Ny kirke i Sydhavn nu endelig på vej
Projekt fra 2016 er opgivet, men nu har ny tegnestue fået til opgave at designe en permanent kirke til det 'nye' Sydhavnen.
Man kommer alligevel ikke til at kunne spadsere op mod himlen uden på den, men en ny kirke i Sydhavnen har nu taget et stort skridt frem mod at blive hovedstadens næste gejstlige byggeri.
Fra Sydhavn Sogn forlyder det nemlig, at man nu har valgt en arkitekt til at tegne en ny kirke til den byggegrund, der længe har været reserveret til den — nemlig på Teglholmen, lige ud til Frederiksholmsløbet, og ved siden af hvor MAN Energy Solutions i dag har deres fabrik liggende.
Vi er med andre ord i 'det nye Sydhavn', hvor karré efter karré er blevet opført over de seneste små 20 år, men hvor beboerne næsten ligeså længe har efterspurgt flere kultur- og fællesfaciliteter.
Om kirkelig service har stået øverst på de fleste ønskelister er det svært at sige noget præcist om. Men Sydhavn Sogn forventer nu, at man fra foråret 2027 kan byde indenfor til alt fra barnedåb til begravelser og, trods en ændring af planerne, også andre typer kulturarrangementer.
Ingen ziggurat
Det er ikke første gang, at der er valgt arkitekt til den nye kirke. Tilbage i 2016 kunne vi fortælle, at opgaven efter en konkurrence var blevet givet til den unge københavnske tegnestue Jaja Arkitekter og deres ziggurat-inspirerede byggeri, hvor man udenpå byggeriet ad en rampe kunne bevæge sig op mod himlen.
Men realiseringen af dét byggeri var betinget af, at Københavns Kommune kunne og ville bidrage med omkring 60 mio. kroner til en kulturhusdel. Mere præcist skulle hele stueetagen være et verdsligt kulturhus og de omkringliggende arealer en "folkepark".
Fra 2018 forsøgte Københavns Kommunes politikere at prioritere midlerne til kulturdelen af byggeriet, men det blev endeligt opgivet ved udgangen af 2021. Andre opgaver blev prioriteret højere, og så stod Sydhavn Sogn pludselig i en ny situation, hvor der ikke var penge nok til det store kirkebyggeri inklusive kulturhus.
Derfor sendte man sidst i 2022 projektet ud i et nyt udbud, som nu er afsluttet — og denne gang er det arkitekterne hos Rørbæk og Møller, der har fået til opgave at føre de guddommelige blyanter og CAD-programmer. De skal nemlig være totalrådgiver på projektet.
Københavns Stift har tidligere bevilliget 120 mio. kroner til grund og byggeri, men uden de 60 millioner fra kommunen, bliver der nu tale om et noget mindre byggeri, der altså ikke vil indeholde en separat kulturdel afsat til verdslige aktiviteter.
Kultur del af designet
Om Rørbæk og Møller vil lade sig inspirere af Jajas ziggurat — eller gå i en helt anden trosretning — ved vi mere om, når sognet fremlægger de første skitser, formentlig i løbet af nogle måneder.
Men et kig tilbage til 2016 kan måske løfte noget af sløret for, hvad der er i vente. Rørbæk og Møller deltog nemlig i den samme konkurrence, som Jaja altså vandt med deres ziggurat-inspirerede byggeri med en rampe, der snor sig omkring byggeriets facade.
Ved den lejlighed vandt Rørbæk og Møller hverken 1., 2. eller 3. præmie, men her i 2023 er tegnestuen altså blevet udvalgt på basis af det materiale, de har indsendt i udbuddet.
I 2016 var hovedidéen at "løfte" bygningen op på en åben glasfacade, der inviterede ind til kulturliv, mens man kom til selve kirkerummet ved at bevæge sig op ad en stor trappe gennem et stort atrium midt i bygningen.
Det forslag fik kritik for ikke at være gennemarbejdet, da det ikke fremgik af planerne, hvordan man skulle kunne opnå et så svævende udtryk med en bygningskrop placeret ovenpå en glasfacade. Dommerne forventede, at udtrykket ville blive mere bastant, når der blev tilføjet søjler i en bærende konstruktion.
Denne gang skal Rørbæk og Møller altså ikke tænkte verdsligt kulturliv ind i projektet, men skal man tro arkitektens egen beskrivelse af tilgangen til opgaven, vil det bredere kulturliv alligevel få plads på tegningerne til det nye byggeri.
Kirken kommer til at ligge lige ud til vandet på to sider, og med den gode beliggenhed skal "kirken og det nye sognehus blive en fast forankret del af kulturlivet, og sætte scenen for koncerter, teaterstykker, foredrag, debatter, og mange andre spændende aktiviteter."
Sådan skriver Rørbæk og Møller på deres hjemmeside.
Og på trods af den manglende kulturbevilling fra Københavns Kommune kan området alligevel ende med at blive lidt af et kultur- og fritidscentrum for beboerne i det nye Sydhavnen.
Lige ved siden af er et andet nyt byggeri nemlig på vej, og det vil — ikke helt ulig Rørbæk og Møllers kirkeplaner fra 2016 — komme til at bestå af en daginstitution, der ligger ovenpå en idrætshal, som ifølge planerne skal have store, åbne glasfacader ud mod de omkringliggende byrum.
Bygningen får også et promenadeforløb ud mod kanalen — en promenade som det nok er meget tænkeligt, at Rørbæk og Møller vil forlænge op langs kirken.
Fabrik som nabo?
Den største streg i regningen for drømmene om et både verdsligt og gejstligt mødested for områdets beboere er p.t., at de to nye byggerier vil ligge klods op ad MAN Energy Solutions.
Den store fabrik producerer motorer til skibsindustrien og vil for de fleste nok fjerne lidt af hyggen fra en ny destination, hvor man ellers skal mødes til spirituelt oblatindtag — eller en mere kropslig runde badminton — inden man måske slutter af med en kop kaffe ud til kanalen.
Til alt held for både kirkegængere og badmintospillere agter MAN Energy at flytte hele sin produktion til Trekroner ved Roskilde i starten af 2028.
Går alt efter planen, vil den nye kirke i Sydhavnen altså kun have en motorfabrik som nabo i det første år af sin levetid.
Nye kirker i nye bydele
Når kirken i Sydhavnen åbner i 2027, vil den afløse det midlertidige 'Kirkeskibet 2450', der har ligger i vandet lige ved siden af byggegrunden siden 2019.
Samme model er sat i værk i Nordhavn, hvor man planlægger midlertidigt at opføre en såkaldt tiny church, inden man en dag i fremtiden vil lave en mere permanent løsning til Nordhavns nuværende og kommende beboere.
Og også i Ørestad vil permanent afløse midlertidigt, når den Henning Larsen-tegnede Ørestad Kirke i 2026 står færdig og vil afløse det "kirkelokale" i boligbyggeriet 8-tallet, der siden 2018 har udgjort bydelens beskedne, klerikale knudepunkt.
De tre kirkebyggerier i Københavns tre nye kvarterer er de første nye kirker i Københavns Stift siden opførelsen af en kirke i Kastrup i 1979.
I samme periode er medlemskabet af Folkekirken faldet markant i København, hvor kun godt 50% i dag er er medlem. Lavest er det i Bispebjerg-Brønshøj og på Nørrebro, hvor henholdsvis 44 og 47% er medlemmer. På Frederiksberg har kirken lidt bedre fat med knap 59% medlemskab.
Det faldende medlemskab har betydet lukning af flere kirker i København, der nu blandt andet er blevet til kulturhuse.
Men i Sydhavn er kulturhuset altså blevet opgivet, mens en kirke i løbet af et par år vil begynde at rejse sig.
Få adgang som medlem eller abonnent
Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.
Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.
Allerede medlem? Log ind her!
kommentarer