Tivoli vokser videre mod byen
Talentskoler og administration samles i endnu et nyt glashus, denne gang på bagsiden af Tivoli i Tietgensgade.
Mens nedtællingen er gået igang til åbningen af Tivolis nybyggede kulinariske hjørne ved hovedindgangen på Vesterbrogade, har forlystelseshaven også fået lov til at udvide sin bagende mod Tietgensgade.
Her skal Tivolis talentskoler for musik og ballet flytte ind i nye, stjernearkitekttegnede glasetager, der lægger sig omkring den eksisterende koncertsal.
I den transparente tilbygning Tivoli Huset vil Tivoli-Gardens 100 unge musik-elever og Tivoli Ballet Skoles 200 balletbørn komme tættere på deres voksne kolleger fra Tivolis Symfoniorkester og Tivoli Ballet Teater. Begge talentskoler mangler tidssvarende forhold og vil gerne vokse – og i samme ombæring kan Tivoli så samle sin administration på et par af de nye moderne etager.
Mest iøjnefaldende af de ekstra godt 7.000 kvadratmeter bliver øvesalen placeret tværs henover den lave fløj af koncertbygningen, hvor restauranten Wagamama ligger i gadeplan. Med store glaspartier både på have-siden og gade-siden vil salen udstråle liv og aktivitet – og få denne del af Tivolis afgrænsning til Tietgensgade til at vokse sig 24 meter høj.
Videre ned mod Bernstorffsgade beklædes udbygningen med trælammeller og nøjes med at nå maksimalt 14 meter op. Tagene og de tilbagetrukne terrasser plantes til med grønt.
Godkendt i andet forsøg
Og nøjagtig som den foregående etape af Tivolis strategi om bedre at udnytte muren til den omkransende by – hvad der indad ikke er plads til, må udad vindes – startede Københavns Kommunes politikere med at afvise projektet for at være for højt og for dominerende for omgivelserne.
For det utrænede øje kan det være temmelig vanskeligt at se forskel på det nedstemte Tivoli Huset fra 2015 og så den lige så høje udgave, som Teknik- og Miljøudvalget gav sin afgørende tommelfinger op lige inden sommerferien. Men de øverste etager er blevet lidt mindre og trukket lidt længere tilbage, til gengæld for flere kvadratmeter i den laveste del af byggeriet.
Tivoli forventes at melde en tidsplan ud for sin forstørrede bagende, når Tivoli Huset også har fået sin formelt endelige godkendelse i Borgerrepræsentationen i sensommeren. Prisen er tidligere sat til 130 mio. kroner, hvoraf A. P. Møller Fonden donerer de 50 millioner.
Tivolis Koncertsal er fra 1956 og blev sidst renoveret med en tilbygning i 2005.