pixel

"Fremdrift" i tidsplan for Njals Tårn?

I 3½ år har arbejdet med Njals Tårn på Islands Brygge stået stille — hvad sker der?

njals tårn, bach, faste batteri

I nu et halvt årti har Njals Tårn ved Islands Brygge stået som en 80 meter høj, moderne skamstøtte over byggesjusk og beton-fortielse.

Endnu ved ingen, hvornår det høje lejlighedskomplekst kan slå dørene op og invitere beboerne indenfor i deres forhåbentlig sikre lejligheder med udsigt over byen.

Men i et notat løfter Københavns Kommunes Teknik- og Miljøforvaltning nu lidt af sløret for planen for byggeriet, der gik helt i stå i 2020, da det viste sig, at den anvendte beton ikke levede op til standarden.

Afventer (stadig) rapport

Fra forvaltningen lyder det nu, at arbejdet med at forstærke selve betonfundamentet er afsluttet, men at den øvrige del af bygningen fortsat er underlagt den ordre om at standse arbejdet, som forvaltningen gav til byggeriet i september 2020, da der var frygt for et egentligt kollaps.

Forvaltningen skulle dog være "i tæt dialog med ansøger" om fremdrift i sagen, og der holdes løbende statusmøder for at følge op på "eventuelle udfordringer", hedder det.

Men før der kan tages stilling til den videre proces, afventer man en rapport fra bygherre og hovedentreprenør Bach Gruppen, der skal redegøre for hele bygningens tilstand.

Dén rapport skal tjekkes efter af en særlig kontrollant, der ikke er økonomisk eller organisatorisk forbundet med bygherren bag højhuset — en såkaldt tredjepartskontrollant. Og en sådan kontrollant har Bach Gruppen ifølge dem selv svært ved at finde.

Men ifølge forvaltningen er Bach Gruppen fortsat i gang med sagen:

"Ansøger arbejder således fortsat med at udfærdige den endelige rapport med kvalitetssikrede prøveresultater, der skal give det fulde billede af bygningens tilstand," skriver forvaltningen i notatet.

På dén baggrund vurderer forvaltningen slutteligt, at "der er fremdrift i forhold til, at forvaltningen snarligt kan modtage materialet fra ansøger."

Fremdriften kan dog være lidt svær at få øje på, for status er ikke meget anderledes, end da vi sidst besøgte sagen tilbage i november 2022.

Allerede dengang kunne vi fortælle, at arbejdet med at forstærke fundamentet var afsluttet. Og allerede dengang forklarede forvaltningen, at man ventede på rapporten fra Bach Gruppen.

Den var "på vej", sagde man. Og det er den altså stadig her i 2024.

Dengang kunne vi dog også fortælle, at byggeloven ikke giver mulighed for, at en kommune sætter en tidsgrænse for, hvornår en bygherre skal afslutte et arbejde.

Derfor må man pænt vente på, at Bach Rapporten får færdiggjort og afleveret sin rapport. Og derfor rejser et ufærdigt Njals Tårn sig fortsat lidt dystert over Islands Brygge og Christianshavns indre voldanlæg.

Genbrugsbeton førte til politisag

Sagen om det uheldige projekt tog sin begyndelse i 2020, da det viste sig, at betonkonstruktionen i både fundament og den bærende konstruktion var af langt ringere kvalitet end den lovede styrke, som lå til grund for byggetilladelsen.

På det tidspunkt havde tårnet været under opførelse siden 2017 og havde nået sin maksimale højde på 86 meter.

Undersøgelser fra Teknologisk Institut fandt siden både teglsten og plastikrester i det der viste sig at være genbrugsbeton.

I september 2020 tog Københavns Kommune konsekvensen og standsede byggeriet med et såkaldt 'byggestop'. Risikoen og frygten for de uoverskuelige konsekvenser ved et kollaps var for stor.

Siden blev entreprenør og ejendomsudvikler Bach Gruppen efterforsket af politiet for dokumentfalsk i forbindelse med betonleverancer.

Tiltalen blev dog senere droppet, men byggeriet er altså fortsat i stå her i marts 2024.

Få adgang som medlem eller abonnent

Medlemskaber er rettet mod privatpersoner.

Abonnementer er rettet mod erhverv, der har brug for bilag og mulighed for medarbejderabonnementer med rabat.

Mest læste

kommentarer

tommy64nielsen_2327
En vaskeægte skandale. Hvordan kan de bygge 80 meter i højden før man finder ud af at der er brugt forkert beton ? Bach-gruppen havde i forvejen et blakket ry så hvorfor er man ikke mere skarpe med kontrollen.
dome_4051

Hej MagasinetKbh,

jeg fik den tanke, at det jo faktisk var et sympatisk træk at Bach Gruppen havde brugt "genbrugs beton" fordi det er jo i tråd med den klimavenlige vej vi skal gå for at dæmme op for den værste klimaforandring?

Hvad tænker I om dén vinkel? Er det derfor politianmeldelsen er trukket tilbage?

relaterede
artikler

relaterede
visioner

seneste
byens rum

close logo

Endnu ikke medlem?

Fra kun 29,- om måneden kan du følge byens udvikling