pixel

Nu skal Svanemøllen udvikles

Nybyggeri, promenade, udadvendte aktiviteter — og et enormt museum — er del af planer, der nu sættes i værk.

'Kulpladsen' lyder måske ikke som et sted, der snart vil være kulturoplevelser i vente. Men det er det.

Næste skridt i Københavns udvikling fra industriby til leveby tages på et område på størrelse med godt 1½ fodboldbane i landsholdsstørrelse lige ved siden af Svanemølleværket.

Her finder man i dag et noget uskønt mix af smårustne siloer, graffitiklædte betonmure og en parkeringsplads. Men inden længe sættes gang i et arbejde, der skal udmunde i både udadvendte aktiviteter, en 'teknologi-hub' og et omdannet Svanemølleværk.

Værk bliver museum

Baggrunden for planerne på Østerbro er, at Svanemølleværket ikke er nødvendigt i samme grad, som da det stod færdigt i 1952. Det bruges i dag udelukkende som spidsbelastningsanlæg til de lokale på Østerbro, og det betyder, at det naturgasfyrede værk ofte slet ikke er i drift. 

Der er ikke længere behov for værkets potentielle kapacitet.  

Derfor vil et nyt, mindre og mere moderne anlæg blive opført på Kulpladsen, som er navnet på arealet umiddelbart nord for Svanemølleværket. Nok ikke overraskende har der i tidligere tider ligget kul her.

Anlægget vil dog kun optage en del af pladsen, og derfor bliver der også plads til en ny bebyggelse, som både skal rumme en ny, københavnsk hub for teknologi og byde på udadvendte funktioner ud til lystbådehavnens mange både.

Foran de nye byggerier, og videre langs Svanemøllerværket, er visionen, at der bliver lavet et nyt promenadeforløb — og også her skal der være udadvendte funktioner.  

Men hvorfor i alverden skulle man tage til Svanemølleværket for at promenere, spørger man måske sig selv?

Jo, fordi det gamle Svanemølleværket allerede i år lukker ned som varmeanlæg, får man her et utal af industrielle kvadratmeter at boltre sig på.

Hele området er ejet af det kommunale udviklingsselskab By & Havn, og Ørsted har opsagt sin lejeaftale om Svanemølleværket med virkning fra i år.

Planen er, at en stor del af værket snart skal indrettes som det nye 'Danmark Tekniske Museum'. Dét fortalte vi sidst om for 1½ år siden, hvor den første finansiering af de ambitiøse planer var ved at falde på plads. Budgettet for ombygningen lød dengang på 850 mio. kr.

Og det er i dét lys, at de nye planer for Kulpladsen skal ses. Med både et nyt, stort teknisk museum, et nyt samlingspunkt for grøn teknologi og nye akvititeter vendt ud mod havnen, ønsker man at skabe en ny destination i byen — et sted man også har lyst til at gå en tur.

Start på nyt område

I fugleflugt er der kun 1½ kilometer fra Svanemølleværket til Eksperimentarium i Tuborg Havn, så den nordlige del af byen kan ende med at blive Københavns hotspot for kulturelle oplevelser i den naturvidenskabelige afdeling. Der vil også være mulighed for, at den del af Svanemølleværket, der ikke bliver musuem, kan åbnes op.  

I første omgang vil By & Havn efter sommerferien udskrive en projektkonkurrence, der skal udmunde i en helhedsplan for området, og omkring foråret 2024 vil man starte på at lave en egentlig lokalplan for arbejdet.

Tidligere har man meldt ud, at man håbede på, at det nye museum kunne åbne allerede i 2025, men om den tidsplan holder er nok en smule tvivlsomt. I hvert bliver det ikke i et fuldt færdigt område, da en lokalplansproces typisk tager omkring et år.

Dermed kan man nok tidligst forvente byggestart omkring Svanemølleværket i sidste halvdel af 2025.  

Regner man Svanemølleværket med, er det et område større end tre fodboldbaner, der nu skal om- og tilbygges.

By & Havn håber, at projektet bliver en katalysator for øvrig byudvikling omkring Svanemølleværket, og dermed kan man nok forvente byggeaktivitet i området i det kommende ti-år.

Det første projekt er allerede startet, nemlig anlægget af 'Nordhavnstunnelen'. Den skal skabe en bil-forbindelse mellem Østerbro og Nordhavn ind under Svanemøllehavnen og forventes færdig i 2027.  

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

Karsten
Det er et rigtig godt projekt (Svanemølleværket og kulpladsen) ———- men hvordan vil man rense op efter de forurenende aktiviteter ? Hvem skal betale ? Monopolselskabet Ørsted ? —

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling