Fra forfaldent spøgelseshus til supermarked og boliger
Den forladte Journalistgården er revet ned, og i stedet bygger supermarkedskæden Lidl på hjørnegrund nær Bispebjerg Hospital.
For to år siden var naturen og grafittimalerne godt i gang med fuldstændig at overrumple den forladte beboelsesejendom Journalistgården i Bispebjerg, lige overfor Bispebjerg Hospitals nye parkeringshus og 300 meter fra Grundtvigskirken.
Forbipasserende kunne iagttage, hvordan spraymalingen sad i tykke lag i et mandshøjt bælte hele vejen rundt om bygningen, hvordan flere af vinduerne var overmalede, og hvordan den vildtvoksende vegetation, der i flere år havde fået lov at brede sig ukontrolleret på hele grunden, nu var godt i gang med at invadere stuelejlighedernes altaner.
I dag er Journalistgården revet ned, og den tidligere så overgroede byggetomt er afskærmet fra forbipasserendes blikke af et byggepladshegn. Bag hegnet er byggeriet af en ny ejendom med dagligvareforrentning i stueetagen og ungdomsboliger ovenpå netop begyndt.
Asbest stoppede planer
Journalistgården blev opført på hjørnet af Tuborgvej og Peter Rørdamsvej tilbage i 1935 af arkitektfirmaet Vilhelm Lauritzen for det daværende Københavns Journalistforbund, og i syv årtier fungerede den som aftægtsbolig for pensionerede journalister og journalistenker.
I 1996 overgik ejendommen til en selvstændig fond, som i 2013 afhændede den til Lejerbo. I 2015 flyttede de sidste beboere ud. Og så begyndte problemerne.
Lejerbo ønskede at ombygge ejendommen til ungdomsboliger, men det viste sig, at bygningen var i elendig stand, og da en mindre asbestforurening blev spredt til hele huset, gik rentabiliteten i ombygningsprojektet fløjten.
I flere år fik den nu ubrugelige ejendom lov at stå og forfalde, indtil supermarkedskæden Lidl Danmark i 2018 købte spøgelseshuset med planer om at bygge en spritny bygning med supermarked i stueetagen og tre etager med ungdomsboliger.
Nu, et halvt årti efter at Lejerbos ombygningsplaner gik i vasken, er byggeriet af Lidls nye hjørneejendom så gået i gang.
Tegnet af samme arkitekt
Bygningen er meget passende tegnet af Vilhelm Lauritzen Arkitekter, der for 85 år også slog stregerne til Journalistgården.
Til forskel fra det tidligere byggeri, der lå trukket tilbage på grunden med en stor have foran, bygges den nye ejendom som en vinkelformet randbebyggelse med et lille torv på hjørne af Tuborgvej og Peter Rørdamsvej og en stor fælles gårdhave bag byggeriet.
Byggeriets længe Langs Tuborgvej trappes ned fra tre til en etage, og ovenpå den lave del af længen etableres en stor tagterasse til beboerne. Resten af byggeriet får flade, begrønnede tage, ligesom gavlene ind mod naboejendommen bliver begrønnet.
Ejendommens facader bliver beklædt med røde tegl og store vinduespartier i stueetagen. Under byggeriet anlægges en parkeringskælder med plads til 25 biler.
Det er ikke første gang, at et hårdt medtaget københavnsk spøgelseshus har måttet vige pladsen for boliger til de yngre generationer. Vi har her på Magasinet KBH tidligere beskrevet, hvordan et af byens mest markante spøgelseshuse, det syv etager høje, forladte bankarkiv i Oliebladsgade på Amager, omdannes til netop ungdomsboliger.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!