pixel

Rådhus­pladsens gyldne vejrpiger er genoplivet

Efter 30 års stilstand skifter skulpturerne i toppen af Richshuset ved Rådhuspladsen igen plads alt efter, om det er regnvejr eller solskin.

Vejrpiger Richshuset

Richshuset på hjørnet af Vesterbrogade og H.C. Andersens Boulevard er ikke bare angiveligt en af Københavns eneste art deco-bygninger. Det er også en otte etager høj vejrstation, der gennem næsten 90 år har informeret forbipasserende om de aktuelle vejrforhold.

Siden starten af 1990’erne har der dog manglet noget. 

Mens det store neontermometer på bygningens hjørne trofast har vist temperaturen, har de to gyldne vejrpiger øverst i tårnet stået bomstille på deres platform.

Det har de gjort så længe, at mange yngre københavnere aldrig har set med egne øjne, at de rent faktisk kunne bevæge sig — og mange ældre københavnere formentlig har nået at glemme alt om det.

Men nu er der igen kommet liv i tårnkammeret højt over Rådhuspladsen.

I forbindelse med en nylig renovering af Richshuset er mekanikken, der får de to forgyldte bronzeskulpturer til at bevæge sig, blevet repareret.

Og dermed kan regnpigen med sin paraply og hund i snor igen skue ud over byen, når vejret viser sig fra sin værste side — mens hendes heldigere søster på cykel kan komme ud og få vind i håret, når vejret er godt.

Ingen til at trykke på knappen

Ifølge Berlingske besluttede ejerne af Richshuset i sin tid at indstille driften af den gyldne vejrkarussel, fordi man nedlagde stillingen som portvagt i bygningen. Og så var der ikke længere nogen, der rutinemæssigt kunne trykke på den knap, som fik de to skulpturer oppe i tårnet til at skifte plads.

Men samtidig med at den aldrende mekanik altså nu har fået en overhaling, er den også blevet koblet på en moderne, digital vejrstation. Det betyder, at cykelpigen og paraplypigen nu helt automatisk skifter plads, når vejret skifter — uden behov for menneskelig indgriben.

Og dermed er en kær, men halvglemt, attraktion ikke blot vendt tilbage efter næsten 30 års fravær — den er også trådt helt ind i det 21. århundrede.

Rig på kaffeerstatning

Richshuset har navn efter virksomheden C.F. Rich & Sønner, der op gennem første halvdel af 1900-tallet var kendt i alle danske hjem for sit kaffeerstatningsprodukt Rich’s — og for de eftertragtede samlemærker, der fulgte med hver pakke.

Det kan være svært at forstå i dag, men kaffeerstatning af ristet rug og cirkorierødder var dengang så god en forretning, at der blev  råd til et stort hovedkontor på Rådhuspladsen i København.

Richshuset, som stod færdigt i 1936, blev tegnet af arkitekten Alf Cock-Clausen, der blandt andet også stod for Gutenberghus-bygningen i Vognmagergade. 

Vejrpige-skulpturerne i toppen af bygningens hjørnetårn blev formgivet af billedhuggeren Einar Utzon-Frank. Han har også rytterstatuen af Christian 10. på Skt. Annæ Plads på sit CV — blandt flere andre.  

C.F. Rich & Sønner findes stadig men er for længst rykket ud af Richshuset på Rådhuspladsen og er i dag et rent investeringsselskab.

Virksomhedens kaffeerstatningsprodukt kunne dog stadig købes i mange supermarkeder helt frem til 2009. Og den dag i dag er det fortsat tilgængeligt i visse museumbutikker, da moderselskabet 'De Forenede Kaffesurrogat- og Cichoriefabriker' stadig producerer det.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

nicolas
Lovely that those would work again, but I wish they would remove all the logos and screens too! They kind of ruin the building.

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling