pixel

NaboMøbler skaber plads til trætte numser på Frederiksberg

Succes med møbler i byrummene har spredt koncept til indtil videre fire lokationer.

Nabomøbler 1 Frederiksberg Solbjerg Plads

Det startede i sommeren 2018, da arkitekt Victor Aalund tog initiativ til, at nye møbler i byrummet skulle skabe mere liv på Frederiksbergs Solberg Plads.

Med støtte fra Frederiksbergfonden blev projekt NaboMøbler søsat med liggestole og plantekummer — og blev så stor en succes, at en designkonkurrence for en mere permanent version blev udskrevet.

Vinderen blev fundet i april, og allerede her i sommer har de første møbler fundet vej ud til trætte numser på pladsen ved Frederiksberg Centeret.

Frederiksbergfonden valgte dog i løbet af processen at fordoble en tidligere bevilling på 200.000 kroner, og det har givet råd til, at der også er kommet NaboMøbler på Landbohøjskolens campus, i haven foran Lorry på Allégade og ved Urban 13 under Bispeengbuen

Skiftende former

De specialbyggede møbler er designet af det unge Nue Studio bestående af Alice Delsenne og Jacob Brinth, og serien består ud over stole også af bænke og loungemøbler. 

Møblerne kan relativt let flyttes rundt i byrummet og varierer i form og farve — nogle har f.eks. armlæn med plads til kaffe eller en computer. 

»Møblerne har hvert sted fået deres egen identitet med nøje udvalgte farver,« forklarer Victor Aalund fra Aalund Urban Architects: 

»På Solbjerg Plads har stolene fået en råhvid farve, mens bænkene er grønbrune. Den farvekombination spiller godt sammen med det urbane rum og bygningerne, der omkranser pladsen. I både Lorrys have og på Landbohøjskolen er møblerne i den klassisk ’Frederiksberggrøn’, da de her skal falde harmonisk ind i parkomgivelserne. I iværksætter- og kulturmiljøet, Urban 13 under Bispeengbuen, er byrummet råt og urbant. Derfor er møblerne her malet pang-gule for at give karakter til byrummet og spille sammen med gule jernkonstruktioner i området.«

Koster ikke en krone

NaboMøblerne skal stå frit på hver lokation året ud. Ved at have flytbare stole og bænke stående frit fremme kan projektet teste områdernes brugsmønstre og møblernes betydning for de ‘tilfældige’ ophold og møder på de fire udvalgte steder på Frederiksberg.

Efterfølgende vil man vurdere, om møblerne skal blive stående, eller om de skal 'leve videre' på andre lokationer.

Næste skridt bliver, at man i samarbejde med den lokale detailhandel vil stille møbler frem i udvalgte handelsgader for at teste, om de kan være med til at fremme udviklingen af den lokale handel.

Frederiksberg Kommune er — nok ikke overraskende — glade for projektet: 

»Krumtappen i det hele er, at der er en fond, der investerer og satser på et projekt samtidig med at der leveres gode ideer fra nogle designere,« siger Jan E. Jørgensen der er formand for By- og Miljøudvalget fopr Venstre. Han fortsætter:

»Vi kunne som kommune jo selv have gjort det, og har vi også overvejet, men der skal jo findes finansiering til også at lave selve projektet. Det har vi fået foræret af Frederiksbergfonden, mens idéerne og projektledelse er leveret af Aalund Urban Architects — og det har vi taget imod med kyshånd. Det er en gave til borgerne på Frederiksberg — uden at det har kostet dem en krone.”

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling