Vinterbadehus på Islands Brygge får ny chance
En reduktion af højde og drøjde skal endeligt bane vej for nyt vinterbad, der har været næsten et årti undervejs.
Foreningen Vinterbad Bryggen har i mange år arbejdet på at udvide Islands Brygges populære havnebad med et nyt vinterbadehus, der kan skubbe lidt til badesæsonen.
Ønsket førte i 2012 til et BIG-tegnet forslag, der som et trappebeklædt amfiteater fuldt af saunaer sluttede sig til 'sommerhavnebadet' fra 2003 — også tegnet af Bjarke Ingels sammen med arkitektkollega Julien De Smedt i deres daværende tegnestue Plot.
Sådan gik det dog ikke. Selvom kommunen afsatte en stor del af det krævede beløb i 2016, konkluderede embedsværket i Københavns Kommune tidligere i år, at projektet ikke levede op til kommunens bestemmelser og havnens standarder.
Med en højde på otte meter over kajkanten ville byggeriet forstyrre havneparkens frie udkig til vandet og risikere at danne præcedens for nyt udsigts-hæmmende byggeri langs havnefronten.
Desuden ville offentligheden kun have adgang til taget af bygningen, mens faciliteterne til vinterbadning, bassin og saunaer ville være forbeholdt foreningsmedlemmer.
Dét passede ikke godt med den offentlige vandadgang, som Københavns Kommune ellers tilstræber.
Forvaltning peger på nedskaleret løsning
Da vi på Magasinet KBH i januar sidst skrev om Islands Brygge-sagaen om det kolde havnebad, foreslog embedsmændene i forvaltningen enten at nedskalere, flytte eller helt at droppe projektet.
Nu — efter en del mailen frem og tilbage mellem forvaltning, forening og tegnestuen BIG — ligger tre løsningsforslag klar, og forvaltningen anbefaler sine politikere, at de godkender den såkaldte Variant 01.
I Variant 01 er højden af det nye anlæg sænket med en lille meter, mens det samlede areal er skrumpet fra 475 til 392 m2.
Det er faktisk en anelse højere end de to andre nedskalerede bud fra BIG, men til gengæld er det samlede fodaftryk på vandet mindre, og det frie udsyn over havnen bedre, vurderer forvaltningen.
Prisen for nedskaleringen betales særligt af de planlagte saunaer, som får omkring 25% mindre areal at varme københavnere op på.
Forvaltningen bemærker dog, at projektet stadig er "af en usædvanlig stor skala for områdets bebyggelser beliggende på vand".
Der venter derfor en politisk interessant afgørelse den 30. august, når politikerne i Teknik- og Miljøudvalget skal tage stilling. Vil man give tilladelse til et så stort, semi-privat byggeri i kanten af et offentligt vandareal?
Bedre offentlig adgang
Netop den offentlige adgang til det måske kommende hus er allerede blevet revurderet med forskellige løsningsmodeller, hvor udgifterne stiger for hver model.
Det er politikerne i et andet udvalg — Kultur- og Fritidsudvalget — der har ansvaret for denne del af problematikken.
Ét forslag gik på at tilbyde offentlig adgang til vinterbassinet for ikke-medlemmer i om sommeren, mens et andet også ville tilbyde adgang til omklædnings- og toiletfaciliteterne. Et tredje forslag åbnede en mulighed for gæstebadedage for ikke-medlemmer et par gange om måneden.
I sidste ende valgte de 11 politikere i Kultur- og Fritidsudvalget at gå videre med en mellemløsning, hvor der bliver offentlig adgang til det nye bassin i sommermånederne — og gæstedage med vinterbadning og adgang til sauna i de kolde måneder.
Men man ville ikke investere de mere end 3 mio. kr. årligt der var nødvendige for, at almindelige sommerbadere ved Islands Brygge kunne bruge de nye lokaler til toiletbesøg og omklædning.
Foreningen Vinterbad Bryggen har i dag 3.200 medlemmer og regner med at kunne nå de 8.000, hvis det nye vinterbad bliver en realitet.
For at dét kan ske, skal politikerne i Teknik- og Miljøudvalget altså først endeligt godkende den lidt mindre udgave af badet i den kommende uge.
Til sidst skal alle de små detaljer helt på plads — og Vinterbad Bryggen have en formel byggetilladelse — før den nye bademulighed kan begynde at rejse sig fra vandet.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!