pixel

Næsten 100 har sendt beviser for åben sti ved Noma

Vidnesbyrd, fotos, GPS-ruter og meget mere — Læserne har hjulpet med dokumentation, der nu kan ende med at genåbne sti om Stadsgraven.

noma hegn spærring stadsgraven

"Er du gået rundt om Stadsgraven, før Noma åbnede?"

Sådan spurgte vi i en artikel den 29. september — og dét er der tydeligvis rigtig mange, der er.

På redaktionen modtog vi i løbet af et par dage næsten 100 vidnesbyrd fra københavnere (og andre), der har brugt ruten til gåture, løbeture og ridning i årene op til, at restauranten Noma satte et hegn op i 2017 eller 2018.

Sammen med de mange udtalelser har vi også modtaget flere "hårde beviser" for, at der i flere år var en komplet stiforbindelse langs Stadsgravens vand — og dermed ikke noget hegn på stedet.

Og dét kan få overordentlig stor betydning for sagen om Nomas afspærring og udsigterne til igen at få stien åbnet.

Åben i 15 år?

»Jeg har flere gange benyttet mig af den omtalte rute til løbe- og gåture. Det har jeg sådan set gjort det meste af mit liv, også i årene 2013-2018. Jeg har ingen billeder, men kan bekræfte, at der har været en tydelig sti, der hvor Noma nu har deres hegn.«

Sådan skriver én læser, der kalder sig selv "en nabo der savner at gå rundt om søen".

»Min kone og jeg har boet på Christianshavn i over 20 år og har mange gange løbet på det stykke, hvor Noma sidenhen satte et hegn op og dermed forhindrede, at man kunne passere frit ud til Refshalevej,« skriver en anden.

»Jeg og min mand har boet på Christianshavn i 30 år og turen rundt om Stadsgraven og forbi Søminedepotet hele vejen langs vandet og ud til Refshavevej har vi gået og løbet utallige gange. Det har nok været omkring start 00'erne at det gamle hegn var væk, og man kunne gå hele vejen rundt langs vandet. Dvs. der har mindst været adgang til stien i 15 år før Noma kom til,« deler en tredje med os.

De mange vidnesbyrd kommer dog ikke blot fra Nomas naboer på Christianshavn. Københavnere fra mange bydele har sendt udsagn til os — ligesom vi har modtaget mails fra USA og Belgien, og fra en siddende minister på Christiansborg.

Alle er helt klare: Der var ingen hegning i mange år, før Noma flyttede ind.

Det præcise år hvor hegnet bliver fjernet, er det svært at bestemme. Men det oprindelige hegn stammer fra dengang flåden ejede Søminedepotet, og de sælger og forlader bygningen i 1998.

De fleste vidnesbyrd angiver, at hegnet er væk fra omkring 2003 eller 2004. Og for at fraværet af et hegn skal have betydning for sagen, er det kun nødvendigt, at hegnet har været væk i tre sammenhængende år.

GPS-beviser

Byens motionløbere er en gruppe der særligt flittigt har skrevet til os med historier om træning til halvmarathon og andet, der tidligere er gået uhindret forbi Søminedepotet.

Og et par af løberne har gjort os opmærksomme på, at de faktisk ubevidst har indsamlet hårde beviser for, at stien var åben og uden hegn.

For apps til at 'tracke' ens løbetur via telefonens GPS har efterhåneden eksisteret i mange år. Og går man ind i en app som den populære Strava, kan man se dusinvis af løbeture forbi det afgørende sted, der er registreret i årene frem til og med 2017.

Så stopper de pludselig.

Mere bevis har vi fået i form af billeder af en lokal rideklub med børn på ponyer, der benytter sig af forbindelsen — billeder vi ikke viser her af privatlivshensyn, men som er sendt til Københavns Kommune.

Og så kunne to personer fortælle os, at man rent faktisk kan se stien på Dataforsyningens såkaldte skråfotos fra 2017.

Før Noma flyttede ind, var der tydeligvis en frit tilgængelig sti præcis dér, hvor restauranten satte sit hegn op.

Og som måske prikken over i'et i sti, så har vi også modtaget et foto af den relevante strækning — uden skyggen af et hegn i nærheden. Ved hjælp af bygningerne i baggrunden kan vi placere billedet til akkurat det sted, hvor stien i dag er lukket af med et hegn — og i øvrigt af en lille græsplæne, som Noma selv benytter sig af.

Ikke genetablere efter tre år

Og hvad betyder alt dette så?

Jo, som indikeret den 29. september, så havde Noma formentlig ikke ret til at opsætte hegnet i 2017 eller 2018, hvis der før da havde været en periode på tre sammenhængende år, hvor der ikke havde været en hegnsfunktion på stedet.

Lokalplanen som regulerer, om Noma må have sit hegn stammer fra 1991. Og på dét tidspunkt stod der altså et hegn på stedet, da flåden havde rådighed over området.

Den samme lokalplan angiver faktisk en 'fremtidig stiforbindelse' hele vejen rundt om Stadsgraven, men en lokalplan kan kun bestemme fremtidige forhold.

Altså: Hvis noget i øvrigt lovligt allerede eksisterer på en privat grund, så kan en kommune ikke blot lave en lokalplan der kræver, at ejeren skal fjerne det. Det ville være et indgreb i den private ejendomsret.

Men hvis dette 'noget' — som f.eks. et hegn — af den ene eller den anden grund har været væk i tre år, så må ejeren omvendt ikke genetablere det, for så er tilladelsen til det bortfaldet.

Dén praksis blev præciseret af det statlige Planklagenævnet i 2022.

Teknik- og Miljøforvaltningen på Københavns Rådhus formulerer det således i et svar til Magasinet KBH:

"Ejer [kan] lovligt fjerne og genopføre et før lokalplanen etableret forhold, hvis blot dette sker inden for 3 år, efter at forholdet er ændret."

Dét lyder som ret klar besked. Så hvad nu?

Vil ikke sige hvornår

Magasinet KBH har lavet et dokument med 30 af de mange vidnesbyrd samt billeder af rideklub og sti, skråfotos og screenshots af løberuter, og sendt det hele til forvaltningen.

Vi spurgte samtidig, om man nu vil se på dokumentationen, og hvad tidplanen for processen vil være.

"Ja, vi vil se på dokumentationen og vurdere denne," lyder svaret forvaltningen, der allerede tidligere har meldt ud, at dokumentation for en åben sti før Nomas indflytning vil blive betraget som "nye oplysninger i sagen".

Forvaltningen vil dog ikke ud med en tidshorisont, men fortæller at man vil se på sagen igen "snarest muligt".

Sagen har rødder tilbage i beboerklager fra 2018, og Teknik- og Miljøborgmesteren har tidligere måttet stå skoleret i Borgerrepræsentationen og beklage sagsbehandlingen. Så man kan måske håbe på hurtig behandling i denne omgang.

Sideløbende har de københavnske politikere bedt forvaltningen fremlægge et konkret bud på, hvordan man kan få stien åbnet op, og her har forvaltningen lovet at svare "primo 2025".

Der kan formentlig ende med at være et overlap mellem de to historier, og Magasinet KBH følger naturligvis op, så snart der er nyt.

Et meget stort tak til de mennesker der har sendt os vidnesbyrd og anden dokumentation til brug i sagen!

Emner

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling