylde for meget i både højden og drøjden.
Havnebadet ved Islands Brygge var byens første af sin art, da det åbnede i 2003 — og det blev hurtigt et moderne vartegn for København.
Anlægget, der er tegnet af Bjarke Ingels' daværende tengestue PLOT, har de seneste somre været besøgt af mere end 100.000 gæster. Så hvorfor ikke udvide badet og holde åbent hele året?
Dét har foreningen Vinterbad Bryggen arbejdet for siden 2012, hvor de fik Bjarne Ingels Group til at skitsere en udbygning af bryggebadet med faciliteter til vinterbadning.
Skitsen viser et nyt badehus med skrånende tag, vinterbassin, omklædningsrum og adgang til fem saunaer med kik til havnen.
Finansieringen kom delvist på plads i 2016, da Københavns Borgerrepræsentation afsatte 11,9 mio. kr. til udvidelsen af havnebadet, og i 2019 blev tegningerne fra 2012 opdateret.
For stort og privat
Men nu har Teknik- og Miljøforvaltningen kigget skitserne efter i sømmene og er kommet frem til, at vinterbadehuset i den planlagte form både er for højt, for bredt og for privat til at understøtte det, man ellers tilstræber i havnen, nemlig uspoleret udsyn og aktiviteter for alle.
Derfor indstiller embedmændene til de 11 politikere i Teknik- og Miljøudvalget, at de afviser projektforslaget.
Blandt de vigtigste kritikpunkter er, at hovedbygningen vil rage 8 meter op over kajkanten/terrænet, hvor det eksisterende udspringstårn til sammenligning ligger ca. 3 meter over terræn.
Samtidigt vil bygningen strække sig ca. 32 meter ud fra kajkanten og fylde 762 m2 — sektionen med udspringstårnet ligger kun 17 meter fra kajkanten og fylder ca. 63 m2.
Dertil kommer, at der mellem havnebadet og Langebro i forvejen ligger en 35 m2 stor bygning, der bruges til bådudlejning. Bygningen er på sit højeste punkt kun 4,5 meter over terræn.
Teknik- og Miljøforvaltningen vurderer dermed, at det planlagte vinterbad vil virke usædvanligt stort i forhold til de resterende bebyggelser ved vandet, og at det kan danne præcedens for andre byggerier i havnen, hvis man giver lov til at bygge i denne skala.
Sidst, men ikke mindst, er det problematisk, at offentligheden kun vil have adgang til taget, mens selve badefaciliteterne vil være forbeholdt vinterbadeklubbens ca. 3.200 medlemmer.
Som alternativ til afvisning foreslår forvaltningen, at man enten kan arbejde videre med projektet i sin nuværende form et andet sted end i Københavns Inderhavn, eller at projektet skaleres væsentligt ned.
Politikerne i Teknik- og Miljøudvalget skal vurdere sagen den 11. januar. Magasinet KBH følger op.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!